Revista care te menține sănătos

Știri

Romania, codasa la accesul serviciilor medicale pentru cei cu scleroza multipla

6 martie 2013
Share

Potrivit ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple, Romania se situeaza pe locul 26 dintr-un total de 33 de tari europene. Pe primele locuri se afla Germania, Islanda si Suedia, iar printre tarile care se afla sub Romania se numara Bulgaria, Bosnia Hertegovina si Belarus.

Raed Arafat, secretar de stat in cadrul Ministerului Snatatii, prezent la evenimentul „Traind cu scleroza multipla in Romania”, a mentionat ca pentru anul 2013 bugetul alocat programului pentru pacientii cu scleroza multipla este acelasi cu cel de anul trecut, adica in valoare de 96 milioane de lei, insa se doreste o reevaluare a acestui buget, in speranta ca toti bolnavii de pe listele de asteptare sa beneficieze de tratamentul inclus in programul national.

De asemenea, Dr. Ovidiu Bajenaru, membru al Comitetului Stiintific Medical al Societatii de Scleroza Multipla din Romania si Presedinte al Societatii de Neurologie din Romania, si-a exprimat punctul de vedere: „Orice pacient diagnosticat cu scleroza multipla are nevoie de tratament imediat, pentru ca impactul afectiunii asupra vietii pacientului si, implicit, asupra societatii este foarte mare. Toti pacientii au nevoie de tratament imediat, cu o eficienta crescuta si un grad de tolerabilitate mare pentru a le creste calitatea vietii”.

Scleroza multipla (SM) este o boala autoimuna, o afectiune cronica a sistemului nervos central, ale carei cauze nu sunt cunoscute si pentru care nu exista un tratament curativ. Este cea mai invalidanta afectiune neurologica, ce afecteaza in special adultul tanar. Netratata, duce la repercusiuni grave, precum pierderea vederii, a coordonarii sau a mobilitatii. Debutul bolii este intre 20 si 40 de ani, afecteaza de trei ori mai mult femeile decat barbatii, dar se intalneste si la copiii cu varste intre 12 si 18 ani. In Romania exista 10 centre de tratament (9 pentru adulti si unul pentru copii) si 50 de medici specialisti care se ocupa de pacientii cu scleroza multipla.

Pentru mai multe informatii privind scleroza multipla, puteti accesa platorma Societatii de Scleroza Multipla din Romania: www.smromania.ro.

 

Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.