Revista care te menține sănătos

Nutriție

Antioxidantii si acizii grasi Omega-3: secretul articulatiilor sanatoase

16 decembrie 2013
Share

Durerile articulare sunt la ordinea zilei de la o anumita varsta. Chiar si tinerii, ca urmare a unor factori genetici sau a unor elemente care tin de factorii de mediu (pozitia incorecta la locul de munca, meteosensibilitatea) pot acuza astfel de dureri. Pe langa faptul ca sunt greu de suportat, artropatiile sunt si semnul unor procese inflamatorii articulare care, in timp, progreseaza, distrugand componentele care alcatuiesc articulatia.

De aceea, gasirea unor remedii are ca obiectiv principal ameliorarea simptomatologiei dureroase. Este bine ca, simultan, sa se urmareasca si stoparea sau incetinirea procesului distructiv inflamator local. Medicina moderna pune la dispozitie o gama variata de medicamente in acest scop, cu eficienta diferita. Dar intotdeauna medicamentele au si efecte adverse care devin pregnante in tratamentele de durata. Iar tratamentele afectiunilor inflamatorii cronice sunt de durata. De aceea, este bine sa prevenim sau sa amanam instalarea si permanentizarea afectarilor articulare utilizand substante bioactive din alimente.

Cercetarile recente arata ca exista doua categorii de substante cu actiune antiinflamatoare marcanta: antioxidantii si acizii grasi Omega. Se vorbeste des in ultima perioada de alimentele antiinflamatoare. Astfel, vom prezenta in continuare modul de actiune a acestor substante.

 

·  Vitamina C (acidul ascorbic)

Este un important antioxidant care are si efecte antiinflamatoare, deoarece radicalii liberi pe care ii neutralizeaza au efecte proinflamatorii. Un studiu britanic (British Regional Heart Study) a gasit o evidenta corelatie inversa intre aportul vitaminei si nivelul ascorbinemiei, pe de-o parte, si cel al proteinei C reactive (indicator al intensitatii inflamatiei), pe de alta parte. Rezultate similare au fost evidentiate si in studiul NHANES III, efectuat in SUA pe un numar mare de persoane. Mai multe studii epidemiologice au urmarit asocierea aportului de vitamina C (alimentar sau ca supliment) cu protectia fata de unele boli cronice degenerative ce au componenta inflamatorie.

 

·  Vitamina E

Si aceasta are rol antiinflamator, datorita calitatilor sale de antioxidant lipofil. Alfa-tocoferolul este antiinflamator prin scaderea nivelurilor de proteina C reactiva sau de citokine proinflamatorii, dar si prin inhibarea activitatii unor enzime vinovate de distructiile care apar in inflamatii. Administrarea suplimentelor este utila in sensul corectarii eventualelor deficiente ale nutrientilor indicati a fi implicati in actiuni antiinflamatoare.

 

·  Fitonutrientii

Alte substante nutritionale studiate pentru actiunea de corectare a inflamatiei au fost o serie de fitonutrienti. Rezultate interesante au fost obtinute in ceea ce priveste carotenoizii, mai ales cand s-au folosit beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina si astaxantina. In general, consumul de fructe si legume a fost asociat cu scaderea biomarkerilor de inflamatie. Si compusii polifenolici din categoria flavonoizilor au actiune antiinflamatoare. Alte surse de substante fitochimice cu rol antiinflamator sunt sursele de resveratrol (strugurii), curcumina, extractele de ghimbir si substantele derivate din usturoi.

 

·  Acizii grasi Omega-3

Efectele lor sunt clare si dovedite in prevenirea si ameliorarea inflamatiilor articulare. Distructiile locale sunt incetinite, iar disconfortul pacientului scade. Cei doi acizi grasi Omega-3 cu lant lung, EPA si DHA, inhiba activitatea enzimelor si opresc cercurile vicioase, ameliorand evolutia bolii. Uleiurile de peste sunt considerate o alternativa eficienta la medicatia clasica sau macar o aditie la programul clasic de tratament, care permite scaderea dozei de antiinflamator si, implicit, probabilitatea apritiei efectelor adverse.

Incepeti profilaxia afectiunilor articulare inca de la varste tinere, mai ales daca proveniti din familii in care aceste boli sunt frecvente. O dieta adecvata, suplimentele cu antioxidanti si Omega-3, o viata activa reprezinta tot atatea solutii care trebuie insa aplicate pe termen lung.

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.