Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Topul celor mai comune afectiuni ginecologice de sezon

Dr. Corina Chisu, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
2 august 2021
Share
Topul celor mai comune afectiuni ginecologice de sezon

V-ati propus ca vara asta sa profitati cat mai mult de vremea frumoasa si sa mergeti cat de des puteti la piscina, strand sau mare? Cu siguranta raspunsul este afirmativ, dar v-ati gandit si la riscurile la care va expuneti? Aflati cum trebuie sa va ingrijiti in vacanta si ce afectiuni ginecologice se manifesta cu predilectie in sezonul cald.

Bolile cu transmitere sexuala sunt cea mai frecventa cauza pentru care pacientele tinere se prezinta la medic in „sezonul vacantelor”. Urmeaza vulvovaginita micotica, aceasta fiind infectia vulvei si a vaginului cu diferite specii de ciuperci, inclusiv Candida. Si infectiile urinare se numara printre cele mai comune afectiuni ginecologice pentru care pacienta se prezinta la medic in sezonul cald sau, din pacate, se trateaza acasa „dupa ureche”. In cele din urma, dar nu mai putin importante, putem aminti de tulburarile neuro-vegetative din menopauza, exacerbate de temperaturile ridicate din timpul verii.

Infectiile urinare trebuie tratate doar de medic, in functie de germenele patogen implicat. Netratate, infectiile tractului urinar se pot complica, ceea ce implica infectarea si distrugerea rinichilor pana la insuficienta renala si, implicit, distrugerea rinichiului afectat. Tratate necorespunzator, aceste afectiuni ginecologice se vor croniciza.

1. Bolile cu transmitere sexuala

Pe langa clasicele vaginite bacteriene cu transmitere sexuala (tricomoniaza si gonoreea), in ultimul timp sunt foarte frecvente urmatoarele doua afectiuni ginecologice:

  • Vaginoza bacteriana, o boala cu transmitere sexuala, ce prezinta o serie de  factori de risc: sexul oral, partenerii sexuali noi/multipli, debutul sexual precoce. Se manifesta prin secretii vaginale alb-gri abundente, cu miros puternic, greu, care se exacerbeaza dupa contactul sexual. Netratata, poate determina boala inflamatorie pelvina, dureri/disconfort in micul bazin, sindrom uretral. Preventia, comuna tuturor bolilor cu transmitere sexuala, consta in folosirea prezervativului.
  • Infectia genitala cu Chlamydia trachomatis ocupa primul loc intre bolile cu transmitere sexuala la femei asimptomatice in tarile dezvoltate. Se manifesta insidios prin inflamatie vaginala moderata, simptome asociate cu infectia urinara si leucoree moderata, sau poate fi asimptomatica. Deoarece simptomele nu sunt foarte deranjante, de cele mai multe ori, pacienta nu se adreseaza medicului ginecolog imediat, ci mai tarziu, cand poate aparea infertilitatea, pentru ca, da, Chlamydia trachomatis este implicata in patogenia infertilitatii feminine. Principalul factor favorizant este libertinajul sexual, iar utilizarea prezervativului este cea mai buna metoda de prevenire.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

afectiuni ginecologice in sezonul cald

2. Vulvovaginita micotica

Transpiratia abundenta din sezonul cald, asociata cu o igiena deficitara, in special la persoanele supraponderale, favorizeaza aparitia vulvovaginitei micotice in aceasta perioada. Vulvovaginita se manifesta prin inrosirea si edematierea tegumentului perivulvar si vaginal, insotita de mancarime (prurit), usturime si secretii vaginale abundente alb-grunjoase-laptoase, cu miros fad. Netratate, simptomele vulvovaginitei micotice sunt foarte deranjante. Preventia acestei afectiuni ginecologice se face prin: toaleta vulvara zilnica cu apa si sapun, toaleta vaginala cu un antiseptic o data pe saptamana, evitarea dulciurilor.

3. Infectiile urinare

Tabloul clinic al infectiilor urinare se manifesta prin simptome de vaginita, disconfort abdominal, dureri pelvine, de ovare si urinari frecvente si deranjante. In cazurile complicate mai pot aparea: febra, greata, varsaturi, urinari cu sange. Infectia urinara se poate preveni prin: hidratare cu 2 litri de apa pe zi, evitarea variatiilor bruste de temperatura, in special senzatia de frig la picioare.

4. Tulburarile neuro-vegetative din menopauza

Temperaturile ridicate exacerbeaza tulburarile cauzate de menopauza astfel: bufeurile sunt mai dese si mai deranjante, iritabilitatea se accentueaza si insomniile devin mai frecvente. Alimentatia bogata in fructe si legume proaspete si hidratarea corespunzatoare ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.