Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Tanorexia, obsesia pentru o piele bronzata

20 iulie 2009
Share

Fie ca este vara sau iarna, din ce in ce mai multe femei aleg sa aiba pielea bronzata. Cand anotimpul nu o permite, exista alternativa, si anume solarul. Problema este ca aceasta relativ noua preocupare a femeii moderne a devenit dependenta, care are si un nume – tanorexie.

Termenul isi are originea in cuvantul englezesc „tan”, care inseamna bronz. Termenul este folosit in cazul femeilor care petrec ore intregi la solar. De asemenea, aceste femei folosesc produse si lotiuni autobronzante, pentru a-si mentine culoarea maslinie a pielii. Termenul „tanorexie” poate fi interpretat ca fiind o combinatie intre „tan” (bronz) si anorexie. Aceasta dependenta este similara anorexiei nervoase. Persoana in cauza simte ca nu este niciodata suficient de bronzata, asa cum anorexicul nu se simte niciodata suficient de slab.

 

Cum recunoastem o persoana afectata de tanorexie?

Despre tanorexie s-a vorbit prima data in anul 2005, cand un grup de dermatologi a publicat un studiu in care arata ca frecventarea peste masura a saloanelor de bronzat duce la o dependenta similara cu a fumatorilor sau alcloolicilor.

Simptomele tanorexiei nu au fost inca oficial acceptate de catre o comisie medicala. Ele se exprima printr-o anxietate intensa in cazul in care persoana in cauza rateaza o sedinta la solar. De asemenea, semne ar fi si dorinta de a intra in competitie cu alte persoane la fel de bronzate sau mai bronzate, toleranta scazuta la frustrare in legatura cu propria culoare, care este perceputa ca fiind prea alba, abuzul de produse autobronzante, orice pentru a fi cat mai ciocolatiu cu putinta.

 

Persoanele tanorexice sunt dependente de solar

Tanorexia intra in categoria tulburarilor dismorfice. Dismorfic inseamna sa te vezi altfel decat esti in realitate sau decat te vad ceilalti. Tulburarea dismorfica presupune o preocupare excesiva pentru propriile aparente, in ciuda asigurarilor atat din partea specialistilor, cat si din partea anturajului.

Ceea ce este ingrijorator este faptul ca cercetarile in domeniu au aratat ca femeile nu frecventeaza solarul doar pentru a da culoare pielii, ci ajung sa fie dependente de razele UVA si UVB. Un studiu in acest sens a scos la iveala faptul ca lumina artificiala a solarului, pe langa efectul bronzant, ofera si o stare de bine, stimuland eliberarea de endorfine in creier. De aceea apare dependenta si „nevoia” de a merge iar si iar. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii observand ca simptomele renuntarii la solar erau similare altor dependente (alcoolul, de exemplu).

 

Bronz permanent, cu pretul sanatatii

Totodata, specialistii au observat ca numarul de endorfine creste cu cat radiatiile UV sunt mai puternice. Acesta este inca un motiv pentru care oamenii aleg solarul, cu toate ca o ora la solar echivaleaza cu o zi pe plaja.

Ceea ce nu stiu multe femei este faptul ca tanorexia are efecte secundare, iar acestea se observa in imbatranirea prematura a pielii, pigmentari, riduri, alunite modificate, tumori, melanoame sau cancer de piele. De asemenea, exista riscul de aparitie a cataractei sau retinopatiei, in cazul in care nu poarta ochelari speciali, pe durata expunerii.

 

Persoanele cu tanorexie au o stima de sine scazuta

Specialistii au observat ca persoanele care sufera de tanorexie au o stima de sine scazuta, nu sunt multumite de corpul lor, multe dintre ele fiind slabe si dependente de nicotina. De aceea, putem afirma ca stima de sine a acestora este dependenta de reactia celor din jur, de ce este la moda si de ceea ce promoveaza podiumurile de frumusete. Pe langa aceste aspecte, este vorba si despre ceea ce promoveaza revistele pentru femei, nevoia de apartenenta la un grup in care pielea alba nu se inscrie in standardele de frumusete acceptate.

 

Tanorexia afecteaza si barbatii, dar numarul femeilor dependente de bronz este considerabil mai mare

Potrivit specialistilor, solarul este indicat in unele afectiuni dermatologice, dar acest lucru trebuie facut numai la recomandarea si sub supraveghere medicala.
Este bine de stiut ca a te simti bine in propria piele confera o stare de bine. Oare merita sa ne simtim bine platind un pret atat de mare, propria sanatate?

Text: Psiholog Loredana Ionascu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.