Medicina de familie

Uleiul de peste: are sau nu beneficii pentru sanatate?

marti, 28 iulie 2015
Share

Uleiurile de peste provin de la speciile de peste gras cum ar fi pastravul, macroul, tonul, heringul, sardinele sau somonul. Aceste uleiuri contin doua ingrediente principale, si anume aciduldocosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA), ambii acizi fiind tipuri de acizi grasi Omega-3. Pe langa acizii grasi Omega-3, pestele gras mai contine vitaminele A si D.

 

In ultimii zece ani s-au realizat foarte multe studii care au analizat beneficiile uleiului de peste pentru sanatate, ale acizilor grasi Omega-3 in general. Sa descoperim ce este si ce nu este adevarat!

Posibile beneficii ale uleiurilor de peste

  • Uleiurile de peste care provin din tesuturile pestelui gras se presupune ca ar ajuta persoanele care sufera de scleroza multipla. Cu toate acestea, un studiu realizat de catre expertii de la Spitalul Universitar din Bergen, Norvegia, in aprilie 2012 a concluzionat ca acizii grasi Omega-3 nu ajuta persoanele cu aceasta boala.
  • In urma unui alt studiu din 2011, desfasurat in cadrul Universitatii din Connecticut, Statele Unite, s-a descoperit ca uleiurile de peste protejeaza impotriva depresiei post-partum. Consumul de DHA in timpul sarcinii le va feri pe viitoarele mamici de acest tip de depresie.
  • Un consum adecvat de peste actioneaza benefic impotriva pierderii vederii care poate aparea odata cu inaintarea in varsta, fapt ce reise dintr-un studiu canadian publicat in Investigative Ophthalmology & Visual Science.
  • Un alt studiu indica faptul ca uleiurile de peste si suplimentele pe baza de ulei de peste consumate cel putin o luna de zile aduc beneficii in ceea ce priveste stresul mental care poate afecta buna functionare a inimii, scaderea riscului de boli cardiovasculare etc.

Ce sunt aceste doua tipuri de acizi?

uleiul-de-peste-2Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un acid gras Omega-3 intalnit in pestele gras. Cand vorbim despre acizii grasi Omega-3 din peste, ne referim, de obicei, la acest acid – EPA. EPA este un precursor al prostaglandinei (substanta derivata din acizii grasi). Pestele nu produce acidul eicosapentaenoic, ci il obtine din algele pe care le consuma. Aciduldocosahexaenoic (DHA) este un acid gras Omega-3 care este si o componenta principala a retinei umane, a cortexului cerebral etc. 40% dintre acizii grasi nesaturati din creier contin DHA.

Sunt japonezii mai feriti de bolile de inima datorita consumului de peste?

Mai multi cercetatori au facut un studiu pentru a descoperi de ce incidenta bolilor de inima este mult mai mica in Japonia, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, Canada, Europa de Vest si Australia. Consumul de acizi grasi Omega-3 este mult mai ridicat in Japonia fata de alte tari dezvoltate. In plus, s-a constatat ca acest consum de ulei de peste reduce riscul bolilor de inima. Niveluri foarte ridicate de acizi grasi Omega-3 ajuta la prevenirea acumularii de colesterol in artere.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Nota pentru articolul «Uleiul de peste: are sau nu beneficii pentru sanatate?»:5.00/ 5 (10 voturi)
tonica
2017-05-10T17:57:59+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena