Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Top 5 ceaiuri care nu trebuie să vă lipsească din bucătărie

Mădălina Cristea; sursă: healthline.com
5 martie 2021
Share
Top 5 ceaiuri care nu trebuie să vă lipsească din bucătărie

De la prima cană cu ceai, consumată în anul 2700 î.Hr, până în prezent, s-au strâns în jurul licorii sute de beneficii şi miliarde de poveşti. Fyodor Dostoevsky, Agatha Christie şi Albert Einstein sunt doar câteva dintre personalităţile care au profitat din plin de proprietăţile şi experienţele pe care le oferă această băutură. Contrar miturilor, nu se consumă ceaiuri doar în caz de răceală. Dacă v-aţi săturat de amestecurile clasice din infuzor, există o mulţime de alte sortimente pe care le puteţi consuma. Veţi afla nu doar că ceaiurile sunt benefice pentru sănătate, ci sunt şi delicioase!

Statistici din ceaşcă

Din datele furnizate de The International Tea Committee and the United Nations’ Food and Agriculture Organization aflăm că, la nivel mondial, se consumă 25.000 de căni de ceai în fiecare secundă. Adică aproximativ 2,16 miliarde de căni pe zi.

În 2019, românii au cumpărat ceai în valoare de peste 100 de milioane de lei. Iar pandemia de coronavirus a stimulat cumpărarea acestui produs, potrivit estimărilor realizate de Euromonitor International.

Recomandări de ceaiuri benefice pentru sănătate

Există peste o mie de sortimente de ceai dintre care doar cinci sunt „adevărate“: negru, verde, alb, Oolong şi Pu-erh. Cu toate acestea, în epoca modernă, nu numai aceste ceaiuri tradiționale se bucură de popularitate, ci şi o varietate de flori, frunze, cereale şi chiar ciuperci.

Tradiţie şi sănătate într-o ceaşcă de ceai verde

Pu-erh

Ceaiul pu-erh de bună de calitate are o aromă puternică şi bogată, pe care mulți consumatori o asociază cu pământul. Există două tipuri de ceaiuri pu-erh: crude și coapte. În vreme ce pu-erhul crud este supus unui proces natural de fermentare, ceaiul copt pu-erh este îmbătrânit timp de 10, ba chiar 15 ani, cu ajutorul unor cârpe umede care încurajează oxidarea microbiană. În acest caz, băutura va avea o aromă robustă, cu note floarele și dulci, asociate cu note lemnoase.

Ceaiul pu-erh conţine antioxidanţi care acţionează împotriva radicalilor liberi şi contribuie la detoxifierea organismului. De asemenea, contribuie la prevenirea stresului oxidativ, afecţiune care, potrivit unor specialişti, poate duce la îmbătrânire prematură, declin mental şi început de Alzheimer.

ceaiuri, ceai, lavanda, matcha, pu-erh, antioxidanți,

Matcha

De ceva timp, matcha a început să câştige tot mai multă popularitate nu doar în ceşti, ci şi pe reţelele sociale. Culoarea sa atrăgătoare şi beneficiile pe care le aduce sănătăţii sunt motivele pentru care a devenit o opţiune des întâlnită în rândul consumatorilor.

Pentru a prepara această băutură trebuie să aveţi un bol chawan, în care să adăugaţi matcha (o pudră obţinută din măcinarea frunzelor de ceai verde) şi apă fierbinte pe care să le amestecaţi cu ajutorul unei ustensile din bambus. Licoarea poate fi servită dimineaţa, în loc de cafea, dar şi pe post de gustare. Este folosită nu doar în prepararea ceaiurilor, ci şi a smoothie-urilor, cocktailurilor, deserturilor şi a mâncărurilor.

Potrivit unei echipe de cercetărori internaţionali, matcha conține o cantitate mare de antioxidanți care pot reduce leziunile celulare și preveni bolile cronice. De asemenea, sunt în derulare studii prin care se investighează o posibilă legătură între această pudră şi scăderea riscului apariţiei bolilor hepatice. Totodată, o echipă de cercetători formată din oameni de ştiinţă din Olanda şi Marea Britanie sugerează că matcha îmbunătățește atenția, memoria, timpul de reacție şi mai multe aspecte ale funcţiei creierului. Există şi studii prin care specialiştii spun că matcha ar contribui la scăderea riscului de apariţie a cancerului şi a bolilor de inimă. Însă sunt necesare investigaţii suplimentare, de lungă durată, pentru a putea fi confirmate aceste rezultate.

Beneficiile unor tipuri de ceai mai puţin cunoscute

Ceaiuri de lavandă

Lavanda este folosită încă din antichitate datorită proprietăţilor sale extraordinare. Potrivit cercetătorilor de la National Institutes of Health (NIH), ea poate diminua afecţiuni psihice precum anxietatea, depresia şi insomnia. Contribuie la detoxifierea organismului, poate trata problemele digestive, menţine tensiunea arterială în limite normale şi contribuie la sănătatea arborelui traheobronşic.

Cânepă

Nu vă faceţi griji, cânepa comercială nu este bogată în THC, asemenea rudei sale, marijuana, ci în CBD, un canabinoid despre care se consideră că ar avea proprietăţi curative. Prin urmare, consumul unei astfel de infuzii nu va afea efecte halucinogene. Ba chiar va avea beneficii asupra sănătăţii dumneavoastră. Există cercetători care sugerează că ceaiul de cânepă ar putea reduce anxietatea, stresul şi problemele cu somnul. Ar putea, de asemenea, diminua stările de greaţă şi scădea în intensitate a crampele abdominale.

Kombucha

Kombucha este, de fapt, o băutură efervescentă, uşor alcoolizată. Se obţine prin fermentarea ceaiului negru sau verde cu ajutorul unei culturi de ciuperci kombucha. Însăşi procesul de preparare face ca această licoare să fie o sursă importantă de probiotice. De asemenea, ea conţine antioxidanţi şi protejează digestia. Potrivit unor studii încă în derulare, poate reduce colesterolul LDL, scădea riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi regla zahărul din sânge.

#tags   \   , , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.