Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Legătura dintre somn și obezitate

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
4 iulie 2023
Share
Legătura dintre somn și obezitate

În contextul în care se înregistreză din ce în ce mai multe cazuri de obezitate, un factor adesea trecut cu vederea este calitatea și cantitatea somnului. Orele de somn insuficiente pot perturba echilibrul organismului nostru și contribui la creșterea în greutate.

Somnul este un proces fiziologic fundamental, care permite organismului să se odihnească și să se repare. Acesta este împărțit în mai multe etape, inclusiv somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) și somnul non-REM, fiecare cu funcții distincte.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl. Datorită ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Somnul perturbat și dezechilibrul hormonal

Lipsa unui somn suficient și de calitate poate face ravagii asupra hormonilor din organism, ducând la un dezechilibru care poate contribui la creșterea în greutate. Privarea de somn perturbă producția și reglarea normală a unor hormoni precum leptina și grelina. Leptina suprimă pofta de mâncare, în timp ce ghrelinul stimulează foamea. Somnul insuficient reduce nivelul de leptină, făcându-ne să ne simțim mai puțin sătui după mese. În plus, crește nivelul de grelină, declanșând pofta de alimente bogate în calorii.

Rezistența la insulină

Privarea de somn poate afecta capacitatea organismului nostru de a regla nivelul de zahăr din sânge, ceea ce duce la rezistență la insulină și la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Somnul insuficient afectează în mod negativ metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină, determinând organismul să stocheze mai multă grăsime. Această perturbare metabolică poate contribui la creșterea în greutate și la apariția obezității.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim; care susţine procesul de slăbire şi ajută la controlarea apetitului.

somn și obezitate, somn, obezitate,

Somnul și emoțiile

Relația dintre somn și emoții merge în două direcții. Somnul slab calitativ poate duce la o reactivitate emoțională crescută, stres și anxietate, rezultând mâncatul excesiv sau cel pe fond nervos. Mâncatul pe fond emoțional poate deveni un cerc vicios, perturbând și mai mult tiparele de somn și exacerbând creșterea în greutate.

Stilul de viață sedentar și somnul

Legătura dintre somn și obezitate nu depinde doar de factori hormonali și metabolici, ci este influențată și de alegerile stilului de viață. Un stil de viață sedentar, caracterizat prin ore lungi petrecute în șezut și inactivitate fizică, este strâns asociat cu o calitate și o durată slabă a somnului. Lipsa de exerciții fizice poate perturba programul de somn, iar aceste tulburări rezultate pot descuraja și mai mult persoanele să facă mișcare. Prin urmare, este favorizată creșterea în greutate.

Somn și obezitate, concluzii

Legătura dintre somn și obezitate necesită o abordare mai amplă. Este necesară o rutină a somnului, crearea unui mediu favorabil somnului și practicarea tehnicilor de relaxare înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului. În plus, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, activitățile fizice regulate și gestionarea stresului pot ajuta la ruperea cercului vicios în care se află somnul insuficient și creșterea în greutate.

Somnul este o componentă esențială a sănătății și bunăstării noastre generale. Recunoscând legătura complexă dintre somn și obezitate, puteți lua măsuri importante pentru a vă asigura că aveți parte de un somn odihnitor. În acest mod, vă puteți menține greutatea corporală, dar și a calitatății vieții.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.