Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dietă pentru sănătatea inimii: ce să mâncați și ce să evitați

Alida Enache; Surse: healthline.com, mayoclinic.org, webmd.com
25 ianuarie 2024
Share
Dietă pentru sănătatea inimii: ce să mâncați și ce să evitați

Bolile cardiovasculare rămân, în continuare, principala cauză de deces la nivel mondial, iar situația devine tot mai îngrijorătoare de la un an la altul în întreaga lume. Stresul cotidian, stilul de viață dezordonat, sedentarismul și dietele care nu se bazează pe alimente bune pentru inimă afectează starea de sănătate a cordului. Astfel că tot mai multe persoane ajung să se confrunte cu boli de inimă și, din păcate, multe dintre ele pot fi letale, mai ales dacă pacientul nu este conștient de problema sa sau dacă nu face nimic pentru a o ține sub control.

Există, totuși, numeroase modalități prin care vă puteți feri de bolile cardiovasculare sau prin care vă puteți îmbunătăți starea de sănătatea a inimii, iar cea mai importantă dintre ele este dieta. Dacă alegeți să consumați alimente sănătoase pentru inimă, vă veți bucura de o viață mai lungă, dar și calitativă din punct de vedere fizic, emoțional și psihic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte. Contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”.

Care sunt cele mai frecvente boli de inimă

Inima este cel mai puternic mușchi din organismul uman și este responsabilă pentru bunăstarea generală a acestuia. Ea pompează sângele oxigenat și nutrienții necesari pentru a susține întreaga viață a corpului, motiv pentru care este atât de important să ne îngrijim de sănătatea ei.

Activitatea fizică regulată, dieta bazată pe alimente bune pentru inimă și evitarea fumatului și a consumului de alcool joacă un rol esențial în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Din păcate, în ziua de astăzi, multe persoane au un stil de viață dezordonat, nu consumă alimente sănătoase pentru inimă și riscă să dezvolte diverse boli cardiovasculare, printre care și următoarele:

  • Accidentul vascular cerebral. Are loc atunci când sângele nu mai este pompat către creier. Asta se poate întâmpla în cazul unui accident ischemic sau accident hemoragic.
  • Boala coronariană. Apare în cazul persoanelor care fumează, au colesterolul crescut, suferă de hipertensiunea arterială, diabet, depresie și nu consumă alimente sănătoase pentru inimă.
  • Boala arterială periferică. Sunt afectate membrele inferioare, iar afecțiunea are ca și cauză blocarea sau îngustarea arterelor responsabile cu transportul de sânge de la inimă către picioare.
  • Boala cardiacă reumatismală. Este provocată de febra reumatică cauzată de infecția cu bacterii streptococice.
  • Anevrism de aortă. Ruptura aortei poate fi provocată de sindromul Marfan, tulburări infecțioase, tulburări inflamatorii și hipertensiune arterială constantă.
alimente bune pentru inimă, alimente pentru inimă, alimente sănătoase pentru inimă, inimă, alimente,

De ce apar bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare apar, în general, atunci când anumite vase de sânge se îngustează sau se blochează, fapt care împiedică circulația sangvină către inimă sau creier. Atât copiii, cât și adulții pot suferi de astfel de afecțiuni și, din păcate, nici măcar nou-născuții nu sunt feriți de ele.

În afară de vârsta înaintată și istoricul familial, situații care nu pot fi controlate, mai există mulți alți factori de risc care pot determina apariția sau agravarea unei boli cardiace, printre care și dietele sărace în alimente bune pentru inimă.

Fumatul, sedentarismul, obezitatea și colesterolul în cantități mari pot crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. În cazul copiilor obezi, de exemplu, este important să se stabilească o dietă bogată în alimente sănătoase pentru inimă deoarece sunt mai predispuși la a se confrunta cu boli cardiovasculare în perioada adultă.

De asemenea, persoanele care suferă de diverse boli, printre care diabetul zaharat, prezintă risc crescut în ceea ce privește dezvoltarea afecțiunilor cardiace. Și în cazul lor se recomandă un regim bazat pe alimente bune pentru inimă.

