Putine lucruri sunt mai suparatoare decat o alergie. Sigur, alergiile, reactii exagerate ale aparatului imun la factori banali din mediul inconjurator, pun destul de rar viata in pericol. Dar numai cine sufera de asa ceva stie ca o simpla rinita alergica provocata de praful din camera te poate transforma intr-un semi-invalid permanent, iar o alergie la arahide, intr-un cititor obsesiv de etichete.
In articolul de fata ne vom referi la alergiile digestive provocate de alimente consumate mai ales vara. Este vorba de legume si fructe, pentru ca ele sunt cu predilectie alimente ale verii. Sigur, traim intr-o lume in care fie iarna, fie vara, o gama intreaga de legume si fructe este disponibila fara probleme. Numai ca iarna aceste produse sunt extrem de costisitoare si nu intotdeauna la indemana. Pe cand vara toata lumea le consuma, au preturi moderate sau foarte scazute si, vrei, nu vrei, aterizeaza in farfurie cand mergi in vizita la prieteni, cand iesi la un gratar sau cand pleci in concediu si mananci la hotel.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.
In principiu, orice produs alimentar poate provoca alergii
Nicio leguma sau fruct nu face exceptie. Mai mult, pentru ca ele sunt inrudite, exista mari sanse ca o alergie la un anume fruct, de exemplu, sa se extinda si asupra celor din aceeasi familie. Nu este intotdeauna asa si numai o testare meticuloasa, combinata cu eliminari temporare si reintroduceri in alimentatie ale produsului banuit, ne poate edifica si determina comportamentul alimentar. Totusi, putem spune de la inceput ca alergiile la diferite legume si fructe sunt mai rare si mai putin serioase decat cele dezvoltate la alimente de origine animala (lactate, peste, ou).
Poate ca cele mai cunoscute „vinovate” sunt capsunile
Alaturi de ele, alte fructe rosii (samburii micuti fiind un element util de orientare) pot sta la originea unor alergii alimentare. Urmeaza, ca frecventa, alergiile la membrii familiei rozaceelor: pere, mere, piersici, prune, cirese si visine. Sunt persoane care nu tolereaza niciun produs din familia curcubitaceelor: dovlecel (dar si dovlecii de toamna), pepene verde sau galben, castravete. Desi in Romania sunt fructe „de iarna”, pentru ca vara avem nenumarate alternative autohtone, nu putem sa nu amintim kiwi si bananele, care pot provoca fenomene alergice foarte serioase.
Persoanele sensibile la polen, predispuse la alergii alimentare
Cel mai des, manifestarile de alergie la legume si fructe se limiteaza la „sindromul alergiei orale”, reprezentat prin inflamatie si mancarime la nivelul cavitatii bucale, limbii si gatului ce apar rapid sau dupa 1-2 ore de la ingestia alimentului care duce la alergie. Majoritatea alergiilor este cauzata de proteine numite „profiline”, care sunt comune in natura (in copaci, ierburi, polen, legume si fructe). Cam o treime dintre alergiile la polen sunt determinate de profiline, iar persoanele sensibile la polen au mari sanse sa dezvolte alergii alimentare. Oamenii de stiinta atrag atentia ca aceste proteine sunt termolabile, deci tratarea termica a produselor le inactiveaza. Adevarat, dorim sa mancam legume si fructe crude, indeosebi vara. Dar daca acest lucru este imposibil, se poate recurge si la o mai scurta sau mai lunga incalzire.
De exemplu, in cazul merelor, placinta cu mere poate fi bine tolerata, iar incalzirea unui mar pentru cateva secunde in cuptorul cu microunde inactiveaza profilinele. Similar, morcovul crud poate cauza unora fenomene alergice, dar supa cu morcov fiert, nu.
Sfatul specialistului
Daca sunteti alergic la anumite legume si fructe, va trebui sa fiti atent nu numai la consumul lor ca atare. Ele se pot „ascunde” in diferite combinatii nu mai putin periculoase: salate (pot scapa, pentru ca sunt taiate marunt), smoothie-uri, diferite sucuri „pentru detox”, condimente, arome naturale, iaurturi cu fructe etc.
Atentie! Alergiile nu sunt limitate la aceste produse! Telina si cartofii sunt legume care duc frecvent la alergii, poate si pentru faptul ca sunt consumate destul de des si in cantitate mare. Citricele, rosiile, vinetele pot avea si ele potentialul de a provoca alergii.