Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Pielonefrita: cum o prevenim?

20 decembrie 2023
Share

Rinichii au mai multe funcții importante în organism. Aceste funcții includ filtrarea și excreția produșilor reziduali din sânge, reglarea tensiunii arteriale, menținerea nivelului optim al electroliților (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, clor), ajutând și la producerea celulelor roșii ale sângelui.

Atunci când rinichii se infectează, afecțiunea se numește pielonefrită. Urina, precum și alte fluide din corp, este sterilă fără prezența unei infecții bacteriene. Deci, prezența unei bacterii în urină este considerată anormală și duce la infecția tractului urinar. Bacteria poate proveni de la nivelul rectului sau al vaginului sau chiar și de la nivelul pielii. Femeile sunt mai predispuse la infecțiile de tract urinar, din cauza lungimii scurte a uretrei, comparativ cu bărbații.

Care sunt semnele și simptomele în pielonefrită?

Cele mai frecvente simptome de pielonefrită includ:

  • Febra;
  • Greața;
  • Vărsături;
  • Durere abdominală;
  • Tremurături;
  • Durere la urinat (disurie);
  • Urinare frecventă;
  • Nevoia imperioasă de a urina;
  • Durere de mijloc.

Cum putem preveni pielonefrita?

Iată care sunt principalele metode prin care putem preveni pielonefrita:

Igienă. Cea mai bună cale de a preveni pielonefrita este menținerea igienei corespunzătoare. Din cauză că majoritatea infecțiilor tind să apară în urma intrării unei bacterii în tractul urinar din uretră, igiena personală joacă un rol important în prevenirea infecțiilor bacteriene. De exemplu, la femei, se recomandă ștergerea zonei genitale din față către spate după ce utilizează toaleta pentru a preveni bacteriile din anus sau vagin să ajungă în uretră.

Sexul. Contactul sexual este alt factor de risc pentru pielonefrită. Ca să prevenim pielonefrita, este recomandat să urinăm după contactul sexual pentru a drena bacteria ce a pătruns eventual în vezica urinară. Această metodă nu este pe deplin demonstrată a fi eficace.

Antibioticele. Tratamentul preventiv cu antibiotice poate ajuta uneori femeile care fac pielonefrită sau infecții urinare recurente (mai mult de 3-4 ori pe an). Acesta ar putea fi ghidat de prezența simptomelor sugestive a unei infecții sau după contactul sexual dacă infecțiile sunt asociate temporal cu acesta. Medicamentele antimicrobiene administrate preventiv sunt, de asemenea, recomandate pentru pacienții ce au suferit intervenții urologice invazive atunci când a fost identificată o bacterie în cultura de urină.

Terapia hormonala. Crema cu estriol adiministrata zilnic intravaginal poate reduce episoadele simptomatice de infecții urinare și pielonefrită în rândul femeilor aflate la menopauză și postmenopauză. Pe de altă parte, estrogenul administrat oral nu a redus semnificativ episoadele de infecții urinare în rândul acestor femei.

Alimente și suplimente. Merișoarele și sucul de merișoare sau alte produse pot avea efecte benefice în prevenția infecțiilor urinare.

Cateterele. Această metodă se aplică în cazurile mai speciale. De exemplu, în cazul persoanelor cu sondă urinară este important să fie schimbate în mod constant. Zona din jurul cateterelor, în special când pătrunde în uretră, trebuie să fie monitorizată și curățată constant.

Calculii renali. În cazul persoanelor cu pielonefrită, ce au și pietre la rinichi, acestea din urmă pot fi sursă de infecție ce se poate răspândi în tot sistemul urinar. De aceea, aceste persoane trebuie să consulte un urolog pentru o evaluare și o posibilă îndepărtare a calculilor renali pentru a preveni viitoarele infecții urinare.

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie și gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.