Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Oboseala excesiva din lupus: cum o puteti ameliora?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
11 aprilie 2022
Share
Exclusiv online
Oboseala excesiva din lupus: cum o puteti ameliora?

Oboseala excesiva este unul dintre cele mai frecvente simptome ale lupusului. De fapt, cele mai multe persoane care sufera de lupus vor suferi si de oboseala, la un moment dat. Nu se cunosc exact cauzele oboselii aparute in cadrul lupusului, insa, in unele cazuri, poate fi determinata de fibromialgie, afectiune caracterizata prin durere musculara generalizata si oboseala.

Aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de lupus au si fibromialgie. In alte cazuri, insa, oboseala poate fi cauzata de alte conditii, precum anemia si depresia. In plus, oboseala excesiva poate fi si efectul advers al tratamentului pentru lupus. Exista mai multe moduri prin care puteti ameliora oboseala din cadrul lupusului. Iata cum va puteti creste nivelul de energie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Tratati cauzele de baza

Oboseala asociata cu lupusul este cauzata, adesea, de alta afectiune de baza, precum anemia, fibromialgia, depresia, afectiuni ale tiroidei sau ale rinichilor. In unele cazuri, insa, oboseala poate reprezenta un efect advers al unor medicamente. In aceste cazuri, oboseala poate fi ameliorata prin tratarea afectiunilor cauzatoare sau prin schimbarea medicatiei.

Intrebati medicul daca oboseala pe care o simtiti poate avea legatura cu alta afectiune sau cu tratamentul medicamentos. Daca este adevarat, informati-va asupra tratamentelor disponibile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Faceti exercitii fizice in mod regulat

Desi exercitiile fizice pot fi ultimul lucru pe care vreti sa-l faceti atunci cand sunteti obosit, acestea va pot creste nivelul de energie. Daca nu doriti sau nu aveti posibilitatea sa faceti un anumit sport sau sa mergeti la sala, o plimbare pe zi de 30 de minute poate fi suficienta.

Daca alegeti sa faceti gimnastica, asigurati-va ca incepeti usor si aveti rabdare. Incepeti antrenamentul in momentul zilei in care aveti cel mai mare nivel de energie si adoptati sporturi care va fac placere (inot, ciclism, Pilates).

Fibromialgia, sindromul de oboseala cronica si exercitiul fizic

Dormiti suficient

Dormiti suficient

Cele mai multe persoane necesita cel putin 8 ore pe zi de somn pentru a se simti odihnite. Insa, daca aveti lupus, este posibil sa aveti nevoie de mai multe ore. Este important sa dezvoltati practici de somn sanatoase, precum:

  • relaxati-va inainte de ora de culcare. O baie calda sau un dus va poate ajuta;
  • evitati alcoolul si alimentele sau bauturile care contin cofeina inainte de culcare;
  • evitati televizorul, telefonul sau alte aparate electronice inainte de culcare, deoarece va pot distrage de la somn. In schimb, optati pentru cititul catorva pagini dintr-o carte.

Daca exista situatii in care stiti ca nu puteti dormi o noapte cap-coada, planuiti programul de somn pentru zilele urmatoare. Evitati sa stati noaptea treaz pana tarziu.

Cum afecteaza lupusul viata sexuala

Prioritizati-va activitatile

Este posibil sa va simtiti deseori coplesit de activitatile pe care trebuie sa le faceti atunci cand aveti lupus. Din acest motiv, este recomandat sa prioritizati si sa programati fiecare activitate in zile diferite. In acest fel, puteti sa aveti un plan pentru lucrurile de indeplinit si sa aveti si timp liber pentru odihna intre acestea.

Atunci cand planificati, faceti lucrurile cele mai importante. Incercati sa impartiti sarcinile in zile diferite daca aveti un proiect mai mare. Insa, incercati sa ramaneti flexibil. Daca nu aveti destula energie intr-o zi, nu va fortati si amanati sarcinile pentru o alta zi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.