Revista care te menține sănătos

Știri

Tinerii care se bronzeaza la solar, risc de melanom malign

2 august 2012
Share

Tinerii care merg la solar pentru a se bronza prezinta un risc dublu de a dezvolta cea mai letala forma de cancer de piele, avertizeaza expertii. Riscul creste cu 20% pentru persoanele care apeleaza la aceasta metoda in orice etapa a vietii, in conformitate cu noile estimari.

In ultimii 30 de ani, numarul persoanelor care sufera de melanom s-a triplat.

Cel mai recent studiu publicat in British Medical Journal trage un semnal de alarma in ceea ce priveste tinerii care nu tin seama de avertismentele venite din partea medicilor. Melanomul malign este cel mai grav tip de cancer de piele, iar in Marea Britanie au fost diagnosticate 13.000 de persoane in anul 2010. Se pare insa ca melanomul malign este cel mai comun tip de cancer la femeile cu varste intre 20 si 30 de ani. In cadrul cercetarii au fost analizate 27 de studii realizate intre 1981 si 2012, care au implicat 11.428 de cazuri de melanom. S-a observat ca riscul de a dezvolta cancer a crescut cu 20% in cazul persoanelor care se bronzau la solar, iar riscul se dubleaza daca se recurge la aceasta metoda inainte de 35 de ani.

Daca alegeti sa va bronzati in acest mod, trebuie sa stiti ca ultravioletele sunt de 10-15 ori mai puternice decat expunerea la soare la orele pranzului. In urma cercetarii, s-a estimat ca bronzatul la solar a provocat aproximativ 3.500 de cazuri de cancer de piele si 800 de decese in fiecare an in Europa.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.