Mâncărurile bogate în compuși grași, adică trigliceride și colesterol, sunt nocive atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul celor care au fost diagnosticate cu o afecțiune cardiovasculară, deoarece pot provoca ateroscleroză.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Coenzima Q10 + Omega 3. Are o formulă ce combină două principii active cu dublu rol: antiaterogen şi antioxidant, pentru a preveni procesele metabolice de degradare asupra ţesuturilor şi vaselor sangvine.

alimente bune pentru inimă, alimente pentru inimă, alimente sănătoase pentru inimă, inimă, alimente,

Care sunt alimentele sănătoase pentru inimă

Pentru a asigura buna funcționare a sistemului cardiovascular, este indicat să optați pentru un regim bogat în alimente bune pentru inimă. Acestea sunt:

  • Peștele: sardinele, somonul și tonul sunt alimente bune pentru inimă, bogate în omega-3; acizi grași care previn formarea cheagurilor și mențin nivelul colesterolului între limitele normale.
  • Ovăzul și semințele de in conțin, de asemenea, cantități optime de omega-3, magneziu, calciu, substanțe care asigură bună funcționare a sistemului cardiovascular.
  • Legumele: roșiile, dovleceii, morcovii, spanacul, fasolea neagră, broccoli, ardeiul gras conțin vitamine, fibre și antioxidanți naturali, substanțe nutritive benefice, ideale pentru un regim bazat pe alimente sănătoase pentru inimă.
  • Fructele: papaya, portocalele și pepenele galben intră, de asemenea, pe lista alimentelor bune pentru inimă.
  • Ciocolata neagră (cu 70% cacao) conține o cantitate mare flavonoizi, iar consumată moderat poate reduce tensiunea arterială.
  • Vinul roșu poate asigura buna funcționare a cordului, însă doar dacă este consumat într-o cantitate mică. Se bea nu mai mult de un pahar pe zi și este recomandat ca acesta să se soarbă.
alimente bune pentru inimă, alimente pentru inimă, alimente sănătoase pentru inimă, inimă, alimente,

Ce alimente să evitați pentru a vă păstra sănătatea inimii

Din păcate, nu toate mâncărurile bogate în savoare se gătesc cu alimente sănătoase pentru inimă. Există foarte multe preparate delicioase care vă pot îmbolnăvi treptat sistemul cardiovascular, dacă sunt consumate regulat și în cantități mari. Acestea sunt:

  • sarea,
  • zahărul,
  • mâncarea de tip fast-food,
  • prăjelile,
  • brânzeturile grase (telemea, cașcaval),
  • untul, smântâna, margarina, maioneza și alte sosuri care conțin grăsimi trans, foarte nocive pentru organism,
  • carnea grasă (porc, miel, vită, rață, gâscă și altele),
  • semipreparatele din carne (mezelurile, cârnații, parizerul, crenvurștii),
  • produse de patiserie, chipsuri, covrigei, biscuiți.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu diverse probleme cardiace trebuie să fie atente la numărul de calorii aduse prin regim, chiar dacă consumă doar alimente bune pentru inimă.

Alimente sănătoase pentru inimă recomandate pacienților cu afecțiuni cardiovasculare

Persoanele diagnosticate cu o boală cardiovasculară trebuie să își schimbe stilul de viață pentru a se asigura că afecțiunea lor nu se agravează. Este absolut necesar să consume alimente bune pentru inimă:

  • carne slabă de pasăre, vită, vițel, pește (știucă);
  • lactate slabe în grăsimi: iaurt, lapte degresat, lapte bătut, brânză dietetică;
  • legume;
  • pâine integrală;
  • albuș de ou;
  • grăsimi vegetale din ulei de floarea soarelui, soia și porumb.
alimente bune pentru inimă, alimente pentru inimă, alimente sănătoase pentru inimă, inimă, alimente,

Substanțe nutritive benefice pentru menținerea sănătății sitsemului cardiovascular

În afară de alimentele bune pentru inimă menționate mai sus, atât persoanele sănătoase, cât și persoanele cu boli cardiace pot consuma mâncăruri bogate în substanțe nutritive benefice pentru sistemul cardiovascular. Sunt recomandate alimentele sănătoase pentru inimă care conțin:

  • quercitina,
  • acid folic,
  • qoenzima Q10,
  • L-carnitina,
  • licopen,
  • polifenolii.

Ce nu este recomandat să consume persoanele cu boli de inimă

Pentru a nu-și agrava starea de sănătate, pacienții diagnosticați cu boli cardiovasculare vor adopta o dietă bogată în alimente bune pentru inimă. Nu se recomandă consumul de:

  • carbohidrați rafinați (orez alb, cereale dulci, pâine albă);
  • produse cu un conținut mare de zahăr;
  • carne procesată.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.