Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Pleurezia: cauze si diagnostic

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 iunie 2017
Share
Pleurezia: cauze si diagnostic

Pleurezia reprezinta inflamatia pleurei, membrana ce acopera plamanii si captuseste cavitatea toracica. Pleura are functia de a proteja si lubrifia suprafata plamanilor pe masura ce se maresc si scad in volum in timpul procesului de respiratie. Pleurezia poate provoca aparitia unor dureri intense.

Infectiile virale sunt cele mai frecvente cauze de aparitie a pleureziei. Alte cauze includ:

  • Infectiile pulmonare, precum pneumonia si tuberculoza.
  • Alte afectiuni, precum lupusul, artrita reumatoida, cancerul, bolile hepatice si embolismul pulmonar.
  • Traumatisme la nivelul cutiei toracice.
  • Reactii adverse la anumite medicamente.

Semnele si simptomele pleureziei

Pleurezia este o consecinta a afectiunii de baza, iar tratamentul acesteia trebuie sa includa, in primul rand, medicamente pentru boala care o cauzeaza. Semnele si simptomele pleureziei pot fi reprezentate de:

  • Durerea in piept ce se accentueaza in timpul respiratiei, tusei sau al stranutului. Aceasta poate iradia in umar sau in spate.
  • Dispneea (scurtarea respiratiei) apare din cauza efortului de a micsora procesele de inspir/expir.
  • Tusea.
  • Febra.

Este necesar sa consultati imediat un medic daca aveti durere intensa, inexplicabila de piept in timpul respiratiei. Acest lucru poate semnala o afectiune pulmonara, cardiaca sau pleurala, precum si alte afectiuni ce pot necesita atentie medicala imediata.

Care sunt testele ce pot diagnostica pleurezia?

Medicul poate pune intrebari in legatura cu istoricul medical si va poate face un examen fizic. In plus, pentru diagnosticarea certa a pleureziei, sunt recomandate anumite investigatii. Acestea cuprind:

Analize de sange, ce pot evidentia sau nu o infectie. Alte teste de sange specifice pot detecta o afectiune autoimuna, precum artrita reumatoida si lupusul, in care semnul initial este reprezentat de pleurezie.

Radiografia pulmonara poate arata daca exista aer sau lichid intre plamani si coaste. Medicul va poate recomanda o radiografie de decubit lateral.

pleurezia

Tomografia computerizata. In tomografia computerizata, un computer transforma informatiile din razele X in imagini detaliate ale pieptului. De asemenea, o tomografie computerizata poate evidentia existenta unui cheag de sange la nivelul plamanilor sau alte cauze de pleurezie.

Ecografia este o metoda imagistica ce utilizeaza ultrasunete cu frecventa inalta pentru a produce imagini precise ale structurilor din corp. In acest caz, ecografia se foloseste pentru a evidentia acumularea de lichid in spatiul pleural.

Electrocardiograma poate fi recomandata de medic pentru a monitoriza activitatea cardiaca, pentru a evidentia o cauza cardiaca de durere in piept.

In unele cazuri, medicul poate indeparta lichide si tesut de la nivelul spatiului pleural pentru a le testa. Aceste proceduri includ:

  • Toracocenteza. Pentru a indeparta lichidul spre a fi analizat, medicul poate recomanda toracocenteza. In aceasta procedura, medicul injecteaza anestezic local intre coaste spre zona in care a fost observat lichid la testele imagistice. Apoi, medicul insereaza un ac pentru a indeparta lichidul, spre a fi analizat.
  • Biopsia pleurala. Daca se suspecteaza ca tuberculoza sau cancerul sunt cauza pleureziei, medicul poate efectua toracocenteza cu biopsie pleurala (prelevarea de tesut pleural pentru a fi examinat la laborator). Medicul poate folosi ghidaj cu ajutorul ecografului pentru aceasta procedura.
  • Toracoscopia. Efectuata sub anestezie generala, aceasta procedura permite medicului sa vizualizeze interiorul pieptului si sa obtina tesut pleural pentru a fi analizat.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.