Revista care te menține sănătos

Știri

O analiza de sange poate arata evolutia cancerului

9 noiembrie 2015
Share

Oamenii de stiinta au descoperit ca ADN-ul unei tumori ajuns in sange poate fi folosit pentru a urmari, in timp real, cum evolueaza si cum raspunde la tratament cancerul. Studiul a fost realizat in cadrul Universitatii Cambridge si publicat in revista Nature Communications.

Pe parcursul a trei ani, cercetatorii au recoltat fragmente de tesut dintr-o tumora (biopsie) si sange de la o persoana cu cancer mamar care se raspandise si la alte organe. Ei au analizat fragmente de ADN de la celulele moarte ale tumorii ajunse in sange in paralel cu ADN-ul obtinut prin biopsie.

Monitorizare neinvaziva

Rezultatele au aratat ca ADN-ul din sange si cel obtinut din biopsie reflectau, in timp real, acelasi modificari genetice pe masura ce cancerul s-a dezvoltat si a raspuns la tratament. Datele obtinute astfel sunt primele probe ale teoriei conform careia studiind AND-ul tumorii ajuns in sange poate fi monitorizat cu precizie cancerul, fara a se folosi proceduri invazive.

Urmatorul pas al cercetarii este testarea principiului in alte tipuri de cancer.

Elena Coroianu

Nota pentru articolul «O analiza de sange poate arata evolutia cancerului»:1.33/ 5 (3 voturi)
#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.