Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Amorțeala picioarelor – cauze și remedii pentru picioare amorțite

Alida Enache; Surse: sciencedirect.com, webmd.com, healthline.com
26 mai 2023
Share
Amorțeala picioarelor – cauze și remedii pentru picioare amorțite

Amorțeala picioarelor este o senzație neplăcută și adesea deranjantă care poate afecta calitatea vieții unei persoane. Această condiție este comună și poate avea multiple cauze, printre care și unele boli grave. Diabetul, artroza și Sindromul Guillain Barre sunt doar câteva dintre ele. Dacă nu sunt diagnosticate la timp și nu sunt ținute sub control, pot apărea oricând complicații, printre care și necroza picioarelor.

Din fericire, nu toate afecțiunile care determină senzația de picioare amorțite sunt grave. Există și cazuri în care disconfortul trece de la sine și nu este necesară intervenția unui medic. Este recomandat ca pacientul să se prezinte imediat la un control de specialitate doar în cazul în care se confruntă și cu alte simptome. Acestea pot fi: durerea la atingeri ușoare, pierderea sensibilității unui membru, senzația de arsură, furnicăturile.

Medicul va pune diagnosticul după o evaluare medicală detaliată, care poate cuprinde istoricul medical al pacientului, anamneză, teste de laborator și teste de imagistică. Tratamentul diferă de la un caz la altul și depinde de cauza subiacentă a simptomului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Diolex Gel, un produs special conceput pentru îngrijirea picioarelor, care îmbunatăţeşte tonicitatea vasculară, stimulează circulaţia sângelui şi oferă o senzaţie plăcută de răcorire a „picioarelor grele”.

Amorțeala picioarelor – cauze

Amorțeala picioarelor este experiență comună și poate avea multiple cauze, de la probleme minore și temporare până la afecțiuni medicale grave. Iată care sunt cauzele amorțelii picioarelor:

Compresii ale nervilor

De foarte multe ori, amorțeala picioarelor reprezintă un simptom al comprimării nervilor. O compresie nervoasă (nervul ciupit) apare atunci când presiunea care este pusă pe un nerv de către țesuturile care îl înconjoară este mult prea mare.

Atât timp cât compresia este de scurtă durată, nervul își va reveni de unul singur și își va relua funcționalitatea rapid. Însă în cazul în care, din anumite motive, compresia nervoasă rămâne pentru o lungă perioadă de timp, amorțeala picioarelor nu dispare și pot apărea numeroase complicații. Sindromul de tunel carpian, neuropatia periferică și epicondilita laterală sunt doar câteva dintre ele.

Paralizia nervului peronier

Amorțeala picioarelor se resimte și în cazul persoanelor care suferă de paralizia nervului peronier. Această afecțiune constă în incapacitatea de a ridica laba piciorului de pe sol. Pacienții diagnosticați cu paralizie a nervului peronier trebuie să ridice mai mult genunchiul pentru a putea păși. Treptat, se pot confrunta și cu scăderea sensibilității la nivelul gambei sau al piciorului.

amorţeala picioarelor, picioare amorţite,

Hernia lombară algo-parestezică

Hernia lombară algo-parestezică este o afecțiune debilitantă care apare atunci când hernia de disc exercită o compresie asupra unui ligament vertebral. În felul acesta, se produce lezarea rădăcinii nervoase aflată în imediata apropiere și apare senzația de disconfort la nivelul membrelor inferioare. Durerea variază ca și intensitate și este însoțită de amorțeala picioarelor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Diabet

Pacienții diagnosticați cu diabet se pot confrunta cu pierderea simțurilor anumitor membre sau cu senzația de picioare amorțite. Acest lucru se întâmplă pentru că are loc atrofierea sau lezarea nervilor care sunt responsabili pentru senzațiile senzoriale și motorii de la nivelul mâinilor și picioarelor.

Artroză

Artroza este o boală degenerativă a articulațiilor. Ea se manifestă prin deteriorarea țesutului cartilaginos care acoperă capetele oaselor. Acest lucru duce la inflamarea articulațiilor și la apariția durerii cronice.

Picioarele amorțite pot fi un simptom al artrozei deoarece inflamarea articulațiilor determină limitarea răspunsului nervos în zona respectivă.

Polineuropatia de cauză alcoolică

Polineuropatia alcoolică este o boală a nervilor cauzată de consumul excesiv de alcool. Ea provoacă deteriorarea nervilor periferici, responsabili pentru transmiterea semnalelor nervoase între creier, măduva spinării și restul corpului. Dacă fibrele nervoase sunt lezate, are loc scăderea fluxului sangvin către zona afectată.

Durerea, amorțeala picioarelor și a mâinilor, dar și senzația de furnicătură pot fi simptome ale polineuropatiei alcoolice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Magneziu + B complex, supliment ce susţine sistemul nervos şi cardiovascular. Asigură necesarul zilnic de magneziu şi vitamine din complexul B cu un singur plic de granule orodispersabile.

amorţeala picioarelor, picioare amorţite,

Deficitul de vitamine

Vitaminele E, B1, B6, B9 și B12 sunt foarte importante pentru sănătatea sistemului nervos. Ele au rol în repararea neuronilor, transmiterea impulsurilor nervoase și nu doar, iar deficiențele afectează serios buna funcționare a nervilor și a centrilor nervoși.

