Revista care te menține sănătos

Știri

O proteina din urina, risc de dementa

16 decembrie 2016
Share

O analiza publicata in jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie indica faptul ca persoanele care au o anumita proteina in urina ar putea dezvolta probleme de memorie si gandire si chiar dementa. Cercetatorii au analizat legatura dintre problemele renale si tulburarile cognitive, pentru a aduna dovezile existente.

Proteina se numeste albumina

Potrivit acestora, prezenta proteinelor in urina ce semnaleaza anumite probleme renale ar putea reprezenta si un factor de risc pentru tulburarile cognitive si dementa. Atat creierul, cat si rinichii au caracteristici structurale si mecanice asemanatoare, ceea ce le face susceptibile la problemele vasculare. Boala renala cronica si dementa au factori de risc comuni, precum hipertensiunea arteriala, diabetul, colesterolul marit. 10% din populatia globala este afectata de boala renala cronica, iar aceasta apare, de obicei, la seniori. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 47,5 milioane de oameni sufera de dementa la nivel global, iar numarul este intr-o continua crestere. Dintre 8 494 de studii, 22 au fost incluse in analiza si au presupus un total de 27 805 de persoane. In urma analizei s-a descoperit ca persoanele care aveau in urina proteina numita albumina prezentau un risc cu 35% mai mare de a dezvolta tulburari cognitive, dementa. Este nevoie de cercetari suplimentare.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.