Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Obiceiuri nesanatoase ce provoaca dureri de spate

2 octombrie 2014
Share

Durerile de spate, fie ca sunt localizate lombar, fie cervical, sunt o acuza frecvent intalnita in randul populatiei. Medicii sunt asaltati zilnic de pacienti care se plang de dureri de spate ce nu mai cedeaza la antialgice si, uneori, sunt atat de invalidante, incat ii pot impiedica sa-si indeplineasca treburile zilnice.

Durerile de spate sunt in general frecvent intalnite in randul seniorilor, insa in ultima vreme s-a observat ca si cei tineri se plang de aceste dureri, lucru de altfel extrem de ingrijorator. In ultimii ani, medicina se confrunta cu tot mai multe afectiuni caracteristice persoanelor varstnice, dar care apar la adultul tanar. Una dintre explicatii poate fi faptul ca secolul 21 a venit cu numeroase inventii si dezvoltari tehnologice, dar si cu modificarea stilului de viata in sens negativ.

 

Tot mai multi tineri afectati de durerile de spate

Motivul pentru care multi tineri se plang de dureri de spate si ajung la tratamente din ce in ce mai sofisticate este legat de obiceiurile mai putin sanatoase ce le guverneaza viata de zi cu zi. Printre acestea, se numara:

  • Pozitia incorecta, statul in fata calculatorului, dormitul pe perna mare sunt cauze frecvente ale durerilor de spate. In acest sens, parintii sunt obligati sa isi educe copiii referitor la evitarea pozitiilor vicioase si a statului timp indelungat in fata calculatorului. Practicarea unei activitati fizice ii va ajuta pe cei mici sa se dezvolte armonios si sa evite curburile nefiziologice ale coloanei ce pot duce la aparitia durerilor de spate.
  • Sedentarismul si lipsa unei activitati fizice au drept rezultat atrofierea musculaturii paravertebrale (musculatura implicata in sustinerea coloanei vertebrale). In acest fel, la cea mai mica solicitare a coloanei vor aparea durerile.
  • Obezitatea si variatiile mari in greutate sunt probleme din ce in ce mai serioase care afecteaza toate grupele de varsta. Astfel, sistemul osteoarticular va fi solicitat de kilogramele in plus, lucru care, pe termen lung, va atrage atat aparitia durerilor de spate, cat si a celor de genunchi, solduri si umeri. O dieta echilibrata in principii nutritive, la care se adauga activitatea fizica sunt principalii inamici ai kilogramelor in plus. In acest fel sunt ameliorate si durerile, aproape de disparitie.
  • Din ce in ce mai multi tineri merg la sala pentru a face sport. Din pacate, putini incep activitatea fizica sub atenta indrumare a unui antrenor sau dupa o incalzire corecta. Daca se incepe cu efectuarea unor exercitii dificile sau cu ridicarea de greutati mult peste posibilitatea individuala, atunci nu vor intarzia sa apara durerile de spate persistente. De asemenea, niciun antrenament nu trebuie inceput fara o incalzire de 10-15 minute.

 

3 remedii impotriva durerilor de spate

  1. Obiceiuri nesanatoase ce provoaca dureri de spateIncercati, pe cat posibil, sa practicati o activitate fizica regulata care sa puna in miscare toti muschii, inclusiv pe cei paravertebrali, fara insa a suprasolicita coloana vertebrala (lucru care poate aparea in cazul ridicarii de greutati). Astfel: inotul, joggingul, tenisul, chiar gimnastica medicala sunt activitati menite sa va ajute sa scapati in timp de durerea de spate.
  2. Pozitia in care dormiti este si ea extrem de importanta in procesul de remediere a durerilor de coloana. Se recomanda sa dormiti pe o saltea cat mai tare si sa evitati pernele foarte voluminoase, pentru a putea pastra in timpul noptii curburile fiziologice ale coloanei vertebrale.
  3. Masajul, realizat de un kinetoterapeut priceput, poate fi un remediu excelent impotriva durerilor de spate. De asemenea, masajul ajuta la relaxarea musculaturii paravertebrale, lucru ce concura la diminuarea durerilor de spate.

Artroza este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, ca urmare a faptului ca articulatiile intervertebrale se uzeaza in timp. De regula, artroza este o boala degenerativa, caracteristica varstelor inaintate, insa in practica medicala s-a constatat aparitia ei si la adultul tanar.

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.