Dacă organismul nu beneficiază de cantități optime de astfel de vitamine, pot apărea oricând leziuni neurologice. Ele se manifestă prin amorțeala picioarelor, dureri sau furnicături la nivelul membrelor inferioare și superioare.

Sindromul Guillain Barre

Sindromul Guillain Barre este o boală autoimună care are ca simptom amorțeala picioarelor. Această afecțiune rară afectează sistemul nervos prin deteriorarea nervilor periferici. Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă mielina, substanță ce învelește nervii și facilitează conducerea semnalelor nervoase.

Boala Willis Ekbom

Boala Willis-Ekbom, cunoscută și sub numele de sindromul picioarelor neliniștite (SPN), este o tulburare neurologică cronică. Se caracterizează prin apariția senzațiilor neplăcute, a disconfortului și amorțelii picioarelor.

Pacienții diagnosticați cu SPN resimt o nevoie imperioasă de a-și mișca membrele inferioare. Deseori, senzația este însoțită de furnicături puternice. Amorțeala picioarelor apare ca rezultat al iritării sau sensibilității crescute a nervilor periferici de la nivelul picioarelor.

Infecții virale și bacteriene

Herpes simplex, HIV-SIDA, Citomegalovirus, Epstein Barr sunt doar câteva dintre infecțiile virale care au ca simptom picioarele amorțite. Mai mult de atât, infecțiile bacteriene, care sunt responsabile pentru encefalită, de exemplu, favorizează apariția senzației de amorțeală a picioarelor, dar și a mâinilor.

amorţeala picioarelor, picioare amorţite,

Boala arterială periferică

Amorțeala picioarelor este și un simptom al bolii arteriale periferice (BAP). În această afecțiune, arterele care alimentează membrele inferioare se înfundă sau se îngustează. Astfel, cantitatea de sânge cu oxigen care este furnizată către picioare este redusă, fenomen numit ischemie.

BAP se produce în cazul pacienților care suferă de ateroscleroză, proces prin care se depun colesterolul și alte grăsimi pe pereții arterelor. În acest caz, amorțeala picioarelor apare ca rezultat al insuficienței fluxului sangvin și a aportului de oxigen către țesuturile din această zonă.

Lupusul

Amorțeala picioarelor este un simptom destul de frecvent și la pacienții diagnosticați cu lupus, o boală autoimună. Aceasta poate afecta multiple sisteme și organe, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii, plămânii, inima și sistemul nervos.

Mai exact, sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi și organe, provocând inflamație, leziuni și nu doar.

Amorțeala picioarelor în lupus poate fi rezultatul vasculitei, inflamația vaselor de sânge care alimentează nervii periferici. Vasculita determină îngustarea sau blocarea fluxului sangvin către membrele inferioare.

Remedii pentru picioarele amorțite

Tratamentul pentru pacientul care se confruntă cu picioare amorțite este ales de către medic, după un consult amănunțit și după stabilirea diagnosticului. Pentru asta, specialistul examinează întregul istoric medical al pacientului. De asemenea, el mai realizează un examen clinic bazat verificarea reflexelor, a mobilității membrelor, a capacității senzoriale și nu doar.

După ce s-a descoperit afecțiunea care provoacă amorțeala picioarelor, pacientul poate începe un tratament specific, pentru a scăpa de acest simptom neplăcut.

În funcție de severitatea bolii, dar și de felul în care se manifestă senzația de amorțeală a picioarelor, medicul poate recomanda tratament medicamentos, terapie de recuperare sau dietă.

amorţeala picioarelor, picioare amorţite,

Tratament medicamentos pentru picioarele amorțite

Medicamentele recomandate, în general, de către medicul reumatolog sau neurolog, care tratează amorțeala picioarelor sunt:

  • Medicamente care blochează sau modifică semnalele transmise de nervi – pentru pacienții care suferă de scleroză multiplă, neuropatie diabetică, fibromialgie și se confruntă cu amorțeala picioarelor.
  • Antidepresive – se utilizează în tratamentul fibromialgiei, dacă afecțiunea are ca simptom amorțeala picioarelor.
  • Corticosteroizi – ajută la calmarea inflamației cronice și a amorțelii picioarelor în cazul pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă.

Terapia de recuperare pentru picioarele amorțite

Dacă amorțeala picioarelor este simptomul unei boli care afectează oasele, articulațiile și mobilitatea, medicul va recomanda terapie de recuperare. Kinetoterapia și fizioterapia contribuie la ameliorarea disconfortului, a durerilor și a senzației de picioare amorțite.

Dieta pentru pacienții care se confruntă cu amorțeala picioarelor

Pacientul care suferă de diabet și se confruntă cu senzația de picioare amorțite trebuie să adopte o dietă sănătoasă pentru ca simptomele să fie minimizate. În acest caz, nivelul glicemic este reglat atât prin medicație, cât și prin regim.

Pacientul diagnosticat cu diabet, care se confruntă cu amorțeala picioarelor, poate consuma fructe, legume, cereale integrale, carne slabă și produse fără zahăr. Nu este recomandat ca acesta să bea alcool sau să adopte un stil de viață sedentar pentru a nu risca să-și piardă sensibilitatea de la nivelul picioarelor. În caz contrar, s-ar putea răni la picioare fără să-și dea seama.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.