Revista care te menține sănătos

Interviu

Sergiu Luculescu (PRO TV): „Îi îndemn pe toți să se testeze periodic pentru HIV”

19 august 2022
Share
Sergiu Luculescu (PRO TV): „Îi îndemn pe toți să se testeze periodic pentru HIV”

Printre concurenții care s-au încumetat să ia parte la experiența „Mâncare pe care” de la PRO TV s-a aflat și Sergiu Luculescu, un tânăr care, în viața de zi de zi, nu are o misiune tocmai ușoară. Încearcă să dea o mână de ajutor acelora despre care se vorbește mai puțin. Este vorba despre tinerii care se luptă cu diagnostice care le dă toată viața peste cap, precum HIV/SIDA.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi extracte naturale).

Sergiu Luculescu a acceptat provocarea „Mâncare pe care” de la PRO TV, ce se difuzează de luni până vineri, de la ora 16.00. Și-a propus să câștige premiul emisiunii, ca o parte din bani să îi doneze către Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), organizația pentru care tânărul lucrează. Este vorba de prima organizație din domeniul HIV/SIDA din România; care de peste 30 de ani se ocupă cu prevenirea HIV, a hepatitelor și altor infecții cu transmitere sexuală (ITS), după cum chiar Sergiu a explicat într-un interviu despre lucruri mai puțin vorbite, considerate încă „tabu” în România anului 2022.

Cum ai ales acest domeniu?

Am ales să activez în acest domeniu pentru că ARAS are ca public-țintă tinerii, persoane care trăiesc cu HIV/hepatită C /tuberculoză, consumatori de droguri injectabile, persoane care practică sexul comercial, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă din comunități vulnerabile, bărbați care fac sex cu bărbați, instituții publice și altele. Aceste categorii de oameni sunt uitate, ignorate sau abandonate de stat, iar noi suntem aici pentru ei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Cum se desfășoară o zi la muncă pentru tine?

De aproape doi ani, sunt coordonatorul Checkpoint ARAS Cluj, un centru de testare unde persoanele vulnerabile se pot testa gratuit, anonim și confidențial pentru HIV, Sifilis, Hepatitele B și C. Este un serviciu al ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, care își desfășoară activitatea în București și Cluj. Iar din toamnă ne mărim familia, deschidem și la Iași. Checkpoint ARAS Cluj are o echipă de 10 oameni, majoritatea fiind studenți la medicină. Activitățile noastre constante nu se rezumă doar la testare. Consilierii noștri asigură partea de informare și consiliere pentru fiecare persoană care accesează serviciile centrului, fie prin telefon/text sau pe platformele de social media. Nu este suficient doar să vorbim despre un comportament sexual sănătos, trebuie să-l și punem în practică. Din acest motiv, la CheckPoint oferim gratuit materiale de prevenire (prezervative) pentru cei care au nevoie.

Cele mai comune boli cu transmitere sexuală

Multe persoane consideră sănătatea sexuală ca fiind un subiect de tip tabu. De fapt, reprezintă un aspect vital al vieții. Cum ne putem menține sănătatea sexuală intactă?

La această întrebare, cred ca aș putea scrie cinci pagini. Dar voi încerca să rezum în câteva puncte: informare, educare și consiliere pentru un comportament sexual sănătos, unde înțelegem că sexul este o activitate de care ne putem bucura. Recomandat este să fie făcut în mod responsabil, în primul rând față de noi, să ne protejăm pe noi de infecții sau de o sarcină nedorită și după, față de parteneri. Știm cu toții că a preveni costă mult mai puțin decât a trata. Din păcate, în România, programele de prevenție sunt aproape inexistente.

Folosirea de materiale de protecție este extrem de importantă: prezervative și lubrifiant. De asemenea, oamenii au nevoie de informare și consiliere privind începerea și/sau continuarea PrEP – profilaxia preexpunere la HIV. Îndemn pe toți să se testeze periodic pentru HIV și alte ITS. Asta înseamnă minim o dată la șase luni. Nu în ultimul rând, le sugerez să se consulte cu un medic infecționist sau dermato-venerolog dacă sunt prezente simptome sau dacă există suspiciunea unei ITS.

Ce le poți transmite oamenilor ce vor să se testeze pentru diferite boli cu transmitere sexuală, dar le este frică sau rușine să o facă?

În primul rând, le-aș spune că nu au de ce să le fie frică sau rușine. Testarea este un lucru firesc pe care orice persoană activă sexual ar trebui să îl facă și să devină un obicei.

Dacă vreți să vă testați pentru infecții cu transmitere sexuală, la ARAS (în București, Cluj și Iași) o puteți face gratuit, confidențial și anonim cu doar câteva picături de sânge din deget, realizat de consilieri prietenoși, răbdători și dispuși să vă răspundă la toate întrebările. Ce poate să fie mai simplu de atât?

În România sunt înregistrate numeroase cazuri de avort, minore ce devin mame și persoane ce se aleg cu diverse boli cu transmitere sexuală. Care crezi că sunt principalele cauze ale acestor incidente și cum le putem preveni?

În mod clar, principala cauză este lipsa de informație despre tot ce înseamnă sex, reproducere și autocunoaștere. Susțin introducerea Educației sexuale în școli bazată pe știință și adaptată fiecărei vârste. Sexul este o activitate care ar trebui să ne aducă/provoace plăcere și nu ar trebui să ne fie rușine să vorbim despre asta sau să o facem. Este ceva ce majoritatea dintre noi o face, doar că nu toți știm cum să o facem într-un mod sănătos și responsabil.

De la ce vârstă consideri că adolescenții sau copiii ar trebui să fie informați în școli în legătură cu sănătatea sexuală? Dar acasă?

Cumva bariera „tabu” despre sex dintre părinte și copil ar trebui să dispară, iar părinții ar trebui să fie primii care oferă informații despre sex copiilor, iar școala, ulterior, să aprofundeze aceste informații.

Cât despre vârsta la care să înceapă oferirea de astfel de informații: de la grădiniță. Bineînțeles, într-un mod adaptat nivelului de înțelegere și al interesului copiilor. Educația sexuală înseamnă mult mai mult decât sex, înseamnă să îți înțelegi corpul, să înțelegeți de ce băieții sunt diferiți de fete; de ce colegul tău e diferit față de tine; înseamnă igienă și sănătate, și de abia după putem vorbi de actul sexual în sine, ce riscuri are și cum ne putem proteja. Studiile arată că atunci când copiii/adolescenții au parte de educație sexuală şi reproductivă, ei sunt mult mai protejați de abuzuri, știind să recunoască situații abuzive și să le raporteze; își încep viața sexuală mai târziu și atunci când o fac, o fac responsabil. Deci… de ce ne este frică de educație?

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.