Revista care te menține sănătos

Medici

Dr. Victor Mirciulescu: „Colica renala este o durere vie, care nu se calmeaza in nici o pozitie”

10 mai 2018
Share
  • Stiti cum se manifesta o litiaza renala? Dar infectiile urinare? De ce sunt acestea greu de tratat sau ce rol joaca expunerea la frig? Despre toate acestea si multe altele, ne vorbeste „urologul tau”, dr. Victor Mirciulescu.

    Dr. Mirciulescu este medic primar urolog, doctor in Stiinte Medicale, cercetator stiintific in cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic „Sfantul Ioan”, Bucuresti. Inca din liceu a fost interesat de anumite aspecte medicale pe care abia in facultate le-a identificat ca apartinand urologiei. Definitoriu in alegerea specialitatii a fost stagiul de urologie din anul V de facultate, cand si-a intalnit viitorii colegi, de la care marturiseste ca a invatat tot ce stie.
    Dr. Victor Mirciulescu: „Colica renala este o durere vie, care nu se calmeaza in nici o pozitie”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • DSC_9358-OK

    Farmacia Ta: Care sunt problemele cu care va confruntati cel mai des?

    Dr. Victor Mirciulescu: Lucrez intr-un spital de urgenta si, de aceea, urgentele urologice reprezinta cele mai multe dintre solicitarile clinicii. Astfel, cel mai frecvent pacientii vin din cauza simptomatologiei determinata de infectii (in special cistita), litiaza urinara si colica renala. Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite. Foarte comuna este si urinarea cu sange (hematuria) sau retentia acuta de urina.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • durere de spate

    Ce probleme renale poate semnala durerea renala?

    Durerea lombara determinata de calculi este colicativa, adica are perioade de accentuare, alaturi de perioade in care intensitatea scade, dar nu dispare complet. Uneori poate fi insotita de hematurie. In orice caz, colica renala este o durere vie, care nu se calmeaza in nicio pozitie.

    Un semn de gravitate este aparitia febrei si a frisonului. Tumorile, de regula, se manifesta prin hematurie, durerea putand aparea si in cazul acestora, dar intensitatea durerii este mai mica. In schimb, durerea este constanta si nu are caracterul acut al unei colici renale. Durerea lombara poate fi determinata si de o infectie numita pielonefrita. In cazul acesteia, durerea este de regula insotita si de febra, frison si urina intens tulbure si necesita tratament antibiotic.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • radiografie

    In cazul litiazei renale, care este abordarea medicala?

    Terapia expulziva a calculilor este o prima linie de tratament pentru pacientul cu un calcul care determina dureri colicative. Calculii pot avea dimensiuni de la 1-2 mm pana la cativa centimetri. Probleme pun calculii cu dimensiuni de 5-7 mm, care pot fi eliminati spontan, dar cu dureri, uneori foarte mari. Tratamentul medical in aceste cazuri face ca durerea sa fie redusa cat mai mult, dilatand ureterul astfel incat calculul sa fie eliminat spontan.

    Un calcul de dimensiuni mari (1 cm sau mai mare) nu are sanse sa parcurga ureterul spontan, si necesita un tratament chirurgical. Calculii care determina dureri sunt tratati cu acest tratament expulziv o perioada de maximum 10 zile, timp in care 70-80% dintre ei se elimina spontan. Pentru ceilalti, tratamentul chirurgical, endoscopic, este indicatia de electie.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Extracorporeal-shock-wave-lithotripsy-OK

    Ce este litotritia extracorporeala? Cui se adreseaza? Cat de populara este aceasta procedura la noi?

    Litotritia extracorporeala (ShockWave Lithotripsy – SWL) reprezinta o procedura care, prin intermediul unor unde de soc (ultrasunete), fragmenteaza calculii, fragmentele rezultate putand fi eliminate pe cale naturala. Din pacate la noi aceasta metoda nu este foarte cunoscuta si nici foarte raspandita.

    In alte tari, litotritia extracorporeala este prima metoda de abordare a calculilor mai mici de 2 cm situati la nivelul rinichilor sau a ureterelor. SWL-ul este o metoda foarte buna pentru anumite tipuri litiazice (de exemplu, cei de acid uric). Aceasta metoda de tratament are o rata de succes de 70-80%.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • dureri menstruale

    Care sunt cauzele infectiilor urinare? De ce, uneori, pot fi dificil de tratat?

    Infectiile urinare pot avea multe cauze, cele mai frecvente fiind litiaza, retentia de urina, particularitati anatomice, malformatii, viata sexuala, folosirea spermicidelor, expunerea la frig etc. Tratamentul infectiei urinare inseamna, de cele mai multe ori, gasirea cauzei si tratarea acesteia, intrucat doar tratarea infectiei nu va determina vindecarea completa si lipsa recidivei.

    In plus, unele infectii urinare sunt determinate de germeni care au o rezistenta mai crescuta, nu sunt sensibili la antibioticele uzuale. De aceea, o infectie urinara trebuie tratata numai dupa efectuarea unui sumar de urina si a unei uroculturi. Recidiva infectiei urinare poate sa insemne un tratament incomplet sau incorect, dar si o reinfectie cu un alt germen.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • DSC03994-OK

    Ce rol joaca expunerea la frig in cazul infectiilor urinare?

    De multe ori, pacientii cu infectii urinare simple, fara alta cauza urologica, acestea fiind determinate de expunerea la frig. Cu toate ca unii autori sustin ca expunerea la frig nu are niciun efect, eu am constatat ca frigul, in special in segmentul inferior, mersul cu picioarele goale pe un suport rece, precum gresia, favorizeaza infectiile urinare. Sunt pacienti care stau in jetul rece al aerului conditionat si care se aleg cu infectii urinare dificil de tratat.

    In plus, la acestia, continuarea expunerii la rece are sigur un rol in recidiva infectiei. Imi aduc aminte de un caz deosebit, un pacient care manipula la serviciu cuburi mari de gheata si care se odihnea sezand pe aceste blocuri inghetate. S-a prezentat intr-o garda speriat, cu un episod de hematurie de-a dreptul impresionanta. Investigatiile facute in zilele urmatoare au aratat doar o infectie urinara severa, evident aparuta pe fondul expunerii la frig.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • DSC_9361-OK

    Care este tratamentul adenomului de prostata? Cand devine chirurgical?

    Adenomul de prostata este o afectiune benigna, reprezentata de marirea prostatei. Apare la mai mult de 50% dintre barbati (dupa unii autori chiar la peste 80%) si se manifesta prin cresterea frecventei mictiunilor (urinarilor), dificultate la mictiune, senzatia de golire incompleta a vezicii. Este important de mentionat ca unii pacienti nu sunt deranjati de o simptomatologie discreta si se adreseaza medicului tardiv, cand singurul tratament este cel chirurgical (endoscopic sau clasic).

    Adenomul de prostata in fazele initiale poate fi tratat medicamentos cu rezultate foarte bune. In cazul aparitiei unei simptomatologii foarte zgomotoase (4-5 mictiuni nocturne, infectie urinara, retentie de urina, uneori hidronefroza bilaterala) tratamentul cel mai indicat este cel chirurgical. Este important faptul ca intensitatea simptomatologiei nu este de multe ori corelata cu dimensiunea adenomului.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cancer prostata

    Care sunt simptomele pe care nu ar trebui sa le ignoram nicicum?

    Unul dintre simptome este hematuria, care nu trebuie ignorata sub nicio forma. Nu este bine sa ignoram niciun simptom, nicio modificare a starii noastre de bine. Exista maladii grave care sunt anuntate printr-o simptomatologie discreta, de exemplu, cancerul de prostata poate avea un debut lent printr-o discreta urinare mai dificila si cu o frecventa mai mare, simptomatologie similara, de altfel, si unui adenom de prostata.

    Ce parere aveti despre tratamentele naturiste?

    Tratamentul naturist completeaza cu succes tratamentul alopat. Exista afectiuni urologice pentru care chiar ghidurile de tratament recomanda asocierea unor extracte naturale de plante. De exemplu, adenomul de prostata beneficiaza de un tratament initial cu extracte naturale si doar in cazul in care acestea sunt ineficiente se administreaza medicamente de sinteza. Ideea este ca nu putem substitui tratamentul chirurgical si nici terapia oncologica cu terapii naturiste, cu toate ca multi pacienti si-ar dori aceasta.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.