Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Accidentul vascular cerebral

19 noiembrie 2006
Share

Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate din lume si prima in situatiile de handicap fizic sau mental permanent. In tarile din sud-estul Europei, mortalitatea cauzata de aceasta afectiune este de 6-7 ori mai mare decit in tarile din est.

Tara noastra ocupa un loc „fruntas” la acest capitol. Intr-un sondaj realizat pe un esantion de 805 persoane (cu virsta>45 de ani), 72 % au raspuns ca au suferit sau au cunoscut o persoana cu aceasta afectiune. Anual, fiecare al cincilea deces este cauzat de producerea unui accident vascular cerebral. Poate fi un prieten, o ruda sau…un om pe care nu l-am cunoscut niciodata. Se poate intimpla oricui.

AVC TREBUIE TRATAT IMEDIAT

Accidentul vascular cerebral se produce atunci cind o parte a creierului nu mai poate beneficia de aportul de singe si oxigen. Exista doua moduri prin care se produce: prin blocarea unei artere de catre un cheag de singe (accident vascular cerebral ischemic) sau prin ruptura vasului de singe (accident vascular cerebral hemoragic). Cind are loc un accident cerebral vascular, o parte din celulele nervoase din creier inceteaza sa mai functioneze. Fara o interventie medicala prompta, efectele pot fi fatale.

5 SEMNE ALARMANTE

Nu toata lumea acuza aceleasi simptome inaintea unui atac cerebral vascular. Uneori ele pot aparea si disparea, fara a da ceva de banuit. Tratamentul cel mai eficace este acela administrat in mai putin de o ora de la declansare, de aceea trebuie sa cunoastem semnele bolii:
amortirea brusca a fetei, a unui picior sau a unei miini, in special pe o anumita parte a corpului; tulburari bruste de memorie, dificultati in vorbire si imposibilitatea de a intelege ceea ce se vorbeste in jur; pierderea brusca a echilibrului, ameteala si probleme in coordonarea membrelor; dureri bruste de cap, fara o cauza anume; privirea incetosata sau dubla, stare inexplicabila de somnolenta, greata.

EFECTELE AVC

O persoana care a suferit un accident vascular cerebral poate sa ramina sau nu cu anumite dizabilitati fizice si psihice. Nedepistat si netratat la timp, provoaca chiar moartea. In functie de gravitatea accidentului si de partea pe care se produce, poate conduce la paralizie, pierderea memoriei, schimbari de comportament, dificultati in vorbire si in a intelege ceea ce se vorbeste, neputinta de a se hrani si a mesteca, dureri, depresii si multe alte probleme.

FACTORII DE RISC

Persoanele care sunt mai expuse unui asemenea accident, prezinta anumiti factori de risc. Obezitatea, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool si o dieta inadecvata sunt factorii controlabili. Renuntarea la aceste obiceiuri si adoptarea unui stil corect de viata pot scadea riscul imbolnavirii.

Factorii necontrolabili tin de virsta (dupa 55 de ani, riscul se dubleaza la fiecare 10 ani) si de istoricul familiei. Sunt predispusi si cei suferinzi de boli cardiovasculare, diabet, femeile afectate de schimbari hormonale dupa nastere sau menopauza.

METODE DE TRATAMENT…

Inainte de aplicarea unui tratament adecvat, trebuie efectuate teste de specialitate. Medicii vor apela la un examen neurologic, analize de singe si efectuarea electrocadiogramei. Diagnosticarea accidentului vascular include si metode mai complexe de investigare: tomografie, RMN (rezonanta magnetica), EEG (electroencefalograma), testele Doppler (cu ultrasunete).

Administrarea medicametelor sau interventia chirurgicala trebuie sa aiba loc in cel mult trei ore de la momentul declansarii. Pe termen lung se se utilizeaza statine, antihipertensive si medicamente antitrombotice.

O parte esentiala in programul destinat refacerii celor afectati este reabilitarea. Efectele accidentului vascular cerebral te determina sa te schimbi, sa reinveti, sa-ti redefinesti stilul de viata. Reabilitarea inseamna sa construiesti poduri de legatura peste golurile care s-au format. Aceasta presupune terapie fizica (redarea miscarilor, coordonarii si balansului ), ergoterapie/terapie ocupationala (reinvatarea unor abilitati de baza, precum cea de a te spala sau a te hrani singur), logoterapie (redarea vorbirii).

…SI DE PREVENTIE

Desi exista si factori necontrolabili care pot declansa un accident vascular cerebral, e bine sa tinem cont de anumite reguli de viata pentru a diminua riscurile:
adopta o dieta saraca in grasimi saturate si bogata in fructe si legume proaspete; nu exagera cu mincatul si incearca sa-ti mentii greutatea; efectueaza exercitii fizice timp de 30 de minute, de 5 ori pe saptamina; gaseste-ti propriile metode de gestionare a stresului; efectueaza periodic controlul tensiunii arteriale (in cazul persoanelor cu virsta>50 ani); daca ai un nivel ridicat al colesterolului, consulta de urgenta medicul; in cazul in care suferi de boli cardiovasculare sau diabet, urmeaza cu strictete tratamentul prescris de doctor; cei cu antecedente de accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT) necesita o atenta supraveghere medicala si o viata lipsita de stres
Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala, o problema la nivel global. Numarul de accidente vasculare cerebrale poate fi redus prin constientizarea fiecaruia dintre noi: a medicilor, a pacientilor, a celor carora le sta in putere sa finanteze crearea unor clinici speciale de tratare si reabilitare, dar si a acelora care pot oferi informatii cu privire la riscurile pe care le implica un astfel de accident, la metodele de prevenire si pasii pe care trebuie sa-i urmeze in vederea reabilitarii.

Alina Danciu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.