Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Tataneasa: planta numai buna de pus pe rana

8 noiembrie 2013
Share

Tataneasa este o planta perena cu radacina neagra si flori mici albe, roz sau violet. Aceasta planta este recunoscuta pentru proprietatile sale medicinale. Principalul sau ingredient activ este alantoina, ce stimuleaza abilitatea de proliferare a celulelor. In afara de alantoina, mai exista un alt compus, si anume mucilagiul, avand proprietati antiinflamatoare, emoliente etc. Tataneasa este benefica in atenuarea durerii si a inflamatiilor asociate cu ruperea oaselor, entorse, artrita, rani etc.

De asemenea, tataneasa este benefica in cazul tulburarilor intestinale, intarind sistemul imunitar si luptand impotriva bolilor infectioase.

Potrivit unor studii, ar putea fi benefica in cazul diabetului si ar reduce nivelul de colesterol. Radacinile acestei plante sunt folosite in cazul bolilor de plamani.

 

Tataneasa este bogata in vitamine

Tataneasa este bogata in vitaminele A si C. Vitamina C este un antioxidant ce protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si reduce, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare. Pe de alta parte, vitamina A imbunatateste vederea si este necesara cresterii si dezvoltarii oaselor. Tataneasa este una dintre plantele care contin vitamina B12, esentiala in ceea ce priveste formarea globulelor rosii, divizarea celulelor si dezvoltarea celulelor nervoase. Pe langa aceste vitamine esentiale, planta contine minerale, precum calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, seleniu. Potasiul este obligatoriu pentru mentinerea echilibrului electrolitic din organism, regland nivelul tensiunii arteriale, iar magneziul este important pentru o inima sanatoasa, dinti si oase.

 

Tataneasa poata fi utilizata atat intern, cat si extern

Tataneasa actioneaza ca astringent, ca expectorant si emolient. De asemenea, actioneaza precum un sedativ usor si vindeca leziunile. Cataplasmele cu tataneasa pot fi aplicate peste vanatai sau entorse, reducand umflaturile din zonele afectate. Mai mult, cataplasmele cu tataneasa pot fi puse pe zgarieturi si taieturi, dezinfectand si calmand. Atunci cand mancam frunze de tataneasa, ele pot fi benefice impotriva diareei, hemoroizilor etc. Tataneasa ajuta pielea sa se regenereze, detinand proprietati curative puternice, antifungice, antibacteriene. Se utilizeaza pentru a trata ulcerele interne si externe. Persoanele care au suferit o arsura pot beneficia de pe urma acestei plante.

 

Cum poate fi consumata tataneasa

Aceasta planta poate fi consumata sub forma de decoct, tinctura, pulbere etc. Decoctul de tataneasa se obtine din doua lingurite de pulbere, peste care se toarna jumatate de litru de apa, se lasa cateva minute, dupa care se strecoara. Pulberea se obtine din macinarea radacinii de tataneasa, iar in cazul tincturii, peste pulberea obtinuta se adauga alcool si apa. Se lasa la macerat aproximativ 10 zile, dupa care se strecoara. Produsele pot fi cumparate din magazinele de specialitate, insa numai la recomandarea specialistului si dupa o examinare amanuntita in prealabil in cazul curelor interne.

 

Ruxandra Raica

Surse: naturalnews.com; buzzle.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.