Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cum putem trai sanatos fara sa renuntam la placerile culinare

17 octombrie 2013
Share

Mancatul reprezinta una dintre marile placeri ale oamenilor. Unii fac eforturi uriase sa aiba un indice de masa corporala normal, altii – cei mai multi – ajung la concluzia ca viata e prea scurta pentru a renunta la placeri, mai ales daca vorbim despre placerile culinare.

Dincolo de aceste aspecte, toti ne dorim sa fim sanatosi. Dar cum aceasta stare este in stransa legatura cu ceea ce mancam, nu putem avea o sanatate buna in lipsa unei alimentatii corecte.

 

Descoperiti cateva trucuri cu ajutorul carora va veti bucura de sanatate fara a renunta la alimentele preferate.

De la inceput trebuie sa mentionam ca respectarea recomandarilor pe care vi le vom face in acest articol este doar un prim pas catre imbunatatirea parametrilor care indica starea de sanatate. Cu timpul, veti observa ca aceste mici trucuri vor deveni parte a rutinei voastre alimentare si veti ajunge sa nu mai simtiti nevoia consumului unei cantitati mari de alimente nesanatoase.

 

Trucuri pentru a manca mai putin la cele trei mese

Sunteti dintre aceia pentru care micul-dejun inseamna covrigi calzi sau merdenele cumparate in graba de la patiseria de langa statia de metrou? N-o sa va zicem sa renuntati la ele, totusi, inainte de a pleca de acasa, beti un pahar de lapte sau de iaurt in care adaugati o mana de cereale integrale, sau, daca nu aveti timp, consumati un iaurt de baut in drum spre patiseria preferata. Apoi, aprovizionati-va de la patiserie asa cum o faceti de obicei.

La masa de pranz, inainte de a devora o pizza sau orice alt aliment aratat cu degetul de catre nutritionisti, faceti-va o salata mica din 2-3 legume (rosie, castravete, ardei) si mancati-o inainte. Daca nu aveti timp de salata, mancati legumele ca atare. Dupa ce le-ati terminat, mancati tot ce poftiti.

Ati ajuns acasa si tot ce va doriti este sa va intindeti in pat, sa va uitati la filmul preferat, iar cina sa va fie un bol de chipsuri sau de pop-corn? Inainte de asta, incercati sa repetati trucul de la pranz. Nu va infigeti in chipsuri inainte de a va infige in farfuria cu legume proaspete. Preparati-va o salata din ce legume poftiti sau consumati legumele ca atare. Apoi aveti voie sa mancati alimentele voastre obisnuite si… nesanatoase.

 

Gustarile dintre mese – importante pentru o digestie usoara

Rolul gustarilor dintre mese este acela de a ne impiedica sa mancam foarte mult la mesele principale, caz in care procesul de digestie ar fi ingreunat. Digestia se realizeaza mult mai usor daca mancarea este furnizata in mai multe reprize. Dar… probabilitatea ca aceste gustari sa fie formate din altceva decat din ciocolata, sticksuri, chipsuri, covrigei si biscuiti este destul de mica. Totusi, nici la astea n-o sa va spunem sa renuntati. Ci doar sa inlocuiti o parte dintre ele cu fructeproaspete sau fructe oleaginoase. Daca ciocolata sau covrigeii reprezinta gustarea voastra de zi cu zi, inlocuiti unul dintre aceste produse cu 2-3 fructe (2 fructe mari, 3 fructe medii). In ziua urmatoare, inlocuiti una dintre gustarile nesanatoase cu o mana de migdale/fistic/caju/alune.

 

Ce mancam atunci cand iesim cu prietenii

Va place sa va petreceti timpul liber alaturi de prieteni? Foarte bine, dar inainte de a va strange laolalta si a devora alimente nesanatoase, luati o gustare sanatoasa si hranitoare la voi acasa. O salata, o mancare de legume, un sendvis dietetic, o masa de fructe pot fi tot atatea alegeri bine-venite. Daca mergeti la un gratar, inainte de a va arunca asupra micilor, mancati o rosie coapta pe gratar sau faceti-va o frigaruie de legume. Apoi aveti voie sa consumati cati mititei doriti.

 

Unda verde la „stricatul foamei”

Principiul care sta la baza recomandarilor prezentate mai sus nu este inlocuirea alimentelor nesanatoase cu cele sanatoase – lucru care ar conduce la nenumarate frustrari, de unde ar rezulta un stres psihic accentuat, incompatibil cu stilul de viata sanatos -, ci consumul alimentelor nesanatoase in completarea alimentelor sanatoase. Pe scurt, avem voie sa facem ceva ce nu aveam voie sa facem cand eram copii: sa ne „stricam” foamea.

Prin consumul de fructe, legume si lactate, vom asigura organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru buna functionare. Secundar, mai apare un aspect care merita subliniat: prin consumul unei cantitati oricat de mici de alimente sanatoase, o parte din stomac se incarca, astfel incat nu vom mai simti nevoia sa consumam cantitatea de alimente nesanatoase pe care am fi consumat-o pe stomacul gol. Faptul ca mancam doar 3 mici in loc de 5, pentru ca al patrulea si al cincilea nu mai incap din cauza celor 3-4 linguri de salata pe care le-am luat inainte de masa, sau faptul ca ne-au ramas 2 felii de pizza din pizza pe care am comandat-o la pranz, din cauza ca „ne-am stricat foamea” cu cateva linguri de salata, sunt pasi mici, dar extrem de importanti catre o viata sanatoasa.

 

Text: Oana Anghel

Surse: regimesmaigrir.com; toutsurlaminceur.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.