Revista care te menține sănătos

Știri

Fumatul, risc pentru cancerul colorectal 2

1 iunie 2009
Share

Cercetatorii italieni de la Institutul European Oncologic din Milano au realizat un studiu care releva faptul ca fumatul creste riscul aparitiei cancerului colorectal cu 18%, precum si al decesului din aceasta cauza (cu 25%).

Fumatul este un factor de risc in dezvoltarea cancerului nu numai la nivelul organelor direct implicate, precum plamanii, esofagul, cavitatea bucala sau tractul digestiv superior. Foarte afectate sunt si alte organe, implicate indirect: pancreasul, rinichii, cervixul, colonul etc.
Tutunul este responsabil pentru aproximativ 100 de milioane de decese in ultimul secol si mai mult de 5 milioane de decese anual. La ora actuala, in lume, exista cel putin un miliard de fumatori. Tocmai de aceea este bine ca medicii sa acorde o mai mare atentie testarilor in cazul fumatorilor. De asemenea, varsta de testare ar trebui sa fie mai scazuta la consumatorii fideli de tutun.

Sursa: http://www.nlm.nih.gov

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.