Revista care te mentine sanatos

Stiri

Fumatul, risc pentru cancerul colorectal 2

1 iunie 2009
Share

Cercetatorii italieni de la Institutul European Oncologic din Milano au realizat un studiu care releva faptul ca fumatul creste riscul aparitiei cancerului colorectal cu 18%, precum si al decesului din aceasta cauza (cu 25%).

Fumatul este un factor de risc in dezvoltarea cancerului nu numai la nivelul organelor direct implicate, precum plamanii, esofagul, cavitatea bucala sau tractul digestiv superior. Foarte afectate sunt si alte organe, implicate indirect: pancreasul, rinichii, cervixul, colonul etc.
Tutunul este responsabil pentru aproximativ 100 de milioane de decese in ultimul secol si mai mult de 5 milioane de decese anual. La ora actuala, in lume, exista cel putin un miliard de fumatori. Tocmai de aceea este bine ca medicii sa acorde o mai mare atentie testarilor in cazul fumatorilor. De asemenea, varsta de testare ar trebui sa fie mai scazuta la consumatorii fideli de tutun.

Sursa: http://www.nlm.nih.gov

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate