Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Tratamentul homeopat al oreionului

15 mai 2024
Share

Oreionul este o boala virala, produsa de virusul urlian, frecventa în acest anotimp, ce afecteaza în special copiii mai mari de trei ani si pe cei de vârsta scolara. Infectia se produce pe cale aeriana, virusul înmultindu-se la nivelul mucoaselor cailor respiratorii superioare ( gura, nas, faringe ) de unde difuzeaza în sânge.

Sursa de infectie este intotdeauna omul bolnav, aparent sau inaparent. Nu exista purtatori cronici de virus. Boala se extinde rapid, datorita focarelor intalnite in colectivitati.

Dupa o perioada de incubatie de 21 de zile apar primele simptome: febra (mai mare sau mai mica), cefalee, dificultate de a deschide gura, de masticatie si de deglutitie. Apoi, in majoritatea cazurilor, apare o tumefactie dureroasa ( caracteristica ) a glandei salivare, la inceput unilaterala, la peste jumatate din cazuri devenind bilaterala in 1-3 zile. Cu cat copilul este mai mare, cu atat este mai mare riscul aparitiei complicatiilor. Aceste complicatii sunttotusi rare, fiind reprezentate de: pancreatita, orhita, meningita, encefalita si surditate.

Pancreatita se caracterizeaza prin durere persistenta in partea superioara a abdomenului, cu iradiere spre zona hepato-biliara sau spre cea dorsala. Durerilor li se asociaza greata si voma, intoleranta digestiva si alterarea starii generale. Sub dieta si rehidratare corecta, simptomatologia se remite rapid.

Orhita apare la baietii dupa pubertate, in special in cazurile „neglijate” terapeutic, fara repaus la pat. Apare o tumefactie rapida, progresiva si dureroasa a unui testicul, volumul scrotului crescand impresionant.

Meningita si encefalita impun cu necesitate un tratament energic deoarece vindecarea spontana poate lasa sechele: iritabilitate, cefalee rebela, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, scaderea nivelului intelectual.

Boala se poate limita la o singura manifestare clinica (tumefactia parotidelor), febra diminuandu-se in 3-5 zile, urmand intrarea in convalescenta. Alteori se inregistreaza noi determinari inflamatorii, cu deosebire in primele 7-10 zile. Diagnosticul, indiferent de manifestarile clinice de moment, necesita coroborarea datelor clinice cu cele epidemiologice (focar sau contact acut) si anamnestice (absenta oreionului in antecedente).

Tratamentul bolii este in primul rand igieno-dietetic

Oreionul se trateaza in conditii de izolare la domiciliu, spitalizandu-se doar formele evolutive severe sau cu determinari speciale ( meningita, orhita, etc.). Nu exista un tratament etiologic eficient. Tratamentul bolii este in primul rand igieno-dietetic. Este necesar repausul obligatoriu la pat pe toata durata bolii, pentru a evita aparitia complicatiilor. Dieta va fi usoara, in principal hidro-lacto-zaharata, piureuri de legume, branza de vaci, carne slaba. Se va asigura aerisirea frecventa a camerei si evitarea contactului cu persoanele straine, pentru a nu se produce contaminarea.

Homeopatia poate fi de un real folos in tratamentul acestei boli virale, tinand cont de faptul ca majoritatea virusilor ne pot afecta doar atunci cand forta noastra de aparare si rezistenta organismului sunt scazute. Administrarea remediilor homeopate in oreion au rolul de a stimula forta proprie de vindecare a organismului. La inceputul bolii, cand febra creste brusc, copilul este nelinistit, agitat si foarte setos, remediul Aconit este cel potrivit. Daca pacientul are fata rosie, durere de cap pulsatila si adoarme greu, desi are o stare de somnolenta, vom administra remediul Belladonna.

Cand apare deja tumefactia caracteristica, alte cateva remedii se pot administra, in functie de specificul simptomelor. Astfel, daca ganglionii sunt afectati mai mult pe partea dreapta, daca sunt duri, daca durerea de gat iradiaza spre ureche iar miscarea limbii este dureroasa, remediul potrivit este Phytolacca. Daca ganglionii sunt mai pronuntati pe partea stanga iar simptomele sunt agravate de frig, vom apela la remediul Rhus Toxicodendron. Un alt remediu foarte util este Mercurius solubilis, care poate fi folosit atunci cand tumefactia ganglionara este insotita de salivatie excesiva si fetida. Daca exista si inflamatie testiculara, cu febra, lipsa senzatiei de sete si intoleranta la caldura, remediul este Pulsatilla. Aceste remedii vor fi date copilului numai dupa consultarea medicului homeopat, care va stabili dozele si ritmul de administrare in functie de starea pacientului.

Copiii astfel tratati sunt ajutati sa treaca usor prin boala si sa se vindece fara complicatii. Intrarea in colectivitate este permisa dupa cel putin 14 zile de la debutul bolii.

Dr. Ecaterina Bancila-Szanto Medic medicina generala, competenta in homeopatie
Cabinetul DENISA MEDICA, ARAD, Tel.: 0744.836.962

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.