Revista care te menține sănătos

Știri

Depresia afectează percepția vizuală

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
1 aprilie 2021
Share
Depresia afectează percepția vizuală

Creierul unei persoane cu depresie prelucrează informația și percepția vizuală într-o manieră diferită față de o persoană sănătoasă. Concluzia le aparține cercetătorilor de la University of Helsinki. Specialiștii finlandezi sugerează că acest fenomen este legat de procesarea informațiilor în cortexul cerebral, cea mai dezvoltată parte a creierului uman, responsabilă pentru memorie, atenție, percepție, conștientizare, gândire, limbaj și conștiință.

Oamenii de știință au comparat modul în care pacienții diagnosticați cu depresie și oamenii fără boli psihice procesează informațiile vizuale. Mai exact, specialiștii au folosit teste vizuale, în cadrul cărora i-au rugat pe subiecți, atât pe cei depresivi, cât și pe cei din grupul de control, să compare luminozitatea și contrastul în cazul unor tipare simple.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului şi reducerea anxietăţii.

Pacienții diagnosticați cu depresie au perceput iluziile optice prezentate în tipare ca fiind mai slabe și, în consecință, contrastul mai puternic decât era de fapt, spre deosebire de participanții care nu erau diagnosticați cu depresie.

„Am descoperit cu surprindere că pacienții cu depresie au perceput contrastul imaginilor prezentate într-un mod diferit față de persoanele care nu suferă de această afecțiune. (…)  Contrastul a fost suprimat cu aproximativ 20% în rândul subiecților din grupul de control și cu aproximativ 5% în cazul subiecților care suferă de depresie.”, explică unul dintre colaboratorii Academy of Finland Research, Viljami Salmela.

Identificarea modificărilor funcțiilor cerebrale care stau la baza tulburărilor mentale este importantă pentru o mai bună înțelegere a apariției afecțiunilor psihice și a dezvoltării unor terapii eficiente. De aceea, oamenii de știință consideră că este necesar să se efectueze cercetări suplimentare legate de impactului depresiei asupra modului în care creierul procesează informaţiilor vizuale.

6 tulburări ce pot imita depresia

Potențialul testelor de percepție

„Ar fi bine să se exploreze, evalueze și dezvolte, în continuare, utilitatea testelor de percepție. Acestea ar putea fi folosite atât ca metode de cercetare, cât și ca posibile modalități de identificare a tulburărilor de procesare a informaţiilor la pacienţi. (…) Cu toate acestea, depresia nu poate fi identificată testând percepția vizuală, deoarece diferențele observate sunt mici și se manifestă, în mod specific, atunci când sunt comparate două grupuri.”, conchide Salmela.

Testele de percepție ar putea fi folosite ca instrument suplimentar atunci când se evaluează efectul diferitelor terapii, pe măsură ce tratamentul unui pacient progresează.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.