Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta in lupus: ce trebuie sa stiti

10 noiembrie 2015
Share

Lupusul este o boala autoimuna. Acest lucru inseamna ca sistemul imun al corpului ataca tesuturile sanatoase, in loc sa atace doar virusurile si bacteriile. Acest lucru cauzeaza inflamatie. Desi unele persoane cu lupus au simptome usoare, boala progreseaza in timp si poate deveni severa.

De aceea, este foarte important sa adoptati o dieta sanatoasa, sa consultati medicul regulat, sa va odihniti si sa luati tratamentul prescris.

Nu exista alimente care cauzeaza aparitia lupusului sau care sa il vindece. Insa, nutritia este o importanta parte a tratamentului. In general, persoanele cu lupus trebuie sa adopte o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, dieta trebuie sa includa si cantitati moderate de carne si peste gras. Daca aveti lupus, o dieta sanatoasa va poate ajuta astfel.

Reduce inflamatia si alte simptome

Lupusul este o boala inflamatorie. Anumite alimente pot lupta impotriva inflamatiei si pot ameliora simptomele lupusului. Pe de alta parte, alimentele care favorizeaza aparitia inflamatiei pot accentua simptomele lupusului.

Alimentele cu proprietati antiinflamatoare includ fructele si legumele, bogate in antioxidanti. In plus, alimentele bogate in acizi grasi Omega-3, precum pestele, oleaginoasele si uleiul de masline, pot lupta impotriva inflamatiei. La polul opus se situeaza alimentele ce contin grasimi saturate, crescand astfel nivelul colesterolului si favorizand inflamatia. Deci, aceste alimente trebuie reduse. Sursele de grasimi saturate sunt reprezentate de cartofii prajiti, alimentele procesate, sosurile, carnea rosie, grasimile animale si lactatele bogate in grasimi (lapte, branza, unt).

Mentine sanatatea oaselor si muschilor

O nutritie corespunzatoare este importanta pentru intarirea oaselor si muschilor. Medicamentele folosite pentru a trata lupusul cresc riscul de osteoporoza, boala care favorizeaza fracturile osoase. Alimentele bogate in calciu si vitamina D joaca un rol important pentru sanatatea oaselor. Atunci cand alegeti lactate, optati pentru cele degresate sau chiar cu 0% grasime. Daca nu puteti bea lapte, atunci alegeti laptele de soia, de migdale sau sucurile fortificate cu vitamina D si calciu.

Combate efectele adverse ale medicamentelor

O dieta bogata in calciu si vitamina D contracareaza efectele adverse ale corticosteroizilor. De asemenea, aceasta poate combate si efectele adverse ale altor medicamente. De exemplu, o dieta saraca in sare poate reduce retentia de lichide si poate scadea tensiunea arteriala (poate fi crescuta in timpul tratamentului cu corticosteroizi). O dieta bogata in acid folic (din legume cu frunze verzi, fructe, paine fortificata sau cereale, suplimente) este importanta daca luati metotrexat. Daca aveti greata cauzata de medicamente, consumati portii mici de mancare si alimente usor de digerat. Incercati cereale si paine uscata, precum si biscuiti. Evitati alimentele grase, picante si acide.

decupat secundara dieta in lupusMentine o greutate corporala normala

Lupusul poate fi asociat cu pierderea sau castigul de kilograme, in mod neintentionat. Pierderea in greutate si scaderea apetitului, frecvent intalnite in randul persoanelor recent diagnosticate cu lupus, pot sa apara din cauza bolii in sine. De asemenea, pot rezulta si in urma administrarii de medicamente ce pot irita stomacul sau gura. Cresterea in greutate poate fi rezultatul sedentarismului. Totodata, aceasta poate fi determinata si de administrarea de corticosteroizi. Discutati cu medicul daca ati pierdut sau castigat kilograme pentru a va ajuta sa va controlati greutatea.

Reduce riscul bolilor cardiovasculare

Persoanele cu lupus prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare. Dieta corecta trebuie sa fie saraca in sare si in grasimi saturate pentru a reduce nivelul colesterolului. Este necesar sa introduceti in dieta si acizii grasi Omega-3. Cele mai bune surse de Omega-3 includ somonul, sardinele, macroul, tonul si oleaginoasele.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Sursa: webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.