Revista care te menține sănătos

Știri

S-a lansat in limba romana „Cartea alba” a terapeutilor ABA

23 noiembrie 2016
Share

Asociatia Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) a organizat workshop-ul international ABA. Acesta a avut loc cu sprijinul Universitatii din Bucuresti si al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei. La eveniment au participat autorii cartii „Applied Behavior Analysis”, John Cooper, Timothy E. Heron si William Heward, cu ocazia lansarii traducerii acesteia in limba romana.

Este primul text academic de terapie comportamentala aplicata in limba romana, fiind necesara oricarui specialist care lucreaza in domeniu. „Cartea este, de asemenea, utila celor care lucreaza cu copii tipici, in scoli de masa, care au diverse tulburari de comportament. Lucrarea este primul pas in dezvoltarea unui viitor program de formare in limba romana in domeniul analizei comportamentale”, a declarat Anca Dumitrescu, presedintele ATCA.

Peste 500 de experti romani in domeniu au fost prezenti la evenimentul de lansare si au participat la  workshop-urile sustinute de cei trei autori americani de-a lungul zilei.

Aplicarea ABA in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist

In deschiderea evenimentului de lansare, prof. univ. dr. Florin Verza, prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti, a declarat ca „este un privilegiu acest parteneriat cu ATCA. Ne dorim sa apropiem facultatea de asociatii”.

William Heward, profesor emerit in educatie la Universitatea de Stat Ohio (SUA), unul dintre autorii cartii, prezent la lansarea care a avut loc la Bucuresti, a declarat la randul sau: „Este una dintre cele mai onorante zile ale carierei noastre. Este  un privilegiu ca profesionisti din alta tara, din alta limba, sa considere munca noastra atat de valoaroasa incat sa fie tradusa.”

„Ceea ce face ABA este sa ofere strategii. Include o filosofie si principii de baza prin care educatorii pot crea interventii pentru probleme specifice pe care le au cu elevi tipici sau cu tulburari din spectrul autist”, a mai explicat William Heward, adresandu-se celor care solicita aplicarea ABA in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist. Expertul a tinut sa precizeze ca in ABA exista metode diferite, toate dovedite stiintific.

Ionut Solescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.