Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Resveratrolul, cardioprotector si antioxidant natural

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
28 septembrie 2017
Share
Resveratrolul, cardioprotector si antioxidant natural

Resveratrolul este o substanta ce apartine grupului polifenolilor, cu actiune antioxidanta puternica si benefica organismului uman, atat in scop preventiv, cat si in tratarea diferitelor afectiuni cronice.

Mai exact, resveratrolul este secretat de catre struguri atunci cand vita de vie este atacata de ciuperci si bacterii parazite, la origini fiind o substanta de aparare.

Resveratrolul se gaseste in cea mai mare concentratie in strugurii negri (in special in coaja lor), in afine, urmate in ordine de strugurii rosii, de samburii strugurilor (albi sau rosii), merisor, mure, coacaze rosii si negre, mere cu coaja rosu-inchis, prune inchise la culoare, nuci, rodii, varza rosie, ceapa rosie, fasole boabe de culoare neagra. Este, de asemenea, produs de diverse plante, precum Polygonum cuspidatum.

Cele mai importante efecte: cardioprotector si antioxidant

Vinul rosu are un continut bogat in polifenoli, ce au actiune sinergica, resveratrolul fiind numai unul dintre acestia, explicand probabil si „paradoxul francez”, respectiv faptul ca incidenta bolilor cardiovasculare este relativ redusa in sudul Frantei, francezii fiind mari bautori de vin rosu, desi dieta lor este destul de bogata in grasimi saturate. Aceasta substanta prezinta importante efecte antioxidante, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antitumorale, cardioprotectoare si neuroprotectoare.

Resvetarolul – actiune benefica asupra aparatului cardiovascular

Resveratrolul reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare cu 30-40%, reduce nivelul sangvin crescut al colesterolului „rau” (LDL-colesterol) si al trigliceridelor. Inhiba agregarea plachetara si scade vascozitatea sangelui, prevenind aparitia trombozelor. De asemenea, sustine productia de oxid nitric care relaxeaza si dilata arterele, ajutand la mentinerea valorilor normale ale tensiunii arteriale. Impiedica aparitia aterosclerozei, previne aparitia cardiopatiei ischemice, cu efect benefic in sechelele postinfarct miocardic.

secundara_resvaretrol_inainte de STOPEAZA MULTIPLICAREA CELULELOR CANCEROASE

Stopeaza multiplicarea celulelor canceroase

Actioneaza prin mai multe mecanisme: creste imunitatea generala a organismului si lupta impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. Impiedica multiplicarea celulelor canceroase, determinand moartea acestora: previne si stopeaza evolutia si diseminarea in cazul cancerului de san, ovarian, de col uterin, de piele (inclusiv melanomul malign), cancere digestive (esofagian, gastric, intestinal, de colon), pancreatice si de prostata. In cazul unui tratament chimioterapic, resveratrolul sustine functiile organismului si creste eficacitatea terapiei.

Resvetarolul – adjuvant in diabet, bolile neurologice si reumatismale

Resveratrolul are actiune de protectie impotriva stresului oxidativ, prevenind aparitia unor boli neurodegenerative, cum ar fi maladiile Parkinson si Alzheimer. De asemenea, ajuta la mentinerea capacitatii de concentrare si memorare, chiar la varste mai inaintate. Are efect „cortizon-like”, fiind folosit ca adjuvant in cazul durerilor articulare cauzate de reumatism. Ajuta la normalizarea valorilor glicemiei sangvine, impiedicand aparitia unor complicatii ale diabetului (retinopatia diabetica, arteriopatii periferice, ateroscleroza).

Ajuta la diminuarea simptomelor specifice menopauzei

Resveratrolul poate fi folosit atat de femeile tinere (cu tulburari de ciclu, dismenoree), cat si de cele aflate la menopauza, avand actiune agonista si antagonista pe receptorii de estrogen. In acest caz, diminueaza simptomatologia asociata menopauzei, ajuta la fixarea calciului in oase si la prevenirea aparitiei osteoporozei si a bolilor cardiovasculare. Totodata, previne imbatranirea precoce. In general, resveratrolul nu are efecte adverse. Este necesara precautia doar in administrarea concomitenta cu medicamente anticoagulante si antiagregante, hipocolesterolemiante, antiaritmice, imunosupresoare, antihistaminice, benzodiazepine etc.

Unele cercetari arata ca resveratrolul ar fi singura substanta naturala care ar activa o gena a longevitatii, supranumita „gena matusalemica”. Nu se stie inca daca este pe deplin adevarat, cert este ca resveratrolul, provenind in primul rand din sursele naturale mentionate sau din suplimentele alimentare, in cure de lunga durata, ajuta la mentinerea sanatatii si tineretii organismului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.