Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Transpiratiile reci, un semnal de alarma?

21 mai 2024
Share

Transpiratia este un proces fiziologic al organismului care are rolul de a mentine constanta temperatura interna a corpului (37° C), de a apara pielea de infectii si de a elimina celulele moarte si o parte din toxine.

Transpiratia este un lichid apos, incolor si acid, si este produsa de glandele sudoripare in cantitate medie de 800-900 ml/zi, continand in proportie de 99% apa si 1% alte substante (sodiu, potasiu, clor, fosfor, magneziu, zinc, substante azotate neproteice, acid lactic etc.). Aceste substante reprezinta deseuri toxice rezultate din procesele metabolice care au loc in corpul uman.

Transpiratia abundenta (hiperhidroza) poate fi o reactie normala, de aparare, in urma expunerii organismului la caldura intensa ori efort fizic prelungit, dar in afara acestor conditii poate fi forma de manifestare a unor afectiuni severe. Trebuie precizat ca hiperhidroza poate fi generalizata sau localizata (axile, palme, talpi si fata).

Transpiratiile reci si ce presupun ele
In general, transpiratiile reci se traduc printr-o piele rece, umeda, frecvent palida si sunt localizate mai ales pe frunte, palme si plante. Reprezinta de obicei modul de manifestare a unor afectiuni severe, dintre care unele pot pune chiar viata in pericol! Principalele afectiuni care pot debuta sau manifesta cu transpiratii reci sunt:
atacul de panica; infarctul miocardic; criza hipoglicemica la diabetici; menopauza; hemoragia interna; colica renala sau biliara.

Cum apar transpiratiile reci?
Durerea intensa (infarctul miocardic, colica renala sau biliara) ca si emotiile puternice (atacul de panica, stresul) determina descarcarea de adrenalina. Acest hormon se formeaza in glandele suprarenale si face parte din sistemul de aparare al organismului in fata pericolelor imediate. Prin descarcarea de adrenalina se stimuleaza secretia glandelor sudoripare, iar la nivelul pielii produce vasoconstrictie, declansand practic aparitia transpiratiilor reci.

Adrenalina nu este singurul hormon implicat in declansarea transpiratiilor reci. Estrogenul, sau mai bine zis lipsa lui, joaca un rol important la femeile aflate la menopauza, transpiratiile reci (frecvent nocturne in acest caz) putand fi singura forma de manifestare a bufeurilor. De asemenea, la diabetici criza hipoglicemica (cauzata de supradozarea insulinei, scaderea aportului alimentar etc.) se poate insoti de transpiratii reci, acestea fiind tot un „efect de tip adrenergic”.

Este foarte important sa consultati medicul de familie sau, dupa caz, sa apelati la camera de garda a unui spital de urgenta, deoarece transpiratiile reci pot uneori semnala o urgenta medicala.

Adresati-va medicului!
Dupa cum am aratat si mai sus, patologia transpiratiilor reci este variata, acest semn nefiind caracteristic unei boli sau uneui grup de boli. Diagnosticulul este orientat de catre celelalte semne si/sau simptome si bineinteles de examenul clinic efectuat de medicul specialist. Este foarte important sa consultati medicul de familie sau, dupa caz, sa apelati la camera de garda a unui spital de urgenta deoarece transpiratiile reci pot uneori semnala o urgenta medicala.

Este bine de stiut ca primele semne ale unui infarct miocardic sunt durerile localizate in spatele sternului insotite de transpiratii reci. Au fost citate cazuri in literatura de specialitate in care transpiratiile reci au fost singura manifestare a unui infarct miocardic. De asemenea, acestea pot indica o hipotensiune arteriala datorata unui soc hipovolemic determinat de o hemoragie interna (de exemplu: ruperea unui anevrism arterial). Toate aceste afectiuni necesita interventie medicala specializata de urgenta!

Deoarece transpiratiile reci sunt aproape intotdeauna expresia unei afectiuni specifice, nu necesita un tratament separat fata de aceasta. Vor disparea cand boala de baza este tratata.

Dr. Alin POPESCU
Medic specialist medicina sportiva

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.