Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Gheorghe Oprea: „Vara poate complica, dar si demasca afectiunile cardiace”

12 iulie 2022
Share
  • Zilele fierbinti din aceasta perioada a anului sunt o adevarata provocare si pentru oamenii sanatosi, daramite pentru cei cu inima bolnava. Atat temperatura peste 35° Celsius, cat si umiditatea aerului peste 70% constituie factori ce pot agrava o afectiune cardiaca.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

    Acest lucru nu inseamna ca persoanele care prezinta probleme cu inima nu se pot bucura de zilele insorite de vara, ci trebuie doar sa isi cunoasca limitele si gradul de tolerabilitate la caldura. Cum anume afecteaza caldura excesiva buna functionare a sistemului cardiovascular, aflam de la dr. Gheorghe Oprea, medic primar medicina interna, cu supraspecializare in ecografie generala si ecografie vasculara, in cadrul Clinicii de recuperare si preventie cardiovasculara Angiomedica din Bucuresti.
    Dr. Gheorghe Oprea: „Vara poate complica, dar si demasca afectiunile cardiace”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • OK-shutterstock_133328318

    Farmacia Ta: Temperaturile ridicate pot pune intr-un real pericol persoanele care sufera de boli de inima. De ce?

    Dr. Gheorghe Oprea: Corpul uman reactioneaza in fata caniculei prin mecanisme ce supun cordul unui stres suplimentar: tensiunea arteriala are tendinta de a se reduce, ca urmare a vasodilatatiei si pierderii de fluide prin transpiratie, ceea ce duce la cresterea frecventei cardiace. Vasodilatatia la nivel tegumentar determina o accelerare a pierderii de caldura de la nivel central, avand un rol principal in reglarea temperaturii corporale, alaturi de transpiratia consecutiva.

    Totusi, prin transpiratie se pierd nu numai fluide, ci si electroliti (sodiu, potasiu), fapt ce poate determina, printre altele, si diverse tulburari cardiace. Altfel spus, vara, prin caldura excesiva, poate complica, dar si demasca afectiunile cardiace.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • ok_shutterstock_114028495

    Care sunt cele mai frecvente complicatii care pot aparea in sezonul cald?

    Lipotimiile, adica lesinul, spasmofiliile, dar si palpitatiile, tahicardia si fenomenele de angina pectoral. Se poate intampla, insa, ca o parte dintre pacientii cu maladii cardiovasculare sa sufere si complicatii severe, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

    Cum recunoastem un infarct miocardic? Ce semne ar trebui sa ne alarmeze?

    In majoritatea cazurilor, infarctul miocardic se manifesta prin durere retrosternala (in mijlocul pieptului) prelungita, cu durata peste 15 minute, avand caracter de gheara, apasare, arsura. Durerea poate iradia in umarul stang, in spate, in regiunea abdominala sau la nivelul gatului. Este insotita de greutate in respiratie, transpiratie, anxietate, palpitatii, greata, stare de slabiciune musculara. De obicei, apare dupa un efort fizic sau psihic, desi nu de putine ori survine si in repaus. Aceste semne ar trebui sa ne alerteze, mai ales daca apar la un pacient cunoscut cu afectiuni cardiovasculare sau care are factori de risc: hipertensiune arteriala, obezitate, diabet zaharat, colesterol crescut, fumat.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • ok_shutterstock_368740922

    Cum putem face diferenta dintre un infarct si un atac de panica?

    In practica, nu de putine ori este dificil sa stabilim un diagnostic diferential intre aceste doua afectiuni. In general, atacurile de panica sunt insotite de o coloratura comportamentala specifica: palpitatii, agitatie disproportionata la un pacient fara factori de risc, amorteli ale membrelor, senzatia de „nod in gat”, ameteala, senzatia de lesin. Aceste atacuri de panica apar la persoane care, de regula, se cunosc cu aceasta afectiune. Daca persoanele sunt in varsta, cu afectiuni cardiace cunoscute sau cu factori de risc, de cele mai multe ori, sunt necesare investigatii suplimentare unei aprecieri clinice simple: ECG, dozare de enzime cardiace.

    Atac de panica? Iata ce trebuie sa faceti!

    In cat timp trebuie sa cerem ajutor medical de la debutul acestor simptome?

    Ideal este ca fie pacientul, fie cei din jurul sau sa recunoasca foarte repede simptomele si sa ia masurile potrivite, adica sa solicite ajutor specializat. Cu cat acesta este ajutat mai repede, cu atat se reduce mai mult riscul aparitiei unor posibile complicatii cardiovasculare.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • ok_hta_tensiune_shutterstock_592933379

    Ce recomandari aveti pentru cardiaci in aceasta perioada a anului?

    Persoanele cu afectiuni cardiace trebuie sa evite expunerea la soare in perioadele de maxima radiatie solara, adica intre orele 11:00 si 18:00; sa se hidrateze corespunzator; sa evite fumatul, alcoolul si cafeaua, eforturile mari sau sustinute; sa limiteze consumul de sare si alimente bogate in grasimi; sa poarte imbracaminte lejera si accesorii de protectie, adica ochelari de soare, palarie.

    Este indicata o verificare zilnica, la domiciliu, a tensiunii arteriale, iar daca este necesar, sa efectueze o ajustare a terapiei antihipertensive prin personal medical calificat. Daca, totusi, este necesara expunerea la soare, pacientul trebuie sa aiba permanent cu el o sticla de apa pentru a se hidrata, iar in cazul in care apar simptomele de alarma precizate sa se prezinte de urgenta la medic.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.