Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Miscarea este buna si pentru psihic

30 mai 2013
Share

Se poarta silueta silfida, iar atunci cand nu este obtinuta artificial, prin operatii estetice, se apeleaza la dieta si miscare, multa miscare. Dar aceasta nu este utila doar pentru silueta, ci reduce riscul de a dezvolta diabet, infarct, chiar cancer, reduce nivelul colesterolului „rau” si insomnia, atenueaza durerile de spate, regleaza sistemul endocrin.

Pe langa efectele benefice asupra sanatatii fizice, miscarea este importanta si pentru sanatatea psihica. Poate ca acest lucru este mai putin cunoscut de noi. Este adevarat ca stim cu totii ca, in timpul efortului fizic, se elibereaza endorfina, hormon responsabil pentru starea noastra de bine. Edorfinele creeaza o stare de confort, de euforie, de energie, inlaturand durerea si stresul. De asemenea, sportul ajuta la inlaturarea oboselii, starilor de confuzie, imbunatatesc dispozitia si ofera echilibrul de care avem nevoie pentru a avea o viata sanatoasa.

Studiile in domeniu au aratat ca activitatile fizice (aerobic, fitness etc.), dar si sportul in aer liber (fotbal, tenis, volei) reduc anxietatea si depresia. Bineinteles ca este important ca acest tip de miscare sa se realizeze in mod regulat si sa se intinda pe o perioada de aproximativ doua luni. Alte cercetari arata ca sportul poate imbunatati memoria.

 Orice tip de miscare este bine-venit

Inotul, o forma de miscare foarte la indemana, mai ales ca se apropie sezonul estival, are efecte relaxante si calmante. Este o modalitate excelenta de a alunga stresul dupa o zi grea, apa avand efect revigorant si tonifiant asupra sistemului nervos. Mai mult, miscarea creeaza buna dispozitie, iar aceasta ne ajuta sa ne pastram gandirea pozitiva, optimismul, acestea contribuind la mentinerea sanatatii fizice si psihice. Un alt aspect benefic al miscarii este acela ca inlesneste interactiunea sociala. Pentru a face miscare, nu este intotdeauna nevoie sa alocati timp special, desi asa ar fi ideal.

Cei care fac miscare depasesc mai usor perioadele stresante

Mersul pe jos, plimbarile in aer liber, macar 30 de minute zilnic, sunt ideale pentru mentinerea sanatatii fizice si psihice. Efortul fizic sustinut inlatura efectele negative ale sedentarismului, atat de intalnit in era internetului. Totodata, ne mentine tineri si ne ajuta sa eliminam toxinele din organism. Mai mult, persoanele care fac miscare in mod regulat au mai multa incredere in sine, au o putere mai mare de concentrare si depasesc cu mai multa usurinta perioadele stresante.

Acum ca stim cat de importanta este miscarea pentru sanatate, nu doar pentru cea fizica, ci si pentru sanatatea psihica, ideal ar fi sa facem loc miscarii in viata noastra, indiferent cat de ocupati am fi. Dupa cum am observat, miscarea este asemenea unui medicament, ajutandu-ne sa prevenim aparitia unor afectiuni grave.

Psiholog Loredana Andrei 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.