Revista care te menține sănătos

Știri

Medicii au reusit sa vindece, in premiera, un caz de infectie cu HIV

6 martie 2013
Share

Pentru prima data in istoria stiintei medicale, expertii de la Universitatea Johns Hopkins au reusit sa vindece cu succes un copil in varsta de doar doi ani diagnosticat cu HIV (virusul imunodeficientei umane).

HIV afecteaza peste 44 de milioane de persoane la nivel global si consta in slabirea sistemului imunitar, care devine astfel extrem de sensibil la infectii si boli.

Forma cea mai grava a infectiei cu HIV este reprezentata de SIDA (Sindromul Imuno Deficitar Achizitionat) care, pe langa o simptomatologie greu de suportat, poate duce intr-un final la deces.

Cazul baietelului infectat cu HIV a fost relatat amanuntit cu prilejul Conferintei privind Retrovirusurile si Infectiile Oportuniste, editia 2013, de catre Deborah Persaud, autorul testelor clinice realizate in premiera. Aceasta explica faptul ca baietelul suferea de HIV la nastere si a urmat terapie antiretrovirala inca de la 30 de ore dupa nastere pana la varsta de 18 luni, dupa care tratamentul a fost intrerupt pentru o perioada de cinci luni.

Readus in atentia medicilor, copilului i s-a descoperit la analize o incarcatura virala necunoscuta specialistilor, iar testele extrem de elaborate efectuate ulterior au confirmat absenta infectiei cu HIV in organism, aspect care intareste convingerea expertilor conform careia terapia antiretrovirala aplicata cat mai repede dupa nastere poate duce la vindecarea functionala a organismului si refacerea sistemului imunitar.

Desi meritele acestei premiere se acorda in primul rand terapiei antiretrovirale initiata la scurt timp dupa nastere, trebuie luate in considerare si alte aspecte care ar putea influenta vindecarea organismului, cum ar fi mecanismul de refacere a sistemului imunitar al unui nou-nascut, cum difera acesta de imunitatea adultului si ce factori ar putea contribui la distrugerea virusului HIV si vindecarea pacientului la o varsta frageda.

 

Paula Rotaru

Sursa: Guardian.co.uk

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.