Revista care te menține sănătos

Nutriție

Scortisoara, condimentul care face minuni pentru sanatate

2 noiembrie 2012
Share

Nimic nu aminteste mai bine de sarbatori decat aroma de scortisoara in prajiturile preferate sau intr-o cana de vin aburind un parfum suav de dulceata. Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente si este recunoscuta de numeroase culturi ca fiind un izvor tamaduitor pentru diferite boli si afectiuni.

Multe dintre beneficiile acestui condiment deriva din proprietatile antifungice, antibacteriene si antioxidante, care pot preveni aparitia unor boli grave si pot imbunatati starea generala de sanatate.

 

Mirosul de scortisoara va asigura o minte brici!

Oficial, oamenii de stiinta au descoperit ca un baton de scortisoara tinut in preajma atunci cand suntem concentrati asupra unei sarcini la job sau, de ce nu, in timpul unui examen, ne poate ajuta sa ne amintim mai clar informatiile si ne stimuleaza creativitatea. La fel de bine puteti adauga un praf de scortisoara in cafeaua de dimineata sau in bolul cu lapte si cereale, pentru a fi siguri ca veti face fata cu brio tuturor obstacolelor aparute pe parcursul zilei.

 

Nivelul colesterolului „rau”, diminuat simtitor ajutorul scortisoarei

Potrivit unui studiu realizat de catre medicii de la Bestville Human Nutrition Research Center, un sfert de lingurita de scortisoara administrata zilnic unui grup de pacienti care sufereau de diabet, pe o perioada de 40 de zile, a dus la scaderea drastica a nivelurilor de trigliceride si colesterol LDL sau colesterol „rau”, cu efecte negative asupra sanatatii arterelor, pacientul riscand sa aiba de suferit in urma bolilor cardiace. De asemenea, cercetatorii au mai observat si o scadere cu aproape 30% a nivelului de zahar din sange.

 

Inlocuiti zaharul cu scortisoara si bucurati-va de kilogramele pierdute!

Deoarece scortisoara poate reduce eficient rezistenta la insulina a organismului, deci nivelul de zahar din sange, aceasta poate fi utilizata cu succes in diete ce presupun eliminarea dulciurilor. Scortisoara accelereaza procesul de metabolizare a zaharurilor din organism si reduce foamea, in special pofta de dulce care, stim foarte bine, duce la acumularea kilogramelor.

 

Scortisoara – remediu pentru durere

Aceasta este folosita si ca analgezic, deoarece actioneaza asupra prostaglandinelor, substante asemanatoare hormonilor care, in exces, pot determina contractii ale uterului in timpul menstruatiei, responsabile de acele dureri insuportabile de burta, spate etc. Efectele nu se opresc aici. Scortisoara poate ameliora sindromul de menstruatie abundenta, cauzat de diverse afectiuni, precum: endometrioza, fibrom uterin, avort spontan etc. 

 

Asigura o circulatie sanatoasa a sangelui

Pentru a subtia sangele si a mari circulatia sangvina, medicii recomanda deseori consumul de scortisoara, care poate reduce astfel durerile aparute in diverse zone, ca urmare a proastei circulatii a sangelui. Astfel, sangele este oxigenat si ajunge in perfecta stare la organele vitale ce ne mentin sanatatea. Scortisoara este un supliment alimentar recomandat si in cazul pacientilor care au suferit un atac de cord, datorita proprietatilor enumerate mai sus.

 

Beneficiile scortisoarei pentru frumusetea pielii

Proprietatile puternice antibacteriene fac din scortisoara un inamic de temut pentru acnee si alte afectiuni ale pielii. Amestecati o lingurita de pudra de scortisoara cu trei lingurite de miere, aplicati pe zona afectata, lasati sa actioneze timp de cateva ore sau peste noapte si clatiti cu apa calduta. Rezultatul va fi o piele curata, lipsita de imperfectiuni, ce radiaza de sanatate.

La fel de bine actioneaza si asupra respiratiei neplacute, neutralizand bacteriile, dar poate fi folosita cu succes si pentru a preveni infectiile urinare.

 

Invingeti raceala cu ceai de scortisoara si ghimbir

Scortisoara este folosita ca remediu impotriva racelii si gripei in medicina traditionala chineza, iar populatia europeana incepe sa deprinda acest obicei benefic pentru sanatate. Pentru rezultate optime, amestecati scortisoara cu ghimbir pentru a obtine un ceai aromat, insa deosebit de puternic impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, o cana de ceai cu scortisoara calmeaza articulatiile inflamate, amelioreaza durerile de burta si previne balonarea.

Atentie! Femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu trebuie sa consume scortisoara in scopuri terapeutice, pentru ca poate avea efecte nedorite. Totodata, este contraindicata in cazul persoanelor care sufera de ulcer gastro-intestinal, iar persoanele cu pielea sensibila trebuie sa evite aplicarea de mixturi cu scortisoara, deoarece poate provoca iritatii.

 

 

Paula Rotaru

Sursa: www.care2.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.