Revista care te menține sănătos

Știri

Osteoporoza este subdiagnosticată la bărbaţi

Elena Coroianu; sursa: everydayhealth.com
20 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Osteoporoza este subdiagnosticată la bărbaţi

Osteoporoza este subdiagnosticată și, implicit, subtratată în rândul bărbaţilor vârstnici, care suferă o fractură osoasă. Concluzia aparţine unei analize prezentate în cadrul reuniunii anuale a Colegiului American de Reumatologie.

Raportul cuprinde date colectate de la aproape 10.000 de persoane de sex masculin, cu vârsta peste 65 de ani. Dintre care 61% aveau chiar 75+. Toate aceste persoane suferiseră fractură osoasă. Mai puțin de 6% dintre ele au fost supuse testării densității minerale osoase (DEXA) în ultimii doi ani. Fundația Națională Americană pentru Osteoporoză recomandă testarea densității minerale osoase DEXA pentru adulții vârstnici, care prezintă riscul de a dezvolta afecțiunea.

În plus, la momentul fracturii osoase, doar 2% dintre bărbați fuseseră diagnosticați și tratați pentru osteoporoză, în timp ce puțin peste 2% fuseseră tratați pentru afecțiune fără a primi un diagnostic formal.

Afecţiunile preexistente cresc riscul de căderi şi fracturi

Analiza sugerează că un număr mare de pacienți de sex masculin nu sunt diagnosticați și nu sunt tratați. Dar şi că multe dintre aceste persoane au alte afecțiuni sau probleme de sănătate asociate cu un risc crescut de căderi și/sau fracturi. Ceea ce indică, potrivit autorilor, o nevoie urgentă pentru o mai bună gestionare a osteoporozei masculine.

Diferenţa de gestionare între osteoporoza la bărbaţi şi cea la femei este cauzată de lipsa de recunoaştere a afecţiunii la bărbaţi, deşi un sfert din toate fracturile apar la bărbaţi. În plus, osteoporoza ar putea fi trecută cu vederea la bărbaţi din cauza nevoii concurente pentru gestionarea altor comorbidităţi considerate a avea consecinţe mai grave, precum bolile de inimă.

DEXA: testul imagistic pentru diagnosticarea osteoporozei

Cercetările au constatat o scădere a testelor DEXA

La bărbații incluși în studiu, 31% dintre fracturi au fost la coloana vertebrală, 28% la șold și 10% la gleznă. De menţionat că, 63% au avut antecedente de dureri musculoscheletice și 49% au folosit analgezice pe bază de opioide (disponibile cu reţetă) înainte de fractura osoasă.

Cu toate acestea, 93% nu au primit diagnostic sau tratament pentru osteoporoză. 3% dintre bărbaţi au fost diagnosticați cu această afecțiune, dar nu au primit tratament. Potrivit cercetătorilor, numărul bărbaților cu vârsta peste 75 de ani incluși în studiu care au fost supuși testării DEXA a densității minerale osoase a scăzut între 2012 și 2014, de la 6% la 4%.

Au existat scăderi similare în ratele de testare şi în rândul celor cu vârste cuprinse între 65-69 de ani (de la 6,3% la 5,5%) și 70-74 de ani (de la 4,7 la 4%).

Liniile directoare de screening pentru osteoporoză la bărbați neconcordante

Autorii studiului sunt de părere că ghidurile actuale sunt „incoerente în recomandările lor de screening pentru bărbați”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau alte foruri naţionale nu recomandă screening-ul densității osoase pentru osteoporoză la bărbați.

Osteoporoza la bărbați are ca factori de risc greutatea corporală scăzută, fracturile osoase anterioare, anumite medicamente și bolile sau afecțiunile asociate cu pierderea osoasă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.