Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Lupusul eritematos cronic localizat

15 ianuarie 2001
Share

Una dintre afectiunile care apar mai frecvent la inceputul toamnei, dupa expunerea la soare din timpul verii, este lupusul eritematos cronic localizat.

Acesta este forma cea mai frecventa a bolii lupice (boala a tesutului conjunctiv de cauza necunoscuta, ce afecteaza atat pielea cat si organele interne), localizata exclusiv la nivelul pielii, benigna, dar potential evolutiva. Leziunile se afla pe zonele expuse la lumina solara: fata (obraji, nas), gat, decolteu, pielea capului.

Manifestarile lupusului eritematos
Leziunile caracteristice din lupus alcatuiesc triada: eritem (roseata), scuama, atrofie cicatriciala (tesut cicatricial de culoare alb-galbuie, deprimat fata de planul tegumentului normal). Acestea se constituie sub forma de placi sau placarde (placi mari) unice sau multiple, bine delimitate, de culoare rosie violacee, care cu timpul se acopera de scuame subtiri, foarte aderente. Atrofia cicatriciala se constituie progresiv, in timp, fara ulceratie prealabila. Dimensiunile leziunilor variaza de la cativa mm pana la 10-15 cm.
Se cunosc mai multe forme clinice de lupus eritematos cronic localizat, in functie de dispozitia leziunilor, predominanta uneia sau alteia din cele trei tipuri de leziuni descrise in triada caracteristica, sau de evolutia in timp a acestora.

Lupusul eritematos cronic discoid (fix) este caracterizat de leziuni eritematoase bine delimitate, in care predomina scuamele si cicatrice atrofice deprimate, inestetice, localizate mai ales pe obraji si pe nas, simetric, in forma de „aripi de fluture” sau leziuni unilaterale. Leziuni similare se intalnesc si la nivelul urechilor, gatului, pielii paroase a capului, dosul mainilor, trunchiului. Evolutia leziunilor este lenta, cu tendinta de vindecare centrala, unde se observa atrofie, scuame, precum si modificari pigmentare care apar catre periferie – hiperpigmentari sau depigmentari. Marginile leziunii pot fi mai eritematoase si mai elevate fata de zona centrala.

Lupusul cronic discoid apare mai frecvent la femei intre 30 si 40 de ani si poate avea rar si caracter familial. Pe langa incarcatura genetica cu rol determinant, se cunoaste ca anumiti factori de mediu pot precipita aparitia bolii sau pot exacerba manifestarile acesteia: expunerea la lumina solara, arsurile, traumatismele, stresul, infectiile, frigul, graviditatea, unele medicamente (Izoniazida, Penicilamina, Griseofulvina, Dapsona).

O alta forma clinica a lupusului eritematos cronic localizat este lupusul eritematos cronic centrifug in care predomina eritemul congestiv (zona rosie tumefiata) al obrajilor, aspect in „aripi de fluture”, cu scuame fine si rareori cu atrofie cicatriceala. Pacientii descriu deseori circulatie periferica deficitara si dureri articulare ce preced si insotesc aparitii ale leziunilor cutanate. Manifestarile generale, caracteristice bolii lupice sistemice, lipsesc in lupusul eritematos cronic localizat, exceptand posibila asociere cu livedo reticularis (aspect marmorat al tegumentului) la nivelul picioarelor. Se mai descriu leziuni lupice la nivelul pielii capului, extremitatilor (degete de la maini si picioare, calcaie, nas, urechi), unghiilor, buzelor, mucoaselor (bucala si genitala) si la nivel ocular.

Diagnostic si tratament
Descrierea detaliata a acestora este inutila, aparitia leziunilor cutanate prezentate anterior obligand pacientul sa se adreseze specialistului dermatolog pentru diagnostic si tratament.
Trebuie stiut ca alaturi de tratamentul medicamentos specific, prescris de medicul dermatolog, masurile de protectie sunt foarte importante pentru reusita terapiei. Se recomanda interzicerea expunerii la soare, folosirea palariilor cu boruri largi si a cremelor sau lotiunilor ecran solar (cu factor de protectie peste 15). De asemenea, iarna se recomanda imbracaminte adecvata impotriva frigului, iar pentru pacientii cu tulburari circulatorii – vasodilatatoare.

Prof.Univ.Dr.Justin C. Dumitru DIACONU
Seful Clinicii Dermato-Veneriene „Prof.dr. Scarlat Longhin” -Bucuresti
Dr. Dana Rozemaria Dragan
Medic rezident – Clinica Dermato-Venerice „Prof.Dr. Scarlat Longhin” -Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.