Revista care te menține sănătos

Interviu

Oana Cuzino: „Iubiti sanatatea si pretuiti-o pana nu este prea tarziu!”

5 septembrie 2017
Share
  • O cunoastem de multa vreme si intotdeauna avem ce invata de la ea. Desi pare neschimbata, au trecut 15 ani de cand aflam „ce se intampla” de la doctor Oana Cuzino. Pe langa emisiunea de la PRO TV, pe Oana Cuzino o gasiti si pe doc.ro, site-ul ei de sanatate.

    Pe langa activitatea medicala si din mass-media, Oana Cuzino gaseste timp si pentru proiecte sociale. Ea este ambasador al fundatiei World Vision Romania, calitate in care sustine campania „Paine si Maine”. In cadrul acesteia, copiii defavorizati din mediul rural primesc o masa calda de pranz si sunt ajutati la teme si implicati in diverse activitati educative. Inca de cand era un proiect „in fasa”, vedeta PRO TV a implicat-o si pe fiica ei, Naomi, in cadrul programului.

    Oana Cuzino: „Iubiti sanatatea si pretuiti-o pana nu este prea tarziu!”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Oana Cuzino (3)-1

    Farmacia Ta: Care este secretul succesului in viziunea ta?

    Oana Cuzino: Sa te concentrezi asupra unei arii pe care o stapanesti si care te pasioneaza, iti tine mereu treze atentia, concentrarea si interesul. In cazul meu, domeniul informarii publicului larg asupra importantei sanatatii si, bineinteles, medicina si inovatiile in acest domeniu, dar si in general.

    Ce te face sa te simti o femeie implinita?

    Cred ca o femeie se simte implinita daca reuseste sa devina mama, menirea noastra de baza, dar si in cariera.

    Ce inseamna pentru tine un stil de viata sanatos?

    In primul rand, o dieta echilibrata, miscare cat mai multa, practicata cu placere, somn, hidratare, evitarea exceselor sub orice forma, de la banala expunere la soare pana la vicii diverse, generatoare de probleme de sanatate.

    Care sunt principiile pe care ai vrut ca fiica ta sa si le insuseasca?

    Perseverenta, seriozitatea, echilibrul in toate, respectul fata de orice fiinta umana si compasiunea sustinuta pentru cei defavorizati.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Oana Cuzino (2)

    Adolescenta a adus schimbari in relatia dintre voi?

    Da, ne-a apropiat si mai mult, din toate punctele de vedere, dar mai ales in ceea ce priveste comunicarea si o intelegere mai buna a feminitatii ei.

    Ce sfaturi ai pentru parintii care nu au o relatie tocmai fericita cu copiii lor adolescenti?

    Sa ii asigure mereu ca sunt iubiti. Prin comunicare continua, parintii trebuie sa dovedeasca faptul ca ii sustin in permanenta, ca ii inteleg, chiar daca nu le aproba mereu gesturile care tin poate de bravada specifica varstei si ca sunt acolo pentru a-i ajuta sa depaseasca orice moment mai dificil.

    Oamenii isi inchipuie ca nu te abati niciodata de la un stil de viata sanatos. Exista si mici „placeri vinovate”?

    Eu mi-am format un stil de viata in acord cu nevoile mele individuale, nu sunt o persoana ortorexica (obsedata de alimentatia sanatoasa – n.n.), micile abateri sunt ocazionale si le corectez din mers, fara a-mi crea frustrari. Cred ca fiecare dintre noi poate intelege ca un consum caloric ridicat, glucidic sau lipidic, poate fi facut fara urmari grave daca nu devine o obisnuinta.

    Care crezi ca sunt principalii inamici ai sanatatii/unui stil de viata sanatos?

    As enumera aici mai degraba factorii de risc asupra carora am putea actiona noi insine, uneori chiar usor, cum ar fi abuzul de medicamente si automedicatia, sau cei cunoscuti in generarea bolilor cardiovasculare, precum dieta bogata in grasimi, zahar sau sare, ori fumatul sau consumul excesiv de alcool.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Oana Cuzino (3)

    Care sunt analizele/controalele medicale pe care le faci periodic?

    Pe langa analizele uzuale, pe care trebuie sa le faca orice persoana, vizand printre altele, colesterolul, glicemia, cele specifice femeilor – ecografie abdominala si de san, testul Babes-Papanicolau, dar si monitorizarea anuala a nevilor (alunite).

    Care crezi ca este „boala secolului”?

    Nu cred ca in ziua de azi exista o singura „boala a secolului”, insa trebuie sa admitem ca, inca, se fac eforturi uriase pentru a intelege mai bine si gasi solutii curative pentru unele boli cu mecanisme complexe, precum diabetul sau degenerescenta cognitiva, de tipul dementelor senile sau Alzheimer.

    Pe de alta parte, ar trebui notate marile progrese pe care tehnologia avansata si munca de cercetare sustinuta le fac pentru alte boli grave, si va dau doar exemplele imuno-oncologiei si terapiilor tintite din oncologie sau o alta mare realizare de impact, cum ar fi vindecarea hepatitei C, la care, in trecutul nu foarte indepartat, lumea medicala doar visa.

    Cum iti mentii silueta?

    Printr-o viata sanatoasa si echilibrata. Eu nu urmaresc sa-mi mentin silueta, ci sanatatea si starea de bine.

    Cat de des faci sport?

    Practic o forma de miscare in fiecare zi, Pilates, de doua-trei ori pe saptamana, mai nou kick-boxing sau joc padel cu fiica mea, merg pe bicicleta, inot sau mai practic cate 30-40 de minute pe cross trainer.

    Cum te destresezi?

    Citesc mult, scriu pentru doc.ro, tin legatura in permanenta cu cititorii mei pe facebook, urmaresc seriale sau merg la spectacole, concerte si asa mai departe.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Oana Cuzino (1)-1

    Cum iti ingrijesti tenul? Care este secretul frumusetii tale?

    Sa nu uitam ca frumusetea pielii se mentine si printr-un aport suplimentar de nutrienti interni, nu numai extern. Aici as mentiona importanta unor suplimente formulate special pentru femei, cu un raport optim de acizi Omega-3, -6 si -9, optez si pentru alte grasimi sanatoase in dieta, din ulei de masline, peste, dar si kefir sau sana, care au un aport special de probiotice. In plus, imi plac verdeturile, salatele, legumele si fructele, in special merele, fructele de padure sau cele de culoare oranj (caise, piersici, nectarine, mango). Urmez zilnic ritualurile corecte de demachiere si hidratare corecta a pielii, iar ca terapii specializate, sunt adepta celor cu radiofrecventa.

    Cu totii ne dorim, probabil, o batranete fara riduri. Ce ne recomanzi?

    Pe langa cele mentionate mai sus, sa nu abuzam de expunerea la soare, care promoveaza o imbatranire accentuata a pielii, sa monitorizam expunerea zilnica si sa evitam orele de varf, 12:00-16:00, si sa aplicam mereu pe zonele expuse produse cu factor de protectie.

    Ce trucuri ai pentru zilele cu temperaturi ridicate?

    Buna hidratare, inotul, o plimbare in padure sau parcurile mai racoroase din oras.

    Ce rol ocupa hidratarea? Ce sfaturi ai pentru cei carora nu le place apa?

    Sa-si impuna acest lucru, avand mereu la indemana o sticla de apa, sa bea ceaiuri, sa opteze pentru supe, legume si salate, bogate in apa, si ca desert sau gustari, sa aleaga un fruct, cat mai zemos.

    Un gand pentru cititorii revistei.

    Iubiti sanatatea si pretuiti acest dar valoros pana cand modificarile ei nu devin ireversibile!
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.