Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Paula Popiel: „Statusul imunitar nu se poate modifica rapid printr-o intervenţie minune, necesită timp şi consecvenţă!”

10 noiembrie 2022
Share
  • Dr. Paula Popiel este medic specialist medicină de familie şi medic rezident diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Îşi desfăşoară activitatea în cadrul cabinetului din Bucureşti şi a ales medicina de familie într-un moment special, având legătură cu dorinţa bunicii sale de a profesa în sistemul sanitar. Este un medic profesionist, empatic, care tratează fiecare pacient în parte cu multă rigoare.

    Perioada de pandemia a reprezentat şi încă reprezintă o provocare atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici şi am vrut să aflăm ce anume s-a schimbat, ce modificări au intervenit de ambele părţi, ce se preconizează pentru următoarea perioadă, dar şi ce înseamnă revenirea la normalitate.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

    Dr. Paula Popiel: „Statusul imunitar nu se poate modifica rapid printr-o intervenţie minune, necesită timp şi consecvenţă!”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-paula-popiel-statusul-imunitar-nu-se-poate-modifica-rapid-printr-o-interventie-minune-necesita-timp-si-consecventa/

    S-a tot vorbit despre neglijarea altor afecţiuni din cauza COVID-ului. Ce ne puteţi spune din experienţa dumneavoastră?

    Nu ar fi corect să utilizăm noţiunea de neglijare a afecţiunilor cronice în totalitate, ci este bine să precizăm că factorii de decizie în prima parte a pandemiei au fost depăşiţi de situaţie, în mod special vizavi de pacienţii oncologici, alocând fonduri reduse şi blocând accesul acestora la medicul oncolog prin cooptarea secţiilor sau spitalelor în circuitul de unităţi COVID.

    În mare, accesul în sistemul ambulatoriu al pacientului cronic a funcţionat în următoarele condiţii:

    • nevoia de reevaluare a pacientului, având ca justificare obiectivă decompensarea sub tratamentul prescris;
    • pacientul să nu fie expus unui risc de îmbolnăvire suplimentar cu SARS-CoV-2.

    Trebuie să recunosc că în 90% dintre cazuri am manageriat situaţia medicală în cadrul cabinetului de medicină de familie, restul de 10% dintre cazuri fiind trimise către medicii specialişti din ambulator. Trebuie menţionat că am avut suportul medicilor specialişti care monitorizau pacienţii cronici şi a fost o colaborare specială, într-o perioadă de criză sanitară.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

    Din experienţa dumneavoastră de la cabinet, cu ce probleme post-COVID au rămas pacienţii? Ce recomandări aveţi pentru ei?

    Aşa cum aţi menţionai în întrebarea anterioară, încă mai avem pacienţi cu diagnosticul de COVID-19 şi astăzi. Făcând un calcul simplu, de la începutul pandemiei şi până acum am monitorizat un număr de 550 de pacienţi. Problemele cel mai frecvent întâlnite sunt oboseala cronică cu scăderea capacităţii de efort fizic, hipertensiune arterială cu valori mai mari decât înaintea infecţiei COVID-19, cefalee, inapetenţă, anxietate/atac de panică, depresie, şi într-o anumită măsură afectarea pulmonară cronică prin scăderea capacităţii pulmonare.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-paula-popiel-statusul-imunitar-nu-se-poate-modifica-rapid-printr-o-interventie-minune-necesita-timp-si-consecventa/

    Având în vedere că mulţi specialişti anunţă alte valuri de pandemie, ce ne recomandaţi pentru întărirea sitemului imunitar?

    „Întărirea imunităţii” este un obiectiv real, însă şi la modă în ultimul timp. Statusul imunitar nu se poate modifica rapid printr-o intervenţie minune. Acest proces necesită timp şi consecvenţă. Fiecare dintre noi poate interveni pentru a sprijini imunitatea în mod natural.

    • HIDRATAREA CORECTĂ – apa ajută la transportul oxigenului către fiecare celulă şi la eliminarea toxinelor.
    • APORTUL DE VITAMINA C – o vitamină uşor de obţinut din alimente şi suplimente. Citricile, legumele verzi şi fructele de pădure constituie sursa alimentară cea mai bogată în vitamina C, care susţine funcţiile celulare şi reduce procesele inflamatorii.
    • ODIHNA SUFICIENTĂ – în lipsa somnului, imunitatea scade, stimulând compuşii inflamatori ce pot provoca afecțiuni cronice. În mod ideal, organismul are nevoie de şapte până la nouă ore de somn de calitate, pentru a se reîncărca şi a stimula sistemul imunitar.
    • CANTITATEA OPTIMĂ DE ZINC – surse naturale de zinc sunt proteinele animale: stridiile, carnea de vită, crabul, homarul, carnea de porc şi de pasăre. Se găseşte şi în leguminoase, dar şi în produse lactate. Dacă aceste alimente sunt incluse regulat în dietă, cantitatea zilnică de zinc este atinsă. În cazurile de deficit, necesarul se poate acoperi prin suplimente.
    • ADMINISTRAREA VITAMINEI D – vitamina D este importantă, deoarece joacă un rol-cheie în susținerea sistemului imunitar şi reduce severitatea infecțiilor respiratorii. Pielea sintetizează vitamina D atunci când petreceţi timp în aer liber şi vă expuneţi la soare timp de cel puțin 20 de minute pe zi.
    • ALIMENTAŢIA ŞI GREUTATEA – obezitatea merge mână în mână cu imunitatea scăzută. Persoanele supraponderale sau obeze sunt de obicei mai predispuse la boli şi infecții precum gripa, diabetul, bolile de inimă. Este necesar să creşteți activitatea fizică şi să înlocuiţi conţinutul din farfurie cu mai multe fructe şi legume.
    • SOCIALIZAREA – relaţionaţi cu persoanele apropiate, deoarece râsul măreşte aportul de oxigen şi creşte nivelul endorfinelor. Stimulează circulația, ajută la relaxarea musculară şi – pe termen lung – îmbunătățeşte sistemul imunitar prin stimularea neuropeptidelor, care ajută în lupta cu stresul.

    Pandemia şi acum, ameninţarea războiului sunt două evenimente cauzatoare de stres. Se resimte acest aspect în practica dumneavoastră?

    Pandemia a stat la baza apariţiei sau decompensărilor unor afecţiuni psihice, în general de gravitate uşoară sau medie, rar severă. Ne referim aici la tulburarea de anxietate manifestată sub diverse forme, atacul de panică şi depresia majoră uşoară, medie sau severă.

    Recomand tuturor pacienţilor cu simptomatologie sugestivă să aibă deschiderea şi încrederea de a se adresa unui medic pentru evaluare şi tratament. Aceste simptome se pot agrava până la a face imposibilă activitatea zilnică acasă şi la locul de muncă, alterând somnul, atenţia, apetitul şi nu numai… Regimul igieno-dietetic este un element foarte important în managementul acestor situaţii. Medicii trebuie să se aplece asupra acestui capitol extrem de important în tratamentul pacientului.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-paula-popiel-statusul-imunitar-nu-se-poate-modifica-rapid-printr-o-interventie-minune-necesita-timp-si-consecventa/

    Sunt multe persoane care, pentru a evita aglomeraţia, nu au mai mers la medic dacă problema nu a fost urgentă (durere puternică). Ce recomandări aveţi?

    În această perioadă dificilă, teleconsultaţiile au venit în ajutorul pacientului. Astfel, am putut evalua intensitatea simptomatologiei apărute în cadrul unei anamneze telefonice, de cele mai multe ori. Menţinem această abordare în practica zilnică curentă pentru pacienţii cronici şi cei cu suspiciune de infecţii cu potenţial transmisibil ridicat, inclusiv cu COVID-19.

    Ce înseamnă revenirea la normalitate din punctul de vedere al medicului de familie?

    Ca să fim specifici... trăim o altă normalitate… Suntem mai atenţi cu simptomatologia în general, monitorizăm şi evaluăm periodic pacienţii care au suferit de COVID-19, suntem mai deschişi către colaborarea strânsă cu medicii din diverse specialităţi, căutăm permanent soluţii de optimizare a programărilor şi consultaţiilor. Pentru mine, în toată această perioadă, pacientul a fost consultat în cabinet cu respectarea măsurilor de protecţie impuse de pandemia în sine.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-paula-popiel-statusul-imunitar-nu-se-poate-modifica-rapid-printr-o-interventie-minune-necesita-timp-si-consecventa/

    Câteva sfaturi pentru o viaţă sănătoasă.

    • Petreceţi măcar 30 de minute zilnic în aer liber, indiferent de activitatea pe care alegeţi să o desfăşuraţi.
    • Faceţi măcar 15 – 30 de minute de mişcare de 3 ori pe săptămână (să nu uităm că mersul pe jos nu costă şi face minuni).
    • Mâncaţi echilibrat, cât mai sănătos cu putinţă şi hidrataţi-vă!
    • Odihniţi-vă atunci când resimţiţi oboseală. Este şi mâine o zi!
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.