Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente de evitat daca suferiti de reflux gastroesofagian

26 iulie 2018
Share

Refluxul constant de acid, arsurile la stomac, gustul acru sau amar din gura se numara printre principalele simptome ale bolii de reflux gastroesofagian. Boala apare atunci cand sfincterul esofagian se relaxeaza, se deschide si, involuntar, continutul din stomac este eliberat inapoi in esofag. Acest lucru se intampla deoarece valva care desparte esofagul inferior de stomac nu se inchide cum ar trebui.

Anumite alimente pot duce la aparitia simptomelor amintite mai sus. Esofagul ghideaza procesul de digestie prin transportarea alimentelor din gura catre stomac. Iata ce alimente ar trebui sa evitati pentru a reduce sau preveni refluxul gastric.

Alimentele grase

Alimentele prajite, grase scad functiile digestive. Drept urmare, presiunea din stomac creste si se exercita o presiune suplimentara asupra sfincterului esofagian slabit, fapt ce permite ca acizii din stomac sa fie regurgitati in esofag. Lactatele, de exemplu, pot contribui la aparitia acestor simptome, la fel si prajelile despre care expertii ne tot avertizeaza sa nu le consumam.

Cofeina si alcoolul

Toate tipurile de cafea reduc presiunea in esofag si, astfel, refluxul este agravat. Acelasi lucru este valabil si in cazul alcoolului. Bauturile alcoolice si cele carbogazoase fac ca acizii din stomac sa ajunga inapoi in esofag prin relaxarea sfincterului esofagian inferior (valva care desparte esofagul de stomac). Alcoolul creste, de asemenea, si productia de acid gastric. Expertii de la Universitatea din Illinois, SUA, avertizeaza ca si ciocolata contine cofeina si concentratii mari de teobromina, un agent care permite acizilor gastrici sa ajunga in esofag prin relaxarea valvei.

Rosiile

Desi sunt bogate in nutrienti precum licopenul, rosiile sunt acide, asa ca ar trebui sa le evitati daca va confruntati cu boala de reflux gastroesofagian. In cazul unor persoane, consumul de rosii sau de alimente care contin rosii obliga organismul sa produca o cantitate mai mare de acid gastric. Acesta ajunge inapoi in esofag si cauzeaza acea senzatie de arsura la nivelul stomacului si pieptului.

Ardeiul iute cayennesecundara-reflux

Capsaicina, substanta din ardeiul iute, este acea componenta activa care da gustul iute si senzatia de caldura atunci cand leguma atinge papilele gustative. Aceasta substanta este insa iritanta pentru mucoasa stomacului, cauzand arsuri si leziuni la nivelul aparatului digestiv. Expertii de la Universitatea din Maryland, SUA, recomanda sa nu consumati ardei iute daca suferiti de ulcer, sindrom de colon iritabil sau reflux gastroesofagian.

Menta

In timp ce unele persoane spun ca menta ar fi linistitoare pentru stomac, se pare ca, de fapt, ar declansa arsuri la acest nivel. Incercati sa nu consumati menta dupa masa, nici macar ciocolata cu menta. Planta actioneaza prin relaxarea muschilor sfincterului dintre stomac si esofag, astfel incat acizii din stomac ajung inapoi in esofag.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Livestrong.com; Healthline.com;

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.