Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Probioticele, de ajutor in tratarea infectiilor urinare

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
11 ianuarie 2022
Share
Probioticele, de ajutor in tratarea infectiilor urinare

Infectiile urinare sunt printre cele mai comune probleme tratate in practica medicala. Ele afecteaza ambele sexe, indiferent de varsta, insa sunt mai frecvente la femei. Aparitia acestora este favorizata de prezenta unei bacterii la nivelul tractului urinar.

Simptomele pot include dureri sau usturimi la urinat, urinari frecvente, chiar febra sau infectii ale rinichilor. Cea mai comuna infectie urinara este cistita, inflamatia vezicii urinare. 20-30% dintre femei o dezvolta cel putin o data in viata. Uretrita este infectia uretrei (canalul care face legatura intre vezica urinara si exterior). Deseori, uretrita si cistita se declanseaza in acelasi timp, diagnosticul fiind acela de infectie a sistemului urinar inferior sau de infectie urinara. Infectia sistemului urinar superior, cu afectarea rinichilor, este numita pielonefrita.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Cauze si simptome

Cele mai frecvente cauze ale infectiilor urinare sunt reprezentate de igiena necorespunzatoare sau de curatarea zonei intime din spate catre fata dupa scaun, contactul sexual (atunci cand germenii deja prezenti in vagin sunt impinsi catre uretra) si amanarea urinarii (urina este un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor).

Simptomele infectiilor urinare variaza, in functie de localizare. Durerea de spate sau intr-o parte, febra inalta, frisoanele, greata si varsaturile sunt simptome ale infectiei rinichilor. Infectia vezicii urinare, in schimb, se manifesta prin presiune la nivelul abdomenului inferior, urinare frecventa si dureroasa si prezenta sangelui in urina. Uretritele sunt asociate cu mai putine simptome, insa cel mai des semn este durerea in timpul urinarii.

Pielonefrita: cum o prevenim?

Bacteriile „bune” lupta impotriva infectiilor urinare

Flora bacteriana naturala este un factor important de aparare. In schimb, tratamentul prelungit sau repetat cu antibiotice distruge flora, iar acest fapt favorizeaza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor „rele”. In timpul infectiilor urinare, unele bacterii, precum E. coli, inlocuiesc bacteriile „bune”, denumite lactobacili vaginali.

Probioticele ajuta la restabilirea echilibrului bacterian natural, pentru a impiedica dezvoltarea unei noi infectii. Acestea sunt indicate in special in cazul recurentei infectiilor urinare. Conform unor studii, se pare ca lactobacilii vaginali distrug bacteriile E. coli sau, daca sunt in numar mare, pot impiedica atasarea celulelor care captusesc vaginul. De asemenea, probioticele pot chiar inhiba dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, au proprietatea de a reduce inflamatia.

infectii_urinare_inainte de BENEFICII PENTRU INTREGUL ORGANISM

Beneficii pentru intregul organism

Efectul probioticelor se manifesta doar daca produsele alimentare care le contin sunt pastrate in conditii optime si daca se regasesc in concentratiile necesare. Medicamentele antimicrobiene sunt eficace pentru prevenirea recurentei infectiilor urinare. Ele trebuie administrate o data pe zi, de trei ori pe saptamana, sau inainte de contactul sexual, in functie de tipul acestora. Probioticele administrate sub forma de ovule se folosesc, in medie, o data pe saptamana. Cercetatorii afirma ca femeile care sufera de infectii ale tractului urinar au un risc mai mic de recurenta daca exista un numar mai mare de bacterii „bune” la nivel genital.

De ce recidiveaza infectiile urinare?

Cum preveniti infectiile urinare

Puteti preveni infectiile urinare daca:

  • Eliminati din factorii de risc (contactul sexual, cu precadere in cazul partenerilor multipli; folosirea steriletului sau a anticonceptionalelor; diabetul zaharat sau deshidratarea cronica; igiena intima necorespunzatoare; existenta unei infectii mai vechi a sistemului urinar inferior);
  • Beti multa apa si urinati des (golind complet vezica);
  • Mergeti la baie de cate ori aveti nevoie (nu amanati).
  • Igiena personala se face corect, mai ales in cazul femeilor, dupa folosirea toaletei. Trebuie folosita doar lenjerie intima din bumbac si evitata imbracamintea stramta (pantaloni, dresuri).
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.