Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Mâini curate şi îngrijite, de efectul nedorit al pandemiei ferite

Dr. Cristiana Voicu, medic primar dermato-venerologie, DermaLife – Centrul de Excelenţă în Dermatologie şi Medicină Estetică
11 martie 2022
Share
Mâini curate şi îngrijite, de efectul nedorit al pandemiei ferite

Ultimii doi ani au venit cu multiple provocări la nivel personal, social şi sanitar, în contextul pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2. Chiar şi după introducerea vaccinurilor, distanţarea fizică, purtarea corectă a măştilor şi igienizarea frecventă a mâinilor rămân cele mai importante măsuri de prevenire a contractării virusului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Crema reparatoare pentru mâini Rilastil Repairing. Este bogată în substanţe hidratante, nutritive şi emoliente care ajută la repararea ţesuturilor deteriorate şi la hidratarea lor în profunzime.

În acest context, s-a observat o creştere a numărului de pacienţi pentru probleme de tipul eczemei mâinii, atribuite spălării şi dezinfectării frecvente. Aceste raportări reprezintă, cel mai probabil, doar vârful icebergului, deoarece multe persoane evită să solicite ajutor de specialitate. În plus, apariţia eczemei la nivelul mâinii ar putea duce, pe de-o parte, la evitarea sau reducerea frecvenţei igienizării mâinilor, şi pe de altă parte la afectarea integrităţii cutanate; ambele situaţii favorizând captarea mai facilă a virusului şi, implicit, infectarea.

Igiena corespunzătoare a mâinilor

Prin urmare, igiena corespunzătoare a mâinilor, precum şi cunoaşterea factorilor care pot declanşa apariţia eczemei sunt elemente importante, care ne pot ajuta să trecem cu bine peste aceste momente dificile, menţinându-ne sănătatea. Pentru igienizarea corectă, organizaţiile internaţionale recomandă spălarea frecventă cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde; precum şi utilizarea dezinfectanţilor pe bază de alcool (60% etanol sau 70% alcool izopropilic), atunci când apa şi săpunul nu sunt disponibile.

Specialiştii Centrului de Control al Bolilor Transmisibile din S.U.A. recomandă utilizarea săpunului în mod special atunci când mâinile sunt vizibil murdare, întrucât gelurile alcoolice ar putea să nu fie la fel de eficiente în îndepărtarea tuturor chimicalelor, metalelor grele sau germenilor în acest context.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul de mâini antibacterian cu aloe vera Genera; care curăţă pielea instant, fără clătire.

Sunt recomandate săpunurile cu formule blânde

Săpunurile sunt produse pe bază de detergenţi, care curăţă pielea prin îndepărtarea lipidelor de la nivel cutanat, împreună cu particulele de praf sau mizerie. Spălarea mâinilor cu săpun pentru 15-30 de secunde scade semnificativ numărul de bacterii. Adăugarea de substanţe antimicrobiene (cum ar fi triclosanul, clorhexidina sau cloroxilenolul) în săpunuri nu aduce niciun beneficiu suplimentar în ceea ce priveşte igienizarea, crescând chiar riscul de apariţie a reacţiilor iritative în cazul utilizării frecvente.

Efectul deshidratant al săpunurilor poate fi însă redus prin adăugarea de substanţe umectante în compoziţie, cum ar fi glicerolul (glicerina). Prin urmare, pentru a preveni apariţia eczemei, sunt de preferat săpunurile blânde, hidratante, fără parfum şi conservanţi.

Geluri dezinfectante şi hidratante

Gelurile dezinfectante care conţin cel puţin 60% etanol şi 70% alcool izopropilic şi-au dovedit eficienţa împotriva unei varietăţi de agenţi patogeni, inclusiv virusul SARS-CoV-2, şi au un potenţial iritant mai redus decât săpunurile, atunci când sunt folosite corespunzător. Etanolul este mai puţin iritant decât alcoolul izopropilic, dar la fel de eficient. Pentru a adăuga un efect hidratant, gelurilor antiseptice li se poate adăuga glicerol în compoziţie.

În ciuda riscului crescut de dezvoltare a eczemei mâinii în această perioadă, igiena mâinilor trebuie efectuată cu stricteţe.

Kit pentru mâini frumoase

Academia Americană de Dermatologie şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au emis o serie de recomandări cu privire la igiena mâinilor în scopul prevenirii eczemei, după cum urmează:

  • spălarea mâinilor pentru aproximativ 20 de secunde cu un săpun blând, fără parfum şi conservanţi, apa având o temperatură potrivită;
  • uscarea prin tamponare blândă şi evitarea traumatismului fizic cauzat de frecarea riguroasă. Evitarea utilizării prosoapelor la comun, fiind de preferat şerveţelele de hârtie;
  • utilizarea gelurilor antiseptice, doar dacă mâinile nu sunt vizibil murdare şi alegerea unei gel hidroalcoolic cu adaos de glicerină pentru o hidratare suplimentară;
  • aplicarea unei creme/loţiuni hidratante fără parfum, după spălarea mâinilor. În timpul nopţii se poate opta pentru produse onctuoase, astfel încât hidratarea să fie mai profundă. Aplicarea emolientului după gelurile antiseptice se face doar după ce acestea din urmă s-au uscat complet;
  • evitarea purtării inelelor sau bijuteriilor, astfel încât săpunul sau antisepticul să nu se acumuleze sub ele;
  • nu se spală mâinile cu săpun imediat după folosirea gelurilor alcoolice şi nici nu se pun mănuşi, cât timp mâinile nu sunt perfect uscate.

În cazul apariţiei primelor semne de uscăciune, roşeaţă, iritaţie sau mâncărime este necesar să mergeţi la dermatolog, în vederea instituirii tratamentului adecvat.

Bibliografie:

1. American Academy of Dermatology shares hand-washing tips amid COVID-19. American Academy of Dermatology website 2020. (https://www.aad.org/news/2020-03-10-hand-washing-covid)

2. hand hygiene practices and risk and prevention of hand eczema during the COVID-19 pandemic. R. Jindal, D. Pandhi. Indian Dermatology Online Journal 2020 jul 13. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32832439/)

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.