Revista care te menține sănătos

Știri

Femeile care lucreaza in ture de noapte se pot imbolnavi de cancer la san

30 mai 2012
Share

Cercetatorii trag un semnal de alarma asupra faptului ca femeile care lucreaza in ture de noapte prezinta cu 40% mai multe sanse de a suferi de cancer la san. Femeile care muncesc mai mult de doua ture de noapte pe saptamana prezinta un risc dublu de a face cancer de san, spre deosebire de femeile care lucreaza ziua.

Expertii sunt de parere ca un hormon din organism care ar putea suprima tumorile ar putea fi perturbat de catre expunerea constanta la lumina in timpul turelor de noapte. Exista dovezi ca turele de noapte cresc riscul de cancer din cauza intreruperii ceasului biologic si a producerii de hormoni.

Un studiu realizat de catre Societatea Daneza de Cancer a implicat mai mult de 18.500 de femei care au lucrat in armata intre anii 1964 si 1999. Cercetatorii au reusit sa contacteze 210 femei dintr-un total de 218 care au avut cancer de san intre anii 1990 si 2003, si care mai erau inca in viata in anii 2005-2006.

S-a descoperit, asadar, ca lucrul in schimburi de noapte mai multi ani la rand ar putea perturba ritmul circadian al corpului. Expunerea la lumina pe timp de noapte inhiba producerea de melatonina de catre glanda pineala din creier intre orele 21:00 si 08:00.  Melatonina ajuta la suprimarea tumorilor, iar un nivel scazut de melatonina promoveaza cresterea acestora.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.