Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Semne ale anemiei

16 februarie 2012
Share

Anemia are ca si caracteristica principala diminuarea aportului de oxigen la nivelul tesuturilor. Ea epuizeaza si poate fi temporara sau pe temen lung, usoara sau severa. Aceasta afectiune se instaleaza in momentul in care sangele nu are suficiente globule rosii, fie pentru ca organismul nu produce suficiente, fie pentru ca le distruge.

Globulele rosii contin hemoglobina, proteina bogata in fier, care da culoarea rosie a sangelui, permitand transportarea oxigenului de la plamani la toate partile corpului.

Cateva dintre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia anemiei ar putea fi lipsa aportului de fier din alimentatie, sangerarile evidente sau oculte, cele care provin de la rani sau operatii, hemoragiile digestive superioare oculte, insuficienta hepatica, insuficienta renala, carenta de vitamina C, bolile care afecteaza absorbtia intestinala.

 

Iata cateva semne si simptome ale anemiei care ar trebui sa va puna pe ganduri si sa va determine sa mergeti la un control de specialitate.

Oboseala. Anemia provoaca de obicei oboseala, atat fizica, cat si psihica. Activitatile obisnuite pot deveni o adevarata povara, intervenind apatia, epuizarea. Astfel de stari ar trebui sa va atraga atentia.

Manifestarile cardiace. Persoanele care sufera de anemie pot prezenta palpitatii, chiar si in lipsa efortului fizic. Aceste palpitatii pot aparea seara, inainte de culcare, sau dimineata, inainte de trezire.

Tulburarile respiratorii. O persoana anemica poate respira mai repede si mai superficial, si asta deoarece plamanii incearca sa compenseze lipsa de oxigen tisulara, ceea ce sporeste numarul de respiratii pe minut.

Lesinul. Este acea stare de ameteala in care pacientul pur si simplu nu se mai poate tine pe picioare, cand are dureri de cap si prezinta tulburari auditive si de vedere, insa cunostinta nu se pierde complet.

Scaderea in greutate. Fara un motiv anume, ar trebui sa ridice anumite suspiciuni, mai ales in ceea ce priveste copiii. Scaderea in greutate fara motiv poate semnala mai multe boli. De asemenea, anemia scade tonusul tuturor organelor, printre care si cele ale sistemului digestiv. Persoanele care au anemie isi pierd pofta de mancare, lucru ce duce, desigur, la scaderea in greutate.

Paloarea pielii. Scaderea vascularizatiei subcutanate duce la ingalbenirea pielii si la ingalbenirea mucoaselor ochilor sau gurii.

Durerile abdominale. Cei care sufera de anemie pot acuza dureri abdominale, in special dupa ce iau masa. Durerile toracice ar putea fi si ele prezente in momentul in care organismul este supus la efort.

Alterarea parului si unghiilor. Aportul insuficient de oxigen face ca pielea sa devina mai aspra, sa se descuameze, iar parul incepe sa cada excesiv, se subtiaza si se rupe.

 

Factori de risc care determina anemia

  • Dieta lipsita de vitamine. O dieta scazuta in fier, vitamina B12 si acid folic creste riscul de anemie.
  • Menstruatia duce la pierderea globulelor rosii din sange. Prin urmare, femeile care nu se afla inca la menopauza prezinta un risc marit de a avea deficit de fier, fata de barbati.
  • Problemele intestinale. O tulburare intestinala poate afecta absorbtia nutrientilor in intestinul subtire, ceea ce poate duce la aparitia anemiei.

Anumite infectii, boli de sange, expunerea la substante chimice toxice, precum si utilizarea unor medicamente pot afecta productia de globule rosii din sange.

 

Ruxandra Raica

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.