Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Diana Cocei: „Succesul FIV depinde de rezerva ovariana, dar si mai mult de varsta pacientei”

27 martie 2018
Share
  • Dr. Diana Cocei este medic primar obstetrica-ginecologie si embriolog senior in cadrul Columna Medical Center, cu 20 de ani de practica in domeniul reproducerii umane asistate. Infertilitatea este un fenomen in crestere si am aflat din experienta doamnei doctor ca, desi nu exista date statistice oficiale in acest sens, in tara noastra aproximativ 15-20% dintre cuplurile care isi doresc copii se confrunta cu aceasta problema.

    Care sunt cauzele infertilitatii, cand ar trebui cuplurile sa apeleze la FIV (fertilizare in vitro), ce investigatii sunt recomandate, diferentele dintre inseminare si FIV sunt doar cateva dintre aspectele pe care am dorit sa le lamurim in cadrul acestui interviu.
    Dr. Diana Cocei: „Succesul FIV depinde de rezerva ovariana, dar si mai mult de varsta pacientei”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide1

    Farmacia Ta: Infertilitatea este o problema intalnita din ce in ce mai des la cuplurile din Romania. Care sunt principalii factori ce determina aparitia ei atat la femei, cat si la barbati?

    Dr. Diana Cocei: Exista o multitudine de factori care pot duce la infertilitate. Pe de-o parte, este vorba despre afectiuni medicale precum infectiile vaginale, endometritele, patologia tubara (trompe obstruate sau excluse chirurgical), lipsa ovulatiei, endometrioza. Patologia masculina presupune lipsa spermatozoizilor, numar redus de spermatozoizi, spermatozoizi cu mobilitate sau structura afectata. Pe de alta parte, discutam despre cauze legate de modul de viata, alimentatie, stres, expunerea la radiatii sau la o serie de substante toxice.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_2_test_investigatie

    Cand ar trebui un cuplu care isi doreste un copil sa inceapa investigatiile?

    Absenta sarcinii dupa un an de viata sexuala regulata duce la diagnosticul de infertilitate. Aceasta perioada variaza in functie de varsta femeii. Cu cat viitoarea mamica se apropie de 37 de ani, cu atat mai repede ar trebui sa se adreseze unui specialist in infertilitate. De multe ori, cuplurile care se confrunta cu aceasta problema ajung la acesta destul de tarziu, obosite deja de o serie de investigatii inutile sau superficiale, care nu numai ca nu rezolva problema, dar scad sansele de conceptie.

    Ce analize trebuie efectuate?

    Investigatiile se stabilesc in functie de fiecare caz in parte. Primul investigat este partenerul (spermograma, testarea fragmentarii ADN-ului la nivelul spermatozoizilor) si in cazul in care exista probleme, se aprofundeaza cu analize specifice. In ceea ce priveste partenera, se porneste cu efectuarea culturilor de col si testarea rezervei ovariene, urmand apoi monitorizarea ovulatiei, testarea cavitatii uterine, a trompelor si o serie intreaga de analize personalizate.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_3

    Exista diferente intre inseminare si fertilizarea in vitro? Cand se apeleaza la fiecare dintre cele doua tehnici?

    Inseminarea artificiala intrauterina presupune introducerea in cavitatea uterina a spermei preparate in prealabil prin diverse protocoale. Apoi, procesul se desfasoara natural, fertilizarea avand loc in organismul viitoarei mame. Procedura se poate folosi doar daca trompele sunt permeabile, in cazul unei patologii masculine usoare sau medii, in cazul ciclurilor anovulatorii (dupa stimularea ovulatiei), in cazul infertilitatii de cauza neprecizata.

    Fertilizarea in vitro presupune obtinerea embrionilor in laborator, cultivarea lor in incubatoare un numar variabil de zile (2-6 zile) si apoi transferul embrionului/embrionilor in uterul mamei. Indicatiile fertilizarii in vitro sunt mult mai complexe si mai variate: patologie masculina de orice tip (de la usoara pana la grava/azoospermie), patologie tubara, patologie ovariana, endometrioza, patologie de cauza necunoscuta.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • diana-cocei-interior ok

    Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga o pacienta atunci cand se hotaraste sa apeleze la FIV?

    In functie de rezultatul investigatiilor se decide varianta de tratament. Pentru procedura de fertilizare in vitro se intocmeste un dosar pe baza analizelor efectuate. Intrarea in programul propriu-zis se face intr-o anumita zi a ciclului menstrual. Urmeaza o perioada de stimulare medicamentoasa si apoi punctia ovariana pentru recoltarea ovocitelor. In aceeasi zi cu recoltarea ovocitelor, are loc si recoltarea spermei partenerului si apoi fertilizarea in laborator a ovocitelor. Embrionii obtinuti se cultiva un anumit numar de zile si apoi are loc embriotransferul.

    Fertilizarea in vitro cu ovocite de la donator devine posibila in Romania

    Cati embrioni se pot transfera?

    In Romania nu exista inca o lege a reproducerii asistate medical. Ca urmare, numarul de embrioni care pot fi transferati la un embriotransfer nu este limitat. Multe tari europene limiteaza acest numar la un embrion.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_5

    Subprogramul FIV vine in ajutorul pacientelor cu infertilitate.

    Subprogramul FIV este un inceput, cel putin asa speram. Se adreseaza femeilor pana in 40 de ani, cu rezerva ovariana buna, deci cu sanse crescute de succes. Nu acopera decat partial costurile unei proceduri, dar asa cum spuneam… este un inceput. Tinand cont de raportul negativ dintre nasteri si decese din tara noastra, cred ca ar trebui serios analizata si luata in calcul necesitatea subventionarii integrale a doua-trei proceduri.

    Care este rata de succes in FIV?

    Rata de succes depinde mult de rezerva ovariana, dar si mai mult de varsta pacientei. De exemplu, Columna Medical Center a avut o rata de succes pe Subprogramul national FIV-ET de 53,4%. Pentru grupa de varsta 30-37, avem o rata de succes de peste 40%, aceasta scazand la jumatate in cazul pacientelor din grupa de varsta 40-45 de ani.

     
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.