Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Zona Zoster

5 ianuarie 2007
Share

Pornind de la scrisoarea D-nei Cristea Violeta din Bucuresti vom explica ceea ce inseamna Zona Zoster si care sunt urmarile acestei afectiuni.

Zona Zoster este o boala infectioasa acuta produsa de virusul varicelei si al zonei, care de regula apare ca prima infectie in copilarie sub aspectul clinic al varicelei (varsat de vant). Ulterior, virusul ramane in stare latenta in celulele ganglionilor spinali si reactivarea lui, urmata de multiplicare activa, duce la aparitia eruptiei de zona zoster pe teritoriul celulelor ganglionilor spinali posteriori corespunzatori eruptiei. Reactivarea virusului si aparitia epidermoneurovirozei care este zona zoster reprezinta reactivitatea imuna a organismului la infectii, boli cronice, neoplazii, stresul prelungit, surmenajul etc.

Aspectul clinic al bolii este caracteristic. De cele mai multe ori primul semn este durerea sau senzatia de usturime sau arsura care precede eruptia; este localizata unilateral, asimetric, pe traiectul nervului afectat si va insoti toata perioada eruptiei cutanate, convalescenta si perioada posteruptiva. Eruptia este reprezentata de buchete de vezicule pe o baza de eritem (roseata) urmate de pustulizare, crustalizare si, in final, vindecare. In general boala se vindeca in 4-6 saptamani, cu sau fara tratament.

Uneori, afectiunea este urmata de sechele si dintre acestea cele mai de temut sunt alergiile postzosteriene: dureri, arsuri, parestezii uneori foarte intense, aproape insuportabile.
Desi boala s-a vindecat de mult raman sechele. Acestea traduc leziunile nervoase pe care invazia virala le-a facut in timpul perioadei acute dar, din pacate, astfel de leziuni sunt de multe ori ireversibile. In acest stadiu tratamentul apartine neurologului si el cuprinde analgetice si antiinflamatoare (ex: algocalmin, antinevralgice, nurofen, diclofenac, indometacin etc.) asociate cu neuroleptice (ex: Romergan), anticonvulsivante (ex: Tegretol, Stazepin), antidepresive triciclice (ex: Doxepin), infiltratii locale sau paravertebrale cu xilina, corticosteroizi, procaina, fizioterapie si metode ale medicinii blande precum acupunctura si homeopatia.

In cazuri rebele sau disperate se poate recurge la tratamentul chirurgical dar numai la indicatia medicului neurolog care a epuizat toate metodele terapeutice medicale. Mentionam ca tratamentul trebuie efectuat sub supraveghere medicala, atat dozele cat si durata administrarii lor necesitand o individualizare stricta.

Dr. Rodica TRIFU, medic primar dermato-venerolog, doctor in stiinte medicale.
Centrul Medical Romano-Olandez, MED RO – OL; Tel./Fax: 321.45.59, 094649244
Clinica de Dermatologie „Scarlat Longhin”; Tel: 337.49.90

Nota pentru articolul «Zona Zoster»:2.50/ 5 (2 voturi)
#tags   \  

4 comentarii pentru articolul “Zona Zoster”

  1. G**r**ta spune:

    Buna seara!
    Mama mea se simte rau de cateva zile. Are dureri
    ingrozitoare pe partea stanga, respectiv omoplat spre piept si pe spate,
    sub brat si sanul stang. Senzatia este de durere foarte mare combinata
    cu arsura. A fost azi la medicul de familie si i s-a pus disgnosticul :
    zona zoster. Singurele semne vizibile sunt cateva puncte foarte mici
    rosii, pe o suprafata de maxim 2 cm. lungime si poate, 0,5 cm latime. Va
    rog sa-mi dati un sfat! Cum o pot ajuta? Sufera ingrozitor si ma simt
    neputincioasa. Ce analize se pot face pentru a se depista acest virus?
    Nu are pete si niciun alt semn caracteristic acesui virus. Se poate pune
    diagnosticul numai pe baza durerilor?
    Va multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In general diagnosticul de zona zoster se pune pe baza tabloului clinic prezent, mai exact pe baza prezentei eruptiei caracteristice, a durerilor si a localizarilor tipice ale acesteia. Nu vad necesitatea si logica unui test suplimentar pentru a evidentia virusul varicelo zosterian deoarece din cate am inteles din explicatiile dumneavoastra diagnosticul a fost pus. Testarile suplimentare nu vor aduce nimic nou nici din punct de vedere al diagnosticului nici din punct de vedere al tratamentului necesar. Chiar daca eruptia nu este foarte mare in mod sigur caracterul durerilor si localizarea eruptiei au fost suficiente pentru a pune diagnosticul de zona zoster. In ceea ce priveste tratamentul acesta consta in administarea de antivirale ce au propritatea de a accelera vindecarea leziunilor cat si de a diminua senzatia de arsura .
      Dr. Alin Popescu

  2. D**d**na spune:

    Mama, 75 de ani, face dializa si de aproape 7 sapatamani se lupta cu sechelele „zonei zoster”, adica partea stanga –  de sub omoplat, san si in jos pe picior a ramas cu o „paralizie”, o amorteala; de asemenea cu usturimi ale spatelui, care o apuca chiar si in timpul somnului – noaptea; cand face dializa, a avut zile, cand a durut-o atat de tare, ca a simtit ca moare din cauza durerii! Durerile s-au mai diminuat, dar usturimile, lipsa poftei de mancare si apatia nu dispar! Credeti ca poate sa-si mai revina la starea buna pe care o avea inainte de acest eveniment? Va multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Nevralgia restanta dupa Zona Zoster este dramatica si poate invalida pacientul mai multe saptamani dupa ce eruptia cutanata a disparut. Exista medicamente care mai pot ameliora durerile insa acestea trebuiesc date cu precautie datorita patologiei renale asociate asa incat cred ca ar trebui sa va sfatuiti cu medicul nefrolog. Cu timpul domna o sa isi revina insa este o perioada grea in care trebuie sa ii fiti alaturi.
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate