Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ne ajută Omega-3 să slăbim?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
20 iulie 2021
Share
Ne ajută Omega-3 să slăbim?

Dacă în lumea modernă nu trebuie să ne mai temem de ciumă, holeră sau poliomielită, alte boli nu mai puţin devastatoare ne pot afecta. Este vorba despre bolile cronice degenerative, de tipul celor cardiovasculare, pulmonare, a bolilor metabolice de tipul diabetului sau al cancerului.

Cele mai multe au la bază sau ca factor colateral obezitatea. Mâncăm net mai mult decât avem nevoie şi foarte multe calorii. Acest lucru duce, într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, la supraponderalitate şi obezitate. În lupta cu kilogramele în plus orice mijloc este bun, mai ales dacă el nu implică un efort din partea noastră. Studii de anvergură arată, însă, că fără deficit caloric (dietă) şi, în mod secundar, efort fizic, nu există speranţe de a scăpa de greutatea excesivă. Numeroase suplimente alimentare au fost şi sunt folosite ca „accesorii” în combaterea obezităţii şi, atât timp cât conştientizăm că dieta e de bază, le putem folosi cu succes. Un exemplu în acest sens sunt acizii graşi Omega-3.

Avantaje recunoscute de autorităţile în domeniu

Efectele benefice ale acizilor Omega-3 pentru sănătate sunt de mult cunoscute şi au dobândit o recunoaştere de care puţine suplimente se bucură. Autoritatea Europeană de Siguranţă Alimentară (EFSA) le-a permis mai multe menţiuni nutriţionale pe produsele care îi conţin.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte, care contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”, dar şi la menţinerea siluetei.

Sănătatea aparatului cardiovascular, de la funcţionarea inimii la menţinerea unei tensiuni normale, scăderea nivelului trigliceridelor sau sănătatea sistemului nervos şi a retinei (mai ales în perioadele de formare, creştere şi dezvoltare) sunt susţinute de aportul de acizi graşi Omega-3, îndeosebi de cei cu lanţ lung, EPA şi DHA. Aceştia se regăsesc în cele mai multe suplimente cu Omega-3, tocmai pentru că sunt extrem de greu de sintetizat în organism. Acest lucru are loc, dar cu un randament de sub 10%.

Top 5 alimente bogate in acizi grasi Omega-3

Cum ne susţin în lupta cu kilogramele în plus

Studii de mici dimensiuni par să indice că sunt de ajutor şi în scăderea în greutate. Modalităţile care stau la originea acestui efect sunt mai multe:

  • creşterea saţietăţii: subiecţii care suplimentează cantitatea de Omega-3 se satură mai repede decât cei care consumă un placebo. Acest lucru nu este uniform, în toate studiile existând situaţii în care nu numai că nu au crescut saţietatea, dar au stimulat şi pofta de mâncare (atât la oamenii sănătoşi, cât şi la pacienţii cu boli renale sau cancer). Interesant de remarcat este faptul că într-un studiu, leptina, hormonul saţietăţii, a fost stimulată de Omega-3 numai la subiecţii obezi, care s-au săturat mai repede, dar nu şi la normoponderali;
omega-3
  • ar creşte rata metabolică. Suplimentarea cu 3-6 g de ulei de peşte a dus la o creştere modestă a ratei metabolice la persoane de diferite vârste. S-a asociat o creştere a masei musculare şi o scădere a ţesutului adipos. Nu în toate studiile s-a obţinut acest efect. Ca de obicei, rămâne să aşteptăm ca viitorul să certifice sau nu acest efect. O analiză a urmărit studiile referitoare la Omega-3 şi greutatea corporală şi nu a găsit o legătură mai importantă decât cea din cazul administrării unui placebo. Totuşi, a ajuns la concluzia că acizii Omega-3 reduc cu mai mare eficienţă circumferinţa abdominală şi raportul talie/şold, indicatori importanţi ai riscului de boli metabolice;
  • tot legat de creşterea ratei metabolice, mici studii au arătat că suplimentarea cu Omega-3 ar determina un consum mai mare de calorii în timpul efortului fizic decât un placebo. Unele studii au arătat că în acest context sursa preferată de energie ar fi ţesutul adipos, aspect neconfirmat în alte cercetări.

În concluzie, acizii graşi Omega-3 par a fi de ajutor unor persoane care încearcă să slăbească, fără a putea generaliza. Dar ţinând seama de diferitele lor efecte  sanogenetice, dar şi de sursele alimentare modeste şi destul de rar consumate de unii dintre noi, putem recomanda suplimentarea la majoritatea adulţilor sănătoşi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.