Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Zona Zoster

5 ianuarie 2007
Share

Pornind de la scrisoarea D-nei Cristea Violeta din Bucuresti vom explica ceea ce inseamna Zona Zoster si care sunt urmarile acestei afectiuni.

Zona Zoster este o boala infectioasa acuta produsa de virusul varicelei si al zonei, care de regula apare ca prima infectie in copilarie sub aspectul clinic al varicelei (varsat de vant). Ulterior, virusul ramane in stare latenta in celulele ganglionilor spinali si reactivarea lui, urmata de multiplicare activa, duce la aparitia eruptiei de zona zoster pe teritoriul celulelor ganglionilor spinali posteriori corespunzatori eruptiei. Reactivarea virusului si aparitia epidermoneurovirozei care este zona zoster reprezinta reactivitatea imuna a organismului la infectii, boli cronice, neoplazii, stresul prelungit, surmenajul etc.

Aspectul clinic al bolii este caracteristic. De cele mai multe ori primul semn este durerea sau senzatia de usturime sau arsura care precede eruptia; este localizata unilateral, asimetric, pe traiectul nervului afectat si va insoti toata perioada eruptiei cutanate, convalescenta si perioada posteruptiva. Eruptia este reprezentata de buchete de vezicule pe o baza de eritem (roseata) urmate de pustulizare, crustalizare si, in final, vindecare. In general boala se vindeca in 4-6 saptamani, cu sau fara tratament.

Uneori, afectiunea este urmata de sechele si dintre acestea cele mai de temut sunt alergiile postzosteriene: dureri, arsuri, parestezii uneori foarte intense, aproape insuportabile.
Desi boala s-a vindecat de mult raman sechele. Acestea traduc leziunile nervoase pe care invazia virala le-a facut in timpul perioadei acute dar, din pacate, astfel de leziuni sunt de multe ori ireversibile. In acest stadiu tratamentul apartine neurologului si el cuprinde analgetice si antiinflamatoare (ex: algocalmin, antinevralgice, nurofen, diclofenac, indometacin etc.) asociate cu neuroleptice (ex: Romergan), anticonvulsivante (ex: Tegretol, Stazepin), antidepresive triciclice (ex: Doxepin), infiltratii locale sau paravertebrale cu xilina, corticosteroizi, procaina, fizioterapie si metode ale medicinii blande precum acupunctura si homeopatia.

In cazuri rebele sau disperate se poate recurge la tratamentul chirurgical dar numai la indicatia medicului neurolog care a epuizat toate metodele terapeutice medicale. Mentionam ca tratamentul trebuie efectuat sub supraveghere medicala, atat dozele cat si durata administrarii lor necesitand o individualizare stricta.

Dr. Rodica TRIFU, medic primar dermato-venerolog, doctor in stiinte medicale.
Centrul Medical Romano-Olandez, MED RO – OL; Tel./Fax: 321.45.59, 094649244
Clinica de Dermatologie „Scarlat Longhin”; Tel: 337.49.90

Nota pentru articolul «Zona Zoster»:2.50/ 5 (2 voturi)
#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.