Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Iata ce trebuie sa stiti inainte de reconstructia mamara

10 iulie 2013
Share

Conform statisticilor INS, peste 6.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul mamar in 2012. Peste 90% dintre acestea au aflat de boala intr-o forma avansata, sansele de supravietuire fiind extrem de mici. Mastectomia vine ca o solutie salvatoare, in ciuda faptului ca este o interventie chirurgicala mutilanta. Pentru recapatarea sigurantei de sine si a unui aspect fizic placut, chirurgia estetica pune la dispozitia femeilor care trec printr-o astfel de situatie multiple posibilitati chirurgicale de reconstructie mamara.

„Prin reconstructia mamara se recreeaza un aspect cat mai apropiat de sanii naturali si se urmareste atat recuperarea formei, cat si a dimensiunilor normale. Aceasta procedura este adaptata particularitatilor anatomice individuale. Varianta propusa de chirurgul estetician fiind una personalizata in functie de tipul de mastectomie realizata”, a declarat intr-o informare de presa dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si doctor in stiinte medicale, Clinica „Dr. Cristian Nitescu”.

Investigatii necesare inainte de interventie

Decizia de a apela la o astfel de interventie este in stransa legatura cu imbunatatirea imaginii de sine si calitatea vietii personale. Pentru majoritatea femeilor, recompensa unei lupte castigate in fata cancerului mamar este reconstructia sanilor. Pentru desfasurarea interventiei in conditii optime, chirurgul estetician recomanda realizarea unui set de analize. Se va evalua starea generala de sanatate, dar si eventualii factori de risc. De asemenea, se vor efectua masuratori pentru determinarea marimii si formei sanului de reconstruit. La final, se va stabili de comun acord cu pacientei metoda cea mai potrivita de reconstructie. Procedura se realizeaza sub anestezie generala, iar durata depinde in functie de metoda reconstructiva aleasa, intre 3 si 6 ore. Reconstructia se poate realiza atat concomitent cu mastectomia, cat si la un interval de timp dupa aceasta.

„Pentru ca beneficiile interventiei sa raspunda dorintelor si asteptarilor pacientei, aceasta trebuie sa urmeze cateva indicatii preoperatorii. Fumatul este de evitat cu o luna inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solariu. Nu se bea si nu se mananca nimic in noaptea dinaintea interventiei. De asemenea, cu doua saptamani inainte trebuie intrerupt consumul de aspirina sau alte medicamente care pot influenta coagularea sangelui”, a specificat dr. Cristian Nitescu.

Complicatii posibile

In urma operatiei de reconstructie mamara pot aparea diferite complicatii, precum necroza tesutului inlocuit sau modificari in ceea ce priveste sensibilitatea la nivelul sanului. Totodata, cicatricele rezultate sunt destul de vizibile. Perioada de recuperare recomandata de dr. Cristian Nitescu este intre sase si opt saptamani. Rezultatul final poate ajuta pacienta sa depaseasca impactul fizic si emotional al mastectomiei. Majoritatea femeilor au constatat o reala imbunatatire a calitatii vietii.

Irina Prodan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.