Revista care te menține sănătos

Prevenție

Antioxidantii, secretul sanatatii si frumusetii

3 noiembrie 2010
Share

Antioxidantii sunt un grup de compusi produsi de organism, care apar in mod natural in anumite alimente. Ei „lucreaza” impreuna in organism pentru a mentine sanatatea si vigoarea si ne protejeaza de radicalii liberi care pot distruge celulele si tesuturile sanatoase.

Diversi factori din mediul inconjurator, precum radiatiile, poluarea atmosferica, fumul de tigara, alcoolul, anumite medicamente sau alimente si expunerea excesiva la soare determina formarea radicalilor liberi in organism.

Stresul fizic si psihic influenteaza formarea radicalilor liberi

Stresul fizic si psihic au un rol foarte important in formarea radicalilor liberi care devin daunatori atunci cand se gasesc in cantitati prea mari in organism. in acel moment, sistemul imunitar nu mai poate mentine echilibrul radicalilor liberi si apare afectarea celulara. Consecintele sunt:

  • Afectiuni cardiace sau ale vaselor de sange;
  • Scaderea imunitatii organismului;
  • Accelerarea procesului de imbatranire;
  • Aparitia cataractei si cresterea posibilitatii de aparitie a cancerului.

Vitaminele C si E, acidul lipoic, Q10, cei mai importanti antioxidanti

Antioxidantii nu lucreaza separat in organism, ci exista o interactiune dinamica. Cei mai importanti sunt antioxidanti sunt: vitaminle C si E (care nu sunt produse in organismul nostru si trebuie obtinute din dieta), acidul lipoic, glutationul si coenzima Q10 (produse de organism, insa nivelul lor scade pe masura ce imbatranim). Mai exista si alte substante care nu intra in categoria antioxidantilor, dar care sporesc prin actiunea lor eficienta acestora: compusii flavonoizi (aproximativ 50 la numar), seleniul, carotenoizii (reduc surplusul de radicali liberi din organism).

Ce rol indeplinesc antioxidantii?

  1. Acidul lipoic este cel mai puternic dintre antioxidanti, functionand multilateral. Este unic prin faptul ca mareste nivelul de glutation din celule, care contribuie la detoxifierea organismului. Acidul lipoic este folosit pentru tratarea complicatiilor diabetului zaharat. De asemenea, reduce riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale, bolilor cardiace, cataractei, cancerului si protejeaza ficatul de diverse actiuni toxice. Acidul lipoic se sintetizeaza in organism si este prezent in cantitati mici in rosii, spanac si carne rosie;
  2. Vitamina E este un antioxidant care incetineste procesul de imbatranire. De aceea, este indicata pentru prevenirea bolii Alzheimer. Aceasta vitamina reduce simptomele artritei si ale altor boli inflamatorii, scade riscul cancerului de prostata si poate diminua cresterea celulelor de cancer la san. Cea mai importanta actiune a acesteia este insa cea antiaterosclerotica, scazand riscul de boala coronariana. La diabetici si in sclerodermie amelioreaza peroxidarea lipidelor si a altor factori biochimici. Vitamina E se gaseste in: ulei de germeni de grau (190 mg la 100 g), ulei de floarea-soarelui (55 mg la 100 g), ulei de samburi de struguri si porumb (30 mg), alune, nuci (25 mg), germeni de grau (21 mg), legume verzi, margarina, galbenus, ficat, unt, paine neagra. Vitamina E este liposolubila, ceea ce face sa se poata deplasa si prin portiunile grase ale membranei celulare, lucru inaccesibil pentru ceilalti antioxidanti principali;
  3. Vitamina C previne cancerul prin protejarea ADN-ului de radicalii liberi, ajuta in procesul de reproducere si creste imunitatea, interactionand cu antioxidantii flavonoizi. Vitamina C este esentiala pentru producerea colagenului din piele si are rol in protectia impotriva bolilor de inima si cataractei. Pentru un aport adecvat de vitamina C, consumati zilnic unul dintre urmatoarele fructe, la alegere: un kiwi, o portocala, doua clementine, un grepfrut, 125 grame de capsuni sau un pahar de suc de citrice proaspat stoarse;
  4. Coenzima Q10 se mai numeste „antioxidantul inima sanatoasa”, pentru ca este folosit cu succes de peste doua decenii in SUA in tratamnetul si prevenirea bolilor de inima. Totodata, este folosita si in tratamentul paradontopatiilor si poate ajuta la prevenirea bolilor Alzheimer si Parkinson. Este sintetizata in organism si se gaseste in fructele de mare si organe;
  5. Glutationul este produs in organism, cu rol in restabilirea puterii antioxidante a vitaminei C. Acesta contribuie la dezintoxicarea ficatului. Este implicat si in depozitarea si transportul aminoacizilor. Glutationul poate fi asimilat din fructe, legume, carne proaspat gatita, insa este distrus in timpul digestiei. De aceea, singura modalitate de a creste nivelul glutationului in organism este suplimentrea cu acid lipoic.

Nivelul antioxidantilor produsi in organism scade pe masura inaintarii in varsta. Din aceasta cauza, este necesar sa luam suplimente care sa contina antioxidanti. Este imposibil sa se obtina o cantitate optima de antioxidanti doar prin alimentatie.

Dr. Laura-Margareta Bara,

Medic medicina sportiva

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.