Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Obezitatea, pericol pentru articulatii

9 octombrie 2017
Share

Supraponderalitatea si obezitatea sunt adevarate flageluri ale lumii contemporane. A avea o greutate cu mult mai mare decat cea optima, a depasi limitele normalitatii in ceea ce priveste indicele de masa corporala nu inseamna numai a avea probleme psihologice sau sociale.

 

In fond, exista persoane supraponderale care arata exceptional si care sunt extrem de populare. Insa kilogramele in plus „apasa” greu pe diferite organe si tesuturi, influentand functionarea acestora. Un studiu recent efectuat in SUA, unde aproape 60% din populatie este supraponderala sau obeza, a aratat ca obezii sunt predispusi la dureri cronice.

Principala cauza a acestor dureri sunt afectiunile articulare, obezitatea „legand” adevarate cercuri vicioase. Astfel, e posibil ca obezitatea si artrozele sa se intretina reciproc: artroza determina o reducere a activitatii care, la randul ei, determina un spor in greutate. Ulterior, aceasta are efecte nocive asupra articulatiilor, agravand artroza.

Seful diviziei de reumatologie de la Mayo Clinic, Eric Matteson, defineste relatia obezitate-afectare articulara intr-un mod foarte simplu: „Greutatea joaca un rol importamt in stresul aplicat pe articulatii, deci persoanele supraponderale isi supun articulatiile la stres suplimentar, mai ales pe articulatiile ce poarta greutatea corpului (solduri si genunchi).

 

Aparatul osteoarticular nu poate sustine o greutate mare

Acesta este conceput pentru a sustine un corp de o anumita greutate. Oricat de performante si de rezistente ar fi oasele si articulatiile, este putin probabil ca ele sa poata suporta o masa corporala exagerata. Fiecare jumatate de kilogram in plus adauga de patru ori mai multa presiune pe genunchi. Deci, daca avem 10 kilograme in plus, presiunea suplimentara suportata de genunchi este cu 40 de kilograme mai mare! Iata legatura dintre greutate si artrita.

 

Tesutul adipos produce anumite substante daunatoare articulatiilor

In completare, este de amintit ca tesutul adipos in sine este un tesut activ ce produce si elibereaza substante proinflamatoare care, printre altele, actioneaza negativ si asupra articulatiilor. Numarul de studii in domeniu este enorm si ne poate pune in mod serios pe ganduri. David Felson, profesor la Universitatea din Boston, a explicat exact consecintele articulare avute de substantele proinflamatoare produse de tesutul adipos: „Evident, nu mergem in maini, deci este clar ca celulele grase din corp produc si altceva care determina distrugeri articulare cu mult mai rapide decat cele care ar aparea in conditii normale”.

 

Scaderea in greutate amelioreaza problemele articulare

Prin simptomatologia lor foarte suparatoare, afectarile articulare necesita administrarea frecventa a medicamentelor antiinflamatoare si analgezice cu numeroase efecte adverse, inclusiv asupra aparatului cardiovascular, atat de „apasat” si el de greutatea in plus. Practica arata ca gonartrozele (artroze ale genunchiului) sau coxartrozele (artroze ale soldului) au o evolutie favorabila odata cu fiecare kilogram pierdut. Pentru a scadea in greutate, este nevoie si de renuntarea la anumite alimente si introducerea celor care ajuta in primul rand articulatiile.

Nu este nevoie ca pacientul obez sa isi propuna obiective nerealizabile referitoare la eventuala pierdere de kilograme. Trebuie inceput treptat, dietele trebuie urmate cu consecventa, iar rezultatele nu se vor lasa asteptate nici in ceea ce priveste sanatatea articulatiilor.

 

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.