Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care contin probiotice

6 martie 2015
Share

De o buna bucata de vreme, probioticele au inceput sa preocupe omul modern. Desi alimentele care le contin apartin, de cele mai multe ori, bucatariilor traditionale, fiind mai degraba produse etnice, proprietatile sanogenetice ale probioticelor au devenit familiare tuturor abia dupa ce stiinta si-a spus cuvantul.

Si este bine sa fie asa, pentru ca numai stiinta ne da certitudini, nu umbla cu jumatati de adevar si nici nu ofera sperante false. Astazi, stim ca probioticele ne fac bine. Aceste bacterii binefacatoare au mai multe modalitati de actiune: intra in concurenta cu bacteriile „rele”, ce provoaca infectii si inflamatii acute sau cronice, refac echilibrul bacterian intestinal cand acesta este modificat din cauza unor factori de mediu diversi sau iau locul bacteriilor intestinale „bune” pe care le pierdem din cauza tratamentelor prelungite cu antibiotice.

Probioticele apartin unor familii de microorganisme diverse, majoritatea fiind lactobacili, bifidobacterii si drojdii (Saccharomyces boulardii fiind cea mai importanta drojdie probiotica).

Cele mai bune surse naturale de probiotice

Multi se intreaba unde gasim probiotice. Principalele alimente cu probiotice naturale sunt unele sucuri de fructe sau pe baza de soia, lactatele fermentate, unele branzeturi moi, miso (o pasta din fasole de soia), tempeh (un amestec de boabe intregi de soia, cu diferite cereale intregi), chefirul, kimchiul coreean (un fel de varza murata), diferite muraturi, varza murata. Ne vom opri la cateva care ne sunt la indemana.

  1. alimente-probiotice-2Cea mai la indemana sursa de probiotice este iaurtul. Desigur, cel pe care scrie clar ca este un produs probiotic este cel mai bun. Dar si iaurtul de casa poate fi folosit cu excelente rezultate, mai ales daca utilizati o maia de calitate (maiaua poate fi si o simpla lingurita de iaurt pe care ati pastrat-o din borcanelul scump pe care l-ati cumparat de la magazin). Daca optati pentru produse din magazin, uitati-va cu atentie pe etichete, pentru ca multe au adaugate diferite ingrediente de care nu aveti nevoie sau zahar in exces. Multe borcanele de iaurt au atat de multe calorii, incat, din favorabile sanatatii, ajung sa fie un dusman al greutatii normale.
  2. Chefirul face parte din familia preparatelor lactate acide, deci este un fel de verisor apropiat al iaurtului. Chefirul este un produs traditional din Asia Centrala, dar, pentru ca este o buna sursa de probiotice, a devenit foarte popular in intreaga lume. Initial, se fabrica exclusiv din lapte de capra, dar cel de pe piata este obtinut din lapte de vaca. Microorganismele din chefir sunt particulare, printre ele gasindu-se si o drojdie benefica, Torula kefirii. Alaturi de aceasta, in chefir sunt prezenti lactobacili si bifidobacterii.
  3. Miso este un produs japonez traditional, de consistenta cremoasa, cu un gust excelent. A depasit de mult granitele Japoniei, gasindu-l astazi si in supermarketurile europene. Este o pasta de soia fermentata cu ajutorul unei flore bacteriene selectionate. Dar se poate face si din pasta de cereale sau leguminoase. O lingura de miso este suficienta pentru a face o mancare delicioasa sau o supa bogata in probiotice.
  4. Varza murata. Daca mai era nevoie de o calitate in plus, varza murata este buna si pentru ca are prebiotice. Ignoram acest lucru de multe ori, chiar daca germanii stiu ca a lor sauerkraut este extrem de sanatoasa. O varianta exotica de varza murata este kimchiul coreean. Kimchi este tot varza murata, dar amestecata cu o pasta condimentata de ardei. Ca orice tip de varza, toate aceste produse sunt si surse de vitamine A, C, B1, B2, fibre, caroten si antioxidanti.
  5. Kombucha este un ceai fermentat din bacterii si drojdii. S-au spus multe despre kombucha, dar cele mai multe pretinse efecte benefice nu au fost dovedite stiintific. Insa un lucru este clar: kombucha este o bautura agreabila si bogata in probiotice.
  6. Am lasat la urma muraturile. Este vorba despre cele in saramura, nu de cele in otet. Desi este probabil ca majoritatea probioticelor din muraturi sa nu ajunga vii in intestinul terminal, ele pot avea o contributie semnificativa, alaturi de iaurt sau varza murata, la cultivarea unei flore intestinale echilibrate si normale.

Tuturor acestor alimente li se pot adauga, la nevoie, probioticele care se gasesc in suplimentele alimentare. Atat la iaurt, cat si la chefir, fiti atenti la data de fabricatie. Produsul poate fi in limitele de prospetime, dar bacteriile benefice au o rezistenta mai mica „la raft”. Deci borcanelele mai proaspete sunt mai indicate.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.