Revista care te menține sănătos

Seniori

Menopauza inainte de vreme

1 decembrie 2008
Share

Amenoreea sau lipsa menstruatiei poate avea numeroase cauze. In conditiile in care aceasta afectiune apare inainte de varsta de 40 de ani, chiar si la adolescente, putem presupune existenta insuficientei ovariene premature (IOP) sau menopauza prematura.

Pana la 4 femei din 100 sunt afectate de insuficienta ovariana prematura. Capitalul de foliculi cu care se naste o femeie este in general suficient pentru ovulatiile lunare care incep la pubertate si se termina la menopauza care se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani.

La fetele sau tinerele femei care sufera de aceasta afectiune, rezerva de ovule este epuizata si apare menopauza. Insuficienta ovariana prematura poate sa apara prin pierderea foliculilor, disfunctia acestora sau indepartarea ovarelor prematur. Spre deosebire de menopauza, acest lucru nu se petrece in mod natural.

Manifestarile insuficientei ovariene premature
Femeile cu insuficienta ovariana prematura nu mai au menstruatii. Uneori, menstruatiile sunt normale pentru o perioada de timp, apoi lipsesc pentru cateva luni. Pot avea, de asemenea, bufeuri si transpiratii nocturne. Bufeurile pot fi prezente chiar daca mai au menstruatii. Alte simptome pot include tulburari ale somnului, schimbari ale dispozitiei, uscaciunea mucoasei vaginale, lipsa de energie, scaderea libidoului, dureri in timpul actului sexual, disfunctii ale vezicii urinare.

Cauzele insuficientei ovariene premature
De cele mai multe ori, cauzele din spatele insuficientei ovariene premature nu se cunosc. Pentru un numar redus de femei s-au identificat urmatoarele cauze:

 

1. Afectari genetice/cromozomiale:  

  • Sindromul Turner. In mod normal, cariotipul feminin este 46,XX – adica 46 de cromozomi, dintre care 2 cromozomi sexuali X. Cand sunt numai 45 cromozomi si lipseste un cromozom X, vorbim de sindromul Turner. De cele mai multe ori, fetele care sufera de sindrom Turner nu au menstruatie, intrucat rezerva foliculara este epuizata inainte de a ajunge la pubertate;
  • Sindromul de rezistenta la androgeni;
  • Predispozitia familiala.

2. Defecte enzimatice/metabolice: galactozemia, talasemia majora tratata cu multiple transfuzii sangvine, hemocromatoza; chimioterapia – castrarea medicamentoasa; chirurgia – castrarea chirugicala; infectiile virale; secretia anormala de gonadotropine sau defecte.

3. Boli autoimune: afectiuni tiroidiene, insuficienta poliglandulara, hipoparatiroidism, artrita reumatoida, purpura trombocitopenica autoimuna, diabet, anemie pernicioasa, vitiligo, lupus eritematos sistemic.

Stabilirea diagnosticului
Lipsa menstruatiei, cu exceptia prezentei unei sarcini, trebuie semnalizata medicului curant. Aparitia unei simptomatologii de menopauza: bufeuri, tulburari de somn, afectari ale dispozitiei trebuie de asemenea semnalate. La fel si interventiile chirurgicale asupra ovarelor, radio- sau chimioterapia trebuie luate in calcul. Insuficienta ovariana prematura este mai mult decat o problema ginecologica. Este o afectiune endocrina complexa, cu implicatii imense asupra sanatatii femeii, asupra viitorului sau. Mai ales in conditiile cresterii varstei de conceptie. IOP poate fi cauza de infertilitate la femeia care amana momentul in care va fi mama. Antecedentele de insuficienta ovariana prematura sunt foarte importante si orice femeie a carei mama a intrat la menopauza la o varsta mai mica de 40 de ani trebuie sa ia acest lucru in considerare. Multi spun ca stresul este o cauza a amenoreei. Nu uitati sa luati in considerare si insuficienta ovariana prematura.

Investigatii necesare
Functia ovariana se testeaza prin analiza FSH, hormonul foliculostimulant care, asa cum o spune si numele, stimuleaza maturarea foliculara ovariana. In lipsa raspunsului ovarian are valori crescute. Astfel, se poate determina aparitia menopauzei. Se recomanda dozarea FSH in ziua a treia a ciclului mestrual in 2-3 luni consecutive, in caz ca se suspecteaza o insuficienta ovariana latenta la femeile care inca mai au menstruatie. La femeile cu amenoree, doua dozari de FSH la interval de o luna pot arata valori ridicate ale acestui hormone,
asa-zisele valori de menopauza.

Infertilitate, osteoporoza, boli cardiovasculare

Cele mai importante consecinte, cu exceptia infertilitatii, sunt reprezentate de osteoporoza si crestera riscului pentru boli cardiovasculare. IOP este uneori asociata cu afectiuni autoimune cum ar fi afectiuni tiroidiene, diabet sau afectiuni corticosuprarenaliene care necesita la randul lor tratament.

Tratamentul necesar

Tratamentul este reprezentat de terapia de substitutie hormonala prescrisa de medicul specialist. Femeile sunt incurajate sa duca o viata sanatoasa, sa faca exercitii fizice regulat si sa aiba o dieta in asa fel incat sa previna osteoporoza si bolile cardiovasculare. Nu exista tratament pentru infertilitate. Odata ce rezerva ovariana este compromisa, femeia trebuie sa ia in considerare tehnicile de reproducere umana asitata si conceptia cu ovocite donate sau de ce nu, adoptia.

Text: Andreea Ruxandra Albu
Medic rezident obstetrica ginecologie
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Specialistii Catena recomanda:
GRANIO + MENOPAUZĂ

